Jozef Metelka - celkový víťaz svetového pohára v cestnej cyklistike v kategórii C4

Jozef Metelka - celkový víťaz svetového pohára v cestnej cyklistike v kategórii C4

Jozef si víťazstvo vybojoval až v poslednom kole, ktoré sa uskutočnilo nedávno v Afrike. Po víťazstve bol pár dní na Slovensku a pri tej príležitosti nám zodpovedal zopár otázok o jeho výkonoch v Afrike aj plánoch na najbližšie obdobie.

V Afrike Ťa mohol o majstrovský titul pripraviť teoreticky už iba Rus Sergey Pudov, ktorého si hneď v prvej disciplíne aj porazil a stal si sa celkovým víťazom svetového pohára v cestnej cyklistike v kategórii C4. Ako prebiehala táto jazda, v ktorej prišiel Rus až na 4. mieste?
Prvá bola časovka a keďže som vedel, že musím skončiť o miesto lepšie ako Sergej, tak som do toho dal všetko. Trať bola stavaná takmer stopercentne na mňa, nebola veľmi technická a dala sa dobre zúžitkovať aerodynamickosť posedu. Počasie mi tiež prialo a po troch kolách som skončil na striebornej pozícii. Bol to úžasný pocit, ktorý veľmi odľahčil atmosféru v tíme na cestnú etapu.


Aká bola posledná jazda, do ktorej si nastupoval už ako jasný víťaz celej tour?
Cestnú etapu som si už užíval, samozrejme som túžil vyhrať, no bolo to takmer s úsmevom na perách, pretože som už tušil, že cieľ tejto sezóny mám splnený. Išlo sa mi vynikajúco a vedel som, koho musím ustrážiť, aby som mal šancu zabojovať o prvenstvo. Ku koncu sa riadne taktizovalo, v jednom mieste sme takmer zastavili na ceste, pretože nik nechcel viesť pelotón. Povedal by som, že to bola taká psychická hra. Nakoniec sa však vlak rozbehol a do špurtu som mal super pozíciu, ktorú som zúžitkoval a premenil na zlato.



Čo sa Ti v Afrike najviac páčilo a mal si tam aj možnosť vidieť niečo mimo cyklistickej trate?
Región, kde sme boli, sa javil takmer ako Slovensko, len časovo otočené o 180 stupňov. Keď my tu máme leto, oni tam majú zimu. Je tam krásna príroda a obrovská diverzita v bohatstve na veľmi malom kúsku. Našťastie, sme mali čas ísť sa pozrieť do safari a parku na ochranu vtákov. Bol to neopakovateľný zážitok.


Týmto sa pre teba súťažná sezóna skončila, aké máš plány na regeneráciu a oddych? Kedy začínaš s prípravou na ďalšiu sezónu?
Momentálne si dávam tri týždne oddych, no aj v nich sa ešte nájdu jeden alebo dva preteky, ktoré beriem ako výletnú jazdu a potom už nabieham na traťovú sezónu vo velodrome v Newporte. Verím, že sa dva týždne na bike ani len nepozriem, možno to ešte o kúsok natiahnem, ale potom už sa opäť ide naplno na dráhe. Myslím, že sa dobre zregenerujem v anglickom Oxforde, a snáď mi to vydrží na celú nadchádzajúcu cestu do Ria 2016.

Posledná zastávka v Prahe

Navyše sa cez víkend (26-27.9. 2015) na ceste do Anglicka zúčastnil v Prahe na jeho posledných pretekoch sezóny. Ako uviedol na svojom Facebooku, taktika vyšla do bodky a vyhral šprint o striebornú pozíciu, nakoľko tieto preteky nazval "party preteky", kde oslávil vydarenú sezónu.


Pravá fotografia: Jiří Ježek (CZ), Soňa Ježková (CZ), Patrik Kuril (SK) a Jozef Metelka.

Výsledky: Finále Európskeho pohára v para-cyklistike

Cestný pretek s hromadným štartom, C4 - muži (54,6 km): 1. Patrik Kuril 1:24:58 h, 2. Jozef Metelka (obaja SR) +2:45, 3. Sergej Pudov (Rus.) +2:45.

V nedeľu bola na programe časovka jednotlivcov, ktorá sa išla na tri okruhy, kde sa na 3. mieste umiestnil Jožo Metelka. Víťazom sa stal Patrik Kuril s náskokom 0,4 s pred Čechom Jiřím Ježekom.

Patrik Kuril je aj master sveta v C4 v cestnej cyklistike.

Viac o Jozefovi Metelkovi


report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Majstrovstvá SSC – aj majstri si zaslúžia svoje majstrovstvá

Majstrovstvá SSC – aj majstri si zaslúžia svoje majstrovstvá

Po všetkých rôznych disciplínach prichádza ďalšia novinka, v ktorej budeme hľadať toho najlepšieho. Tentokrát ale pôjde o zručnosť, nie o watty. Aj keď…
Reklama na downhill - 3 pamätné jazdy (Gwin, Hart a Bruni)

Reklama na downhill - 3 pamätné jazdy (Gwin, Hart a Bruni)

Downhill - kráľovská disciplína mountainbikingu. Jeden pokus, jedna jazda, napätie a nervozita. Prinášam vám 3 legendárne jazdy, po ktorých budete mať zimomriavky.
keyboard_arrow_up