KoMiXové mesto Žilina

Týmto článkom by som chcel zhodnotiť možnosti bikovania v Žiline , ktoré sú podla môjho názoru nedostatočné k veľkosti Žiliny.

V Žiline by som povedal že je biková scéna pekne rozvinutá , no vlastne je tu veľa bikerov a málo možností... Máme tu dirty [za carefourom , viď foto] , street za veľa nestojí a na zjazd je tu stránik a v lese sme si spravili zjazdík... Dualka je tu tiež ale v lete som si všimol že je úplne neudržiavaná... Takže dosť oničom... Ak niekto plánuje navštíviť Žilinu tak odporúčam [pre nakupovacích maniakov] skočiť za Vladom do Foxu [pri kine Centrum] a klasika Author pri starom tesku. Tak vrátim sa k jazdeniu. Žilina ma v podstate najlepšie podmienky na trialovanie , je totiž dosť pestrá. Múriky , schody [keď sú pekné schody väčšinou sa nedajú skákať na freestyle] atď

Tu je časť našej trate ktorú som spomínal

Zilina

Na tejto trati sa dá celkom slušne zabaviť , poskákať alebo len tak si jazdiť. Tu rozhodne odporúčam ísť pokiaľ plánujete cestu do Žiliny s dirtovým alebo zjazdovým bikom... Nevýhoda tu je že skoro po celý rok tam je lístie a keď je mokro to tam dosť šmýka... Hlavne koniec trate sa ide hore takým kopčekom [na spomalenie] a ten keď je mokrý tak tam hrozí riziko pádu...

Tu taktiež kamoš na dirtoch [sa nudil na zjazďáku... " title="]

Zilina

Tie na fotke napravo sa prestavujú , to kde skáče sú tri skočky za sebou a napravo [nevidieť] je lavica... Tu trávia niektorý freestylisti dosť času , dávajú triky ako one hand , no foot one hand , niekedy len tak skúšajú tailwhip 360. Niekedy s nimi skúšame blbosti ale mi radsej z tienika sa len dívame alebo sme na trati [tam je fine tieň ] Momentálne je časť zjazdu vo výstavbe , bo tam dorábame taký menší drop a vlny... Ešte to nemáme úplne doriešené ale podľa predstáv to bude dosť good. Je tam viac možností ako tú trať dať takže sa máme všetci na čo tešiť... " title="
Tu vám ponúkam rozhovor so Žilinským 3alistom Tomášom

Tak od akého veku bikuješ?
nazdar bikeri, prvý môj bicykel som dostal keď som mal asi 7 rokov... Taká zelená BMX, všetci ju poznáte, najprv som sa len vozil vozil , a postupne som jazdil, zlepšoval seba a občas aj bike.

Kedy ta chytil 3aling?
k trialu som sa dostal v podstate náhodou, keď som bol raz v lete s našimi v Terchovej na výlete. Tam sa akurát jazdil Svetový pohár 2004, tak som mal hneď možnosť ho osobne ovoňať. hmmmm to bolo vône. neveril som že také niečo sa dá jazdiť v obyčajnom lese či potoku. Tam som sa aj zoznámil s jazdcami, čo spolu jazdíme aj dnes.

Ako si prežil rok 2005?
rok 2005 pre mňa a bike znamenal veľa zmien. Na jar som vystriedal 19´´ rám za 14´´ a tešil som sa, vtedy ešte zo streetu. trialu som nevenoval veľa pozornosti. cez leto som bol pozvaný na 3al session do Popradu a tam ma to zlomilo.......... odvtedy som začal jazdiť iba trial.

Aký závod sa ti v roku 2005 najviac páčil?
keď sa konali miestne 3alové preteky v Kysuci, nemohol som chýbať. vtedy so zlomenou vidlou (!!!!) som skoncil na druhom mieste... Hneď na to som si kúpil už vysnívaný čisto trialový bike, na ktorom jazdím dodnes.

Aké boli tvoje prvé triky na biku?
Prvé triky? celá teória jazdy na bajku spočíva v Rovnováhe. ako prvé si pamätám ako som sa učil jazdiť po zadnom.......to bolo pádov....

Aké triky dávaš teraz?
teraz to síce ešte nie na špičkovej úrovni, ale zatiaľ len to základné: pedal kick, pedal up, side-hop, samozrejme bunny-hop, či nejaký Gap.
pokúšal som sa o manual ale s týmito brzdami sa to nedá.

Kde chodíš najradšej jazdiť?
Škoda že v Žiline nie je postavený nijaký park, ani skejtový a bajkový, žiadny. tak chodíme nielen do mesta a najlepšie podmienky sú v Kysuci. tam sídli aj trialovy klub.

S kým chodíš jazdiť?
Trialistov v Žiline nie je veľa, je nás asi 6, ale väčšinou chodíme klasická zostava: ja, Maťo Maršala a Vinco Ivanička. Občas aj Jano Hulík.

Jazdíš aj mimo Žiliny ak hej tak kde?
cez leto jazdime väčšinou len v meste, ale v zime chodíme do Púchova a do Kysuce, kde je v prenájme telocvičňa a sú na to podmienky.

Čo povieš na možnosti bikovania v Žiline?
Žilina je celkom pekne mesto tak sa snažme ho nezničiť bajkami ale dá sa tu celkom dobre pojazdiť. možností je viac než dosť, len si treba správne vybrať.

Aký máš teraz bike? Môžeš ho odpručiť?
teraz jazdím na Monty 221 x-lite z r. 2001 a mne to zatiaľ úplne stačí. odporúčam ho začínajúcim bikerom a tým, ktorí sa chystajú zo streetu na trial, pretože začínať na novom za 65000 nie je sranda.

Aké máš plány na rok 2006?
zatiaľ neplánujem nič veľké pretože trial je rozhodne o tréningu a netreba sa hneď vzdať. snažím sa a trénujem kde sa dá a uvidím kam do konca roka dotiahnem. Želám veľa úspechov pri bajkovaní......
Happy biking " title="
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Detská tour Petra Sagana v Žiline - zábava na blate

Reportáž: Detská tour Petra Sagana v Žiline - zábava na blate

Cez víkend pokračovala Detská tour Petra Sagana 2. kolom v žilinskom lesoparku. Už aj tak náročnú trať, tak ako minulý rok, skomplikoval dážď.
Reportáž: Detská Tour odštartovala na Saganovej trati

Reportáž: Detská Tour odštartovala na Saganovej trati

Tak sme opäť tu! Nám organizátorom už chýbala zmes stresu, očakávania a mierneho adrenalínu a to teda poriadne. Posledná Detská Tour Petra Sagana sa uskutočnila v septembri a predlhých 8 mesiacov NIČ.
Reportáž: Detská Tour Petra Sagana v Žiline - ďalšie kolo je za nami

Reportáž: Detská Tour Petra Sagana v Žiline - ďalšie kolo je za nami

V žilinskom Lesoparku Chrasť - na rovnakých miestach, kde začínal na prvej súťaži aj 9-ročný Peter Sagan, sa uskutočnilo 5. kolo Detskej Tour Petra Sagana.
keyboard_arrow_up