Novinky SRAM pre sezónu 2016

Najväčšou novinkou, ktorú firma SRAM predstavila na Eurobiku 2015, bolo iste bezdrôtové radenie RED eTAP. Ale aj horskí cyklisti sa môžu radovať, pretože obmenou prišli aj brzdy Guide a nová je aj sada SRAM GX, ktorá už bola predstavená skoršie počas tohto roku.

SRAM RED eTAP

Bezdrôtové radenie RED eTap umožňuje vzácny a vzrušujúci pohľad do budúcnosti. Bude tiež bezdrôtové elektronické radenie čoskoro aj na horských bicykloch? Uvidíme za pár rokov...


Samostatná prehadzovačka pozostáva z karbónového ramienka, eloxovanej zliatiny a v kolieskach boli použité keramické ložiská. Hmotnosť prehadzovačky je 238 g aj s batériou. Špecialitou tejto sady sú kľuky SRAM Red Quarg Power so zabudovaným wattmetrom. Tento merač výkonu využijete pri každej disciplíne na ceste, triatlone, časovke alebo cyklokrose. Kľuky majú certifikáciu IPX7 a sú kompatibilné so SRAM s 11- rýchlostnými aj 10- rýchlostnými kazetami. Svoje údaje získate cez aplikáciu Qalvin, ktorý je dostupný pre všetky platformy Windows, Android, iOS. SRAM dosiahol aj úctyhodnú výdrž batérie, ktorá by mala vydržať aspoň na 1 000 km. Batéria sa dá z prehadzovačky vytiahnuť a nabiť cez špeciálnu nabíjačku SRAM eTap Battery Charger. Celková dĺžka nabitia na 100% trvá len 45 minút.


Sada SRAM GX

SRAM v roku 2015 predstavil aj novú sadu GX (1x11). Tá spája známe funkcie s jednoduchšími materiálmi, dostupnejšou cenou a pritom ponúka rovnaký prevodový pomer ako drahší súrodenci. Jej základom ostáva 11-rýchlostná kazeta s rozsahom zubov 10 až 42. Hmotnosť tejto kazety je 394 g. Prehadzovačka je vyvinutá pre sady s jedným prevodníkom a využíva technológiu X-Horizon. To znamená, že pohyb prehadzovačky sa deje len v horizontálnom smere. Poslednou časťou sady sú kľuky, ktoré sú zhotovené z hlinika a ich hmotnosť je 680 g.


Sram X01 DH

SRAM X01 DH poskytuje rýchlejšie radenie a presnejšie sprevodovanie. Sada pozostáva zo 7, 10 alebo 11 rýchlostnej prehadzovačky X01 X-HORIZON, X-Dome MINI BLOCK kazety a karbónových kľúk XO1 s prevodníkom X01- X-sync. Ako aj sada SRAM GX, aj táto sada obsahuje novú technológiu X-horizon. Samostatná prehadzovačka váži iba 257 g a karbónové kľuky s X-snyc 36 zubovým prevodníkom vážia 655 g. X-Dome MINI Block kazeta (7-rýchlostná) váži len 136 g a rozsah zubov je 10-12-14-16-18-21-24.


Nové oceľové prevodníky X-sync boli za neuveriteľnú cenu len 19,90€, a pritom poskytovali perfektné vedenie reťaze. Sú k dispozícii v troch veľkostiach. Pre direct mount – 28 zubov a pre 4-skrutky sú vo veľkostiach 30 a 32 zubov.


Rock Shox – RS1

Jedna z najúspešnejších vidlíc vo Svetovom pohári XC, ktorá sa môže zaradiť medzi tie najľahšie vzduchové pruženia na svete. Ide o typ inverznej vidlice tzv. up-side-down so zdvihmy 80 / 100 / 120 mm. Vidlica je dostupná jednak pre 27,5” aj 29” kolesá. Hmotnosť vidlice pre 27,5” kolesá je 1 646 g a pre 29” kolesá je 1 666 g. Za túto nízku hmotnosť je zodpovedný krk a korunka, ktoré tvoria jeden celok a samozrejme materiál, ktorým je karbón. Pruženie zabezpečuje vzduchová komora SoloAir a o tlmenie sa stará inovovaná patróna Accelerator. Vnútorné nohy vidlice majú klasických 32 mm.



SRAM Guide Ultimate

SRAM Guide Ultimate sú novým lídrom vo svojej triede. Majú nový štvor-piestový strmeň a SwingLink páčky. Hmotnosť týchto bŕzd sa pohybuje okolo 360 gramov a boli vyvinuté pre ľahké, ale hlavne výkonné brzdenie so schopnosťou čo najlepšie odvádzať teplo. Na tieto brzdy SRAM prvýkrát použil systém Bleeding Edge, ktorý by mal uľahčiť napĺňanie a odvzdušnenie bŕzd. Systém spočíva v inovovanom ventile (na ktorý SRAM dodáva adaptér) pre brzdovú kvapalinu a jej zlepšeným vnútornom vedením v brzde.



SRAM inovoval vo všetkých kategóriách. Sada SRAM Red eTap je jedným z najväčších pokrokov z hľadiska technológií, čo sa týka cyklistiky. Uvidíme, ako sa táto sada uchytí v nasledujúcej sezóne 2016. SRAM však myslel aj na sady (SRAM GX), ktoré ponúkajú výborný pomer ceny a výkonu a sú určené aj pre širšie hobby skupiny jazdcov.


report_problem Našiel si v texte chybu?
adamoliva89 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (3. časť)

Finálna časť série o Eurobiku sa povenuje najmä dvojkolesovým tátošom – či už na vlastný alebo elektrický pohon.
Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Eurobike 2023 - čo nového v cyklosvete (2. časť)

Najväčšia cyklistická exhibícia na svete priniesla množstvo noviniek – medzi iným aj na poli rôznych komponentov a doplnkov.
Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Gravel, bikepacking a elektro - hlavné témy Eurobiku 2023

Ak by som mal tromi slovami opísať tohtoročný Eurobike, tak samotný nadpis článku všetko pekne vystihol.
keyboard_arrow_up