Shimano novinky pre sezónu 2016 - Elektropohon STEPS, Deore XT, XTR a ďalšie vychytávky

Shimano novinky pre sezónu 2016 - Elektropohon STEPS, Deore XT, XTR a ďalšie vychytávky

Na Eurobiku Shimano predviedlo v plnej paráde vlastné riešenie elektropohonu STEPS, Deore XT 1x11 (2x11, 3x11), vylepšené elektronické radenie XTR a veľa ďalšieho. Všetko sa dalo nie len vidieť či chytiť, ale niektoré novinky sa dali rovno aj vyskúšať.

Shimano STEPS

E-biky majú oveľa väčší potenciál ako nedávny mediálny ošiaľ okolo fatbikov. Okrem osvedčeného pohonu Bosh, prišilo na trh s riešením aj Shimano, ktoré si doprialo radšej viac času na vývoj a svoje riešenie uviedol na trh až teraz. Príchod Shimana do tohto segmentu môže pohnúť ceny smerom nadol a aj k ich rýchlejšiemu rozšíreniu. Cieľová skupina určite nie sú len seniori, ako si to ešte veľa ľudí myslí .




Po príchode z Eurobiku som mal možnosť jazdiť približne hodinu na e-biku Rock Machine s pohonom Shimano STPES. Navyše rozjazd je plynulý a nenakopne vás hneď pri rozjazde ako šliapnete prvýkrát do pedálov. Jazda aj do strmého kopca bola vďaka šťave z baterky naozaj pohodová. STEPS má 3 úrovne pomoci, ktoré samozrejme aj ovplyvňujú dĺžku dojazdu.

Úrovne výkonu a dojazdová vzdialenosť

  • ECO 125km
  • Normal 85km
  • Hight 60km
  • Hodnoty závisia aj od hmotnosti jazdca, biku a zvolenej trasy.

Hmotnosť pohonnej jednotky je 3.2kg, čo je jedno z najľahších riešení na trhu. Samotná batéria (418Wh, 36V, 11.6Ah), ktorá sa umiestňuje na zadný nosič má 2,55kg a variant batérie na spodnej rámovej trubke 2,66kg. Bez významnejšej straty kapacity batéria vydrží až 1000 nabíjacích cyklov, pričom plné nabitie trvá 4 hodiny.




Vynovená rada Deore XT (M8000) - v čom spočívajú vylepšenia?

  • 20% ľahšie radenie s použitím kabeláže OPTISLICK
  • Pri verzii 1x11 v novej XTR a DEORE XT sade sa zvýši možná sila napnutia reťaze o 150% a drasticky sa tak znížila aj možnosť jej spadnutia.
  • 1x11 a dve verzie pastorkov s počtom zubov: 11-13-15-17-19-21-24-27-31-35-40 alebo 11-13-15-17-19-21-24-28-32-37-42. Kľuky sú na výber trojaké: 30T, 32T, 34T
  • 2x11: 34-24T, 36-26T, 38-28T alebo dokonca až 3x11: 40-30-22T



Viac podrobností sme priniesli v článku http://www.mtbiker.sk/clanky/7604/shimano-deore-xt-1x11-rychly-prierez-novou-sadou.html prípadne si pozrite aj vydarené video s Deore XT.


Video s výberom toho najzaujímavejšieho


Shimano XTR Di2

To najlepšie z najlepšieho iba s jedinou chybou a to cenou. Pozrieť, poťažkať, vyskúšať na paneli ale aj pri jazde sa dalo vyskúšať táto prepracovaná a veľmi spoľahlivá sada. Na Eurobiku predstavil svoje riešenie elektronického radenia aj SRAM, ktorý dokonca ukázal bezdrôtovú verziu.




Vo veľkej expozícii Shimano bolo všade veľa návštevníkov a v sekcii s elektronickým radením snáď najviac. Všetko však fungovalo na výbornú a niektoré komponenty boli také ľahké, akoby boli z papiera.


Na ceste s obľúbenou 105-kou aj Ultegrou

Rada 105 v sebe skĺbila výborný výkon, spoľahlivosť a zároveň priaznivú cenu. 105-ka bola vychválená aj v nedávnom redakčnom teste cestného bicykla Specialized Tarmac Elite 2015.


Pre náročnejších cyklistov je určená rada ULTEGRA, ktorá je overená množstvom pretekov, ale oproti 105 je cena o level vyššie.


Bikefitting - nie len o správnom postoji na biku

Jednak si môžete vyskúšať rôzne posedy a prísť na ten ideálny, ale aj získať množstvo nameraných parametrov, ktoré odhalia ako ste na tom s technikou šliapania. V predajni BIKEPEAK Oslany je zariadenie plne funkčné a čoskoro v podobe ako na výstave v Nemecku. Chýba ešte posledný stage "fáza merania – motion analyzing", ale zvyšné dve fázy static a dynamic pedalling anylysis sú plne k dispozícii.


report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Jakub „Wechet“ Jankových - z MTBIKERu až na Majstrovstvá SSC mechanikov

Rozhovor: Jakub „Wechet“ Jankových - z MTBIKERu až na Majstrovstvá SSC mechanikov

O tom, že máme šikovných mechanikov, sa môžete presvedčiť pri poruchách vašich dvojkolesových tátošov a ich servise u nás. Ako však dať túto šikovnosť „na papier“?
Majstrovstvá SSC – aj majstri si zaslúžia svoje majstrovstvá

Majstrovstvá SSC – aj majstri si zaslúžia svoje majstrovstvá

Po všetkých rôznych disciplínach prichádza ďalšia novinka, v ktorej budeme hľadať toho najlepšieho. Tentokrát ale pôjde o zručnosť, nie o watty. Aj keď…
Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Finálna časť série o Eurobiku sa povenuje najmä dvojkolesovým tátošom – či už na vlastný alebo elektrický pohon.
keyboard_arrow_up