Zdroj: Facebook: Nicole Frýbortová - krasojízda

Rozhovor: Nicole Frýbortová - krasojazdu nerobí každý a to sa mi na nej páči

Krasojazda nie je až tak rozšírená disciplína, ale ak to niekto vie, dobre sa na to pozerá. Na to, ako sa Nicole dostala ku krasojazde a na ďalšie veci okolo jazdenia, sme sa jej spýtali v nasledujúcom rozhovore.

Čo Ťa priviedlo k tomuto pomerne netradičnému športu?
Ako malá som navštevovala cvičenie pre deti. Krasojazdci trénovali až po nás. Tajne som nakukovala a nakoniec som si to išla vyskúšať.

Čo sa Ti najviac páči na tomto športe?
Je to niečo, čo nerobí každý.

Koľko rokov sa venuješ krasojazde a kedy si sa jej začala venovať naplno?
Krasojazde sa venujem 14 rokov. Naplno som sa do toho zakusla po prvých Majstrovstvách sveta, ktoré boli v roku 2008 v mojich 14tich rokoch. Bola som tu najmladším pretekárom. Aj keď som skončila na 9. mieste, bol to neopísateľný zážitok a jedny z najkrajších MS.

Sú pri krasojazde časté aj pády, alebo sa to už veľmi nestáva na profesionálnej úrovni?
Pády bohužiaľ sú. Vyvrtnuté členky, narazeniny a pomliaždeniny už nepočítam. Tento rok v januári som mala vyvrtnutý priehlavok a bohužiaľ som 3 mesiace nemohla poriadne trénovať. Noha ma stále trápi, ale človek si na to časom zvykne.

Na akom bicykli jazdíš (krasojazdu) a aké sú jeho špecifiká?
Je to furt šlap. Výbavu to nemá vôbec žiadnu, nemám ani prehadzovačku, ani brzdu.


Ktoré triky sú najťažšie a ako dlho trvá, kým ich správne natrénuješ?
Je to rôzne, každý cvik potrebuje čas. Tie „detské“ cviky zvládne človek behom dňa, ale napr. preskok zo sedadla na riadítka sa učí aj dva roky. Závisí to tiež od toho, ako často človek trénuje a šikovnosť tu tiež hrá svoju rolu.

Ako dlho a ako často trénuješ?
Ako kedy. Niekedy trénujeme 2 hodiny, inokedy 3. Trénujeme v malej telocvični, kde sa musíme striedať. V telocvični som 6x týždenne.

Sú jednotlivé triky predpísané, prípadne všeobecne známe medzi súťažiacimi, alebo vymýšľaš aj vlastné triky?
Áno, cviky sú predpísané v pravidlách, kde je napísané, ako majú vyzerať, ako má byť prepnutá noha, atď. Cviky vymýšľať môžem iba na rôzne iné vystúpenia. Na pretekoch musíme predvádzať predpísané cviky, ktorých je 30 v piatich minútach. Čím ťažší cvik, tým vyššia bodová hodnota.


Koľko času zaberá príprava a ako to prebiehajú tréningy?
Tréning začína rozcvičkou a potom opakovaním cvikov a trénovaním tých nových. Tréningy nie sú časovo stanové. Až odtrénujem, idem domov.

Nie je problém s orientáciou na súťažnej ploche? Často sa točíš, robíš rôzne triky a niekedy ideš aj celkom rýchlo... 
Po 14tich rokoch som si už zvykla. Občas po piruete človek nevie, ako sa zastaví, alebo kam vlastne pôjde, ale s tým si musíme vedieť poradiť.

Súťažíš nielen v kategórii jednotlivcov, ale aj v zmiešaných dvojiciach. Je jazda s partnerom náročnejšia? V čom sú jej hlavné nástrahy? (Spolu s Tomášom Rozbořilom sa stali majstrami Slovenska v krasojazde na XVII. republikovom šampionáte v sálovej cyklistike v októbri 2015).
Dvojiciam sa venujeme iba okrajovo. Náročnejšie to rozhodne nie je, pri zmene cviku sa tí dvaja väčšinou držia, kým v kategórii jednotlivcov musí človek všetko zvládnuť sám.

Kvôli súťažiam dosť cestuješ. Dá sa pri tomto vyťažení študovať, či pracovať, alebo sa venuješ krasojazde naplno?
Minulé roky som študovala, pracovala a trénovala. Bolo toho celkom dosť. Teraz už iba študujem a trénujem. A venovať sa krasojazde naplno? Áno, určite by mi to pomohlo, ale bohužiaľ si všetko platím sama a krasojazdou peniaze nezarobím, takže to ide iba ťažko praktizovať.

Chodievaš aj na klasické výjazdy s bikom po lese alebo cestách?
Nie je na to čas a ani energia.

Venuješ sa aj ďalším športom?
Chodím lyžovať a občas si zajazdím na kolieskových korčuliach.

A naopak, ako najradšej oddychuješ?
Dobré jedlo, pitie a pekný film. Občas zájdem aj na masáž.

Môžeš nám dať aj nejaké filmové tipy ?
Film? Nejaká romantika, komédia, hlavne happy end !

Aké sú Tvoje športové méty a čo chceš v krasojazde dosiahnuť?
Chcela by som stáť na tom najvyššom stupienku víťazov na Majstrovstvách sveta.

Video Tvojej jazdy na EMS Cupu v Rakúsku sa virálne šírilo po internete a zaznamenalo viac ako 1,6 milióna prezretí na youtube a takmer 17 miliónov prezretí na Facebooku. Si aktívna aj na Facebooku (viac ako 30 tisíc fanúšikov), takže aj keď krasojazda nie je úplne známa disciplína, ľudom sa páči. Na Tvojej web stránke máš aj sekciu exibičné vystúpenia. Na akých netradičných miestach si už vystupovala?
Vystupujem rôzne na plesoch, športových, spoločenských, firemných akciách atď. Žiadne z týchto miest (cesta, hala, divadlo,..) mi neprišlo netradičné.

Ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré.

Spomínané video

16 961 368 zobrazení, 72 580 lajkov a 449 643 zdieľaní. Ak ste to ešte nevideli, určite si to pozrite.


[Foto na úvode: Facebook: Nicole Frýbortová - krasojízda]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Sálová cyklistika - slovenské krasojazdkyne získali bronzovú medailu na ME

Sálová cyklistika - slovenské krasojazdkyne získali bronzovú medailu na ME

Na majstrovstvách Európy, ktoré sa konali 1.-2. júna 2018 v nemeckom Wiesbadene, vybojovali slovenské krasojazdkyne v zložení Dora Szabó, Henriet Dominová, Ester Kulichová a Panna Mihalicsová bronzovú medailu v kategórii štvoríc.
Svetový šampionát v sálovej cyklistike: striebro pre Nicole Frýbortovú, bronz pre štvoricu SR

Svetový šampionát v sálovej cyklistike: striebro pre Nicole Frýbortovú, bronz pre štvoricu SR

Slovenská reprezentantka v krasojazde jednotlivkýň Nicole Frýbortová si vybojovala striebornú medailu na svetovom šampionáte v sálovej cyklistike v malajzijskom Johor Bahru. Slovenka mala na konci súťaže bodový súčet 168,53. Majsterkou sveta sa stala Rakúšanka Adriana Mathisová so ziskom 172,56 bodu.
Frýbortovej slovenský rekord v Gisingene

Frýbortovej slovenský rekord v Gisingene

Najlepšia slovenská krasojazdkyňa Nicole Frýbortová (SKP Kometa Brno) obsadila druhé miesto v celkovom poradí na druhom podujatí SwissAustria Masters v rakúskom Gisingene. V kategórii jednotlivkýň 22-ročná Slovenka dokonca zvíťazila.
keyboard_arrow_up