Elite - tréning doma nemusí byť nuda

Nie každý má v zime chuť sadnúť na bicykel a vyraziť bojovať so živlami. To ale neznamená, že nie je spôsob, ako kvalitne trénovať. Práve preto je tu Elite so svojou širokou ponukou trenažérov, z ktorej si určite vyberie ako náročný užívateľ, tak aj hobby cyklista.

Elite je talianska značka ponúkajúca široké spektrum produktov už viac ako 30 rokov. Svojimi výrobkami podporuje mnohé Pro-Tour teamy a najviac si ju spájame s výrobou trenažérov. V dnešnom článku si trochu bližšie predstavíme 2 reprezentatívne modely, ktoré ponúkajú odlišné funkcie a zameranie.

Real Tour B+

Slovíčko „Real“ v názve trenažéra (vlastne aj celej rady) znamená, že je možné ho prepojiť s počítačom. Táto funkcia je veľmi užitočná pri potláčaní najväčších nedostatkov všetkých trenažérov – nudy a stereotypu.


Pomocou špeciálnych videí (Real Video) je možné si prejsť najkrajšie časti etáp Tour alebo Gira vrátane ťažkých stúpaní. Na základe aktuálneho profilu trasy trenažér automaticky pridáva a uberá záťaž a vnáša do tréningu novú formu zábavy. Real Tour B+ umožňuje simuláciu do max 6% stúpania (väčší odpor sa dá dosiahnuť voľbou ťažších prevodov). Pre náročnejších užívateľov sú určené vyššie modely, ktoré umožnia reálne simulovať aj ďaleko väčší sklon.


Dokonca je možné si pomocou telefónu a špeciálnej aplikácie vytvoriť svoje vlastné video obľúbeného okruhu, alebo je možné sťahovať videá vytvorené inými užívateľmi pomocou stránky http://elite-real.com/en/my-realvideo/.

My Real Video - nahranie vlastnej trasy


Ak nemáte chuť nahrávať videá, je možné uploadovať svoje existujúce trasy pomocou GPS záznamov a zobrazovať svoju polohou pomocou mapy – napr. vďaka veľmi populárnemu Google Earth. Trenažér opäť podľa aktuálneho profilu trasy reguluje záťaž.

Trenažér taktiež ponúka aj klasické tréningové programy a obsahuje špecifické formy intervalových tréningov založených na práci s výkonom. Je možné si dopredu zadefinovať potrebný výkon na jednotlivých úsekoch, dĺžku intervalov a pod. Týmto spôsobom je možné veľmi konkrétne pracovať na silových a rýchlostných schopnostiach a plniť pripravený tréningový plán, aj keď je vonku zima a tma. Samozrejmosťou sú aj úplne jednoduché programy, keď nechcete nič riešiť a iba si trochu potočiť nohami.


Základom každého trenažéra je kvalitný a spoľahlivý rám. Model Real Tour B+ má inovovaný design, ktorý umožňuje bezpečne uchytiť priemery kolies od 24" do 29". Srdcom je odporová jednotka, ktorá dokáže generovať odpor až do výšky 500 W (pri priemernej hmotnosti jazdca 85 kg a rýchlosti 30 km/h). Použitie Elastogelu umožňuje zvýšiť trenie medzi pneumatikou a valcom a zabraňuje stratám vo výkone. Taktiež je redukovaný hluk a miera opotrebovania pneumatiky. Prenos dát medzi trenažérom a ostatnými zariadeniami je bezdrôtový pomocou technológií ANT + a Bluetooth.


Pri výbere tohto alebo podobného trenažéra s funkciou „Real“, je potrebné dávať pozor najmä na minimálnu HW konfiguráciu počítača. Len v tom prípade budú všetky vlastnosti využité na 100 % a vy budete maximálne spokojní.

Elite Turbo Muin

Trochu odlišné funkcie a hlavne zameranie ponúka model Elite Turbo Muin. Ten je novým typom trenažéra s priamym uchytením. To znamená, že odpor je generovaný priamo bez strát a „prekĺzov“, ktoré vnikajú pri trení medzi plášťom a valcom, napríklad pri silovej jazde zo sedla. Jediné, čo potrebujete zo svojho zadného kolesa, je kazeta.


Systém je kompatibilný so Shimano kazetami 9/10/11 a aj so systémom Campagnolo 9/10/11. Tým pádom odpadá aj opotrebovanie pneumatiky, ktoré vie byť pri pravidelnom tréningu veľmi výrazné. Zotrvačník s hmotnosťou 5,9 kg dokáže generovať odpor až 2 150 W, a tým pádom je ideálny aj na poriadne silové intervaly a špurty so sedla na maximum.

Elite Turbo Muin - ukážka použitia


Najväčším rozdielom je skutočnosť, že záťaž nereguluje užívateľ priamo, ale rastie so zvyšujúcou sa rýchlosťou - teda podobne ako sa správa odpor vzduchu pri klasickom výjazde. Takže pre tréning sily stačí použiť ťažšie prevody a na tréning kadencie tie ľahké. Napríklad, pri rýchlosti 20 km/h vyviniete 150 W, pri 30 km/h 450 W a pri 40 km/h až 1 000 W. Ďalšia úprava je možná pomocou zmeny prevodov. Trenažér nemeria výkon priamo, ale pomocou algoritmu za asistencie senzorov rýchlosti a kadencie. Dáta z trenažéra sa následne prenášajú bezdrôtovo do aplikácie v telefóne.


Taktiež samotné pedálovanie je plynulejšie a nemá ďaleko od reality. Ale najväčšou výhodou je hlučnosť celého systému. Práve hlučnosť často odrádza od kúpy trenažéra a najmä vtedy, ak človek býva napríklad v paneláku. Odstránením trenia medzi pneumatikou a valcom, ktoré sa podieľa na hluku najväčšou mierou, sa z tohto systému stáva ideálny kandidát pre vyslovene domáce použitie s úplne tichým chodom.

Široká škála trenažérov Elite

Samozrejme ponuka trenažérov od Elite je veľmi široká a zahŕňa množstvo modelov pre kvalitný zimný trénig v bezpečí a pohodlí vlastného domu. Od klasických valcov až po čo najvernejšiu simuláciu vonkajšieho prostredia. Celú škálu trenažérov si môžete pozrieť na http://www.elite-it.com/en/products/trainers .
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

12 otázok pre výber správneho cyklotrenažéra

Ktorý trenažér získal podľa tvojich odpovedí najviac bodov? Klasika s brzdením o plášť, moderný s vlastnou kazetou, valce alebo Smart Bike?
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Test: Zimný dres a nohavice Isadore Signature - výborný strih a vlastnosti

Nešlo mi do hlavy, prečo chodia cyklisti v oblečení Isadore tak naľahko. Aby som to mohol vyskúšal aj na sebe, najprv som musel pochopiť ich tabuľku veľkostí.
keyboard_arrow_up