Test: Louis Garneau Course Speedzone Vest – tak trochu iná vesta

Občas sa stane, že ma nejaký produkt upúta hneď na prvý pohľad. To platí aj v prípade vesty, od u nás trochu menej známej značky, Louis Garneau. Človek by si v dnešnej dobe myslel, že na veste už nie je pomaly čo zlepšovať, no stačí jeden šikovný nápad a hneď sa veci majú trochu inak...

Než sa bližšie pozrieme na vestičku, určite nezaškodí pár slov na úvod. Louis Garneau je bývalý úspešný kanadský cyklista, ktorý sa od roku 1983 venuje výrobe oblečenia pre cyklistiku a triatlon. Začínal v otcovej garáži a postupne sa vypracoval do súčasnej podoby. Ako bývalý pretekár presne vedel, čo cyklisti potrebujú a v domácej Kanade sa značka nesúca jeho meno stala pomerne rýchlo populárnou. Dnes je tomu už približne 32 rokov, čo predstavuje naozaj slušnú porciu skúseností...


Zdroj: http://www.louisgarneau.com/

Spracovanie

Táto vesta nie je na trhu úplný nováčik a v roku 2012 dokonca vyhrala Eurobike Award. V Louis Garneau si dokonca toto riešenie nechali patentovať. A o čo vlastne ide? Najväčšou devízou tejto vesty je v podstate diera, resp. dobre situovaná diera - v miestach, kde má dres umiestnené zadné vrecká. Načo je to vlastne dobré, si povieme neskôr.

Vesta je vytvorená z dvoch materiálov. Celá predná časť, boky a časť chrbta v mieste lopatiek je tvorená elastickou membránou. Tá je odolná voči vetru, vode a taktiež dýcha. Čiže nejedná sa o klasický „igelit“, ako to býva u niektorých lacnejších produktov určených proti vetru a vode. Navyše materiál je naozaj veľmi elastický. Na chrbte, teda tam, kde sa najviac potíme, je umiestnená elastická sieťovina.


Masívny zips je prekrytý z vnútornej strany a na golieri nechýba ochrana, aby následne neškrel o bradu a krk. Golier je samozrejme vyvýšený, aby čo najlepšie chránil krk.


Okrem už spomínanej diery, má vesta ešte zopár zaujímavých detailov. Jedným z nich je maličké vrecko s názvom „enviro pocket“. Je to v podstate taký malý smetný kôš na obaly od tyčiniek, gélov a pod.


Na spodnej strane vesty je umiestnený elastický pás so silikónom, ktorý má za úlohu držať celú zadnú časť na svojom mieste. A do tretice, sú to reflexné pruhy umiestené na zadnej, ale aj prednej strane (na predok sa občas u podobných produktov zvykne zabúdať).

Test: Ako sa jazdilo?

Každý jeden výrobca má trochu iný strih, čo sa potvrdilo aj tu. Vesta vo veľkosti L mi dokonale sadla (veľkosti sú od 3XS do 3XL). Ako príklad uvediem skutočnosť, že u Castelli mi sedí XL. Zásluhu na tom má aj fakt, že všetky použité materiály sú elastické. Dávno sú už preč časy, kedy mi nebolo skoro nič dobré - buď to bola plachta, alebo sa v tom zase nedalo nadýchnuť .


Takže poďme k tej diere na chrbte

Určite sa vám neraz stalo, že ste pri funení do kopca hľadali napr. traťovku. Klasickú vestu (bez vreciek) treba nadvihnúť, pošmátrať vo vreckách dresu, a pri troche nešikovnosti to párkrát zopakovať. Následne to isté pri odkladaní prázdneho obalu – predpokladám, že nikto nehádže odpadky na zem. Nemusí to byť ani do kopca, stačí aj rýchla jazda v skupine, kde sú kolesá len pár cm od seba, a pri troche nešikovnosti si opäť koledujeme o problémy. No a práve všetky tieto malé, ale nepríjemné opletačky Louis Garneau elegantne vyriešil odstránením zadnej časti.


Už pri prvotnom obliekaní a následnom ukladaní vecí do vreciek som pochopil, že to má niečo do seba. Veci, ktoré si beriem ako posledné, teda mobil a kľúče len strčím poľahky do dresu - a pritom mám vlastne oblečenú vestu. Taktiež nečakaný telefonát z práce alebo od frajerky počas výjazdu je o čosi pohodlnejší . Ako napríklad aj snaha o rýchlu momentku pri fotení kamarátov. Navyše, ani extrémne natlačené vrecká pri dlhom výjazde nijako neprekážajú a nevytvárajú tak vzadu „hrb“, ako pri klasickej veste. Všetko drží na svojom mieste široký elastický pás so silikónom. Aby to ale fungovalo ako má, je potrebné mať dres s dobre umiestnenými vreckami, ktoré po naplnení nespadnú niekam pod zadok.

Čo sa týka rozsahu použitia, tak táto vestička je veľmi univerzálna a v podstate nastupuje tam, kde je už moc teplo na Gabbu (o tej som písal v minulom teste) - teda okolo 16° C a vyššie.


Ideálnym príkladom je babie leto. Keď človek len tak stojí, je príjemne teplo, ale čím rýchlejšie sa ide, tým viac je cítiť, že leto je už vlastne preč. Pri vbehnutí do lesa teplota klesne aj o pár stupňov, no a o chladných ránach a večeroch, ani nehovorím. Navyše, ak sa pridá aj fajnový vietor... Vďaka konštrukcii sa nepotrebuje človek stále obliekať a vyzliekať, pretože stačí len vhodne manipulovať so zipsom. V dlhých stúpaniach, keď sa vietor schová, sa aj tak ide najlepšie na „supermana“. Kvalitný a masívny YKK zips si s tým všetkým hravo poradí. Ide ľahučko aj jednou rukou a vnútorné prekrytie sa taktiež nikde nezachytáva. Golier je akurát vysoký a pri väčšom ochladení jeho vhodná šírka umožní nasadiť si šatku bez pocitu škrtenia. Použitá membrána sa na membránu len nehrá – pri normálnej záťaži (napr. jazda po rovine) som naschvál nechal vestu stále zapnutú a žiadne hromadenie vlhkosti nenastalo. Ak sa človek aj spotí, tak pri intenzívnej jazde je cítiť, že ak následne spomalí, vesta začína postupne schnúť. Vďaka použitým materiálom je navyše veľmi dobre „zbaliteľná“ a pri väčšom oteplení ju človek v pohode vopchá do vrecka na drese.


Ako veľmi šikovný sa ukázal aj tzv. odpadkový sektor . Najmä pri dlhom výjazde, keď má človek vo vreckách všetko možné, je fajn mať odpadky na jednom mieste, kde nezavadzajú a nevypadávajú – navyše je vrecko šikovne po ruke a na odloženie je treba iba minimálny pohyb. Opäť zameranie na maličkosť, ktorá odoberá z pozornosti...


Kde jej asi nebude najlepšie, je trochu silnejší dážď. Či už vďaka sieťovanej časti na chrbte alebo už spomínanej diere. Ibaže sieťovinu na chrbte má väčšina podobných produktov v tejto kategórii, takže ako nejakú veľkú „prehru“ to netreba brať .

Plus

  • Originálny nápad s kvalitným prevedením.
  • Výborný strih a usadenie na tele – elasticita.
  • Kombinácia materiálov a celkové spracovanie, reflexné prvky.
  • Dobre umiestnené vrecko na obaly od tyčiniek.
  • Dobrá „zbaliteľnost“.

Mínus

  • Nebude dobre „spolupracovať“ s voľnejšími dresmi.
  • Slabšia ochrana proti vode v zadnej časti.

Tento produkt ma naozaj prekvapil

Doteraz som si myslel, že na klasickej veste už nie je čo vylepšiť, a pritom stačí jeden praktický nápad s dobrým spracovaním a výsledkom je šikovný produkt s pridanou hodnotou. Taktiež sa mi veľmi páčilo zameranie na detail a celkové spracovanie. Nikde netrčí žiadna nitka, ani nič podobné. Design je veľmi individuálna záležitosť, ale veľmi oceňujem jednoduchosť a eleganciu - teda žiadne divoké farebné kombinácie a obrovské nápisy. Na záver mi napadlo prirovnanie k dobrému ementálu – tam si človek vlastne tiež rád priplatí za dobré diery . A aby sa nezabudlo, cena vesty je necelých €100.

Viac o veste na http://www.velon.sk/sk/shop/bundy-vesty/louis-garneau-course-speedzone-vest
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
keyboard_arrow_up