10 najčítanejších redakčných testov bikov v roku 2015

Aj v roku 2015 sme testovali horské, cestné bicykle, ale aj rôzne oblečenie a výbavu. Našim cieľom nie je "vedecké testovanie" a porovnávanie každého gramu, ale hlavne snaha zamerať sa na pohľad bikera a vypichnúť dôležité veci, ktoré stoja za pozornosť spolu s bohatou fotogalériou.

1. miesto: Canyon Nerve AL 9.9 SL - Skvelý trail-bike s luxusnou výbavou


Test prečítaný: 9 671x

Rovnako ako minulý rok vyhral 1. miesto opäť Canyon a dokonca s rovnakým typom biku. O záujme svedčí aj fakt, že test zaznamenal až 75 komentárov, čo je vysoko nad priemer.

O tom, že bike má svoje kvality napísal aj tester v záverečnom hodnotení: Nerve AL je vyváženým strojom, ktorý je ľahký, stabilný, komfortný a jazdí naozaj rýchlo. Najdôležitejšia je vyvážená geometria, vďaka ktorej bike úplne sadne a jazdí dobre v akýchkoľvek podmienkach. Hmotnosť, akú Canyon dosiahol pri tomto modeli, by mohla konkurovať oveľa drahším karbónovým modelom od konkurencie. Celkovo tento bike odporúčam jazdcovi, ktorý si chce vychutnať paľbu dole aj hore kopcom. Celý test.

2. miesto: ERASER 90 od KELLYS - Bike, ktorý si zamilujú vyznávači AM, Trail aj XC


Test prečítaný: 7 160x

Ak pozeráte po bikoch v hladine okolo 3 000 €, určite vyskúšajte aj tento kúsok a budete milo prekvapení, ako sa na ňom bude dobre jazdiť a pritom zmizikovať nerovnosti terénu. Ak máte naň rozpočet a hľadáte hravý bike do terénu, je to vážny kandidát pre váš budúci stroj. Celý test.

3. miesto: EXPLOSION 70 od Rock Machine - Raketa do snehu, blata aj sucha


Test prečítaný: 6 695x

Ak si chcete dopriať spoľahlivý bike na rýchle výjazdy s dobrou výbavou a kvalitnou vidlicou, potom je táto raketa od Rock Machine výhodná voľba. Doporučená maloobchodná cena je 1 899 € a za túto sumu získate veľmi slušný bike, s ktorým si môžete užívať rýchle XC jazdenie, ale zvládnete s ním prejsť aj ťažšie terény. Od zimného jazdenia na snehu pri mrazoch -10°C, cez upršané a blatové jarné výjazdy až po prašné singláče, ma bike ani raz nesklamal. EXPLOSION 70 navyše skrýva v sebe potenciál ďalších vylepšení, s ktorými sa pri neskoršej výmene zjazdených komponentov dá vyhrať a vylepšiť celkovú hmotnosť smerom k hranici 10 kg. Celý test.

4. miesto: GRAND CANYON CF SL 8.9 - Pretekár, ktorý posunie vaše schopnosti vpred


Test prečítaný: 6 309x

Svojimi parametrami je bike predurčený na rýchle jazdenie a svoje papierové predpoklady vie aj naplniť. Jazdcovi dáva bike lepšie možnosti, ako si naplno vychutnať zážitok z jazdy a posunúť svoje schopnosti vďaka svojej tuhosti, váhe a dobrej vidlici o level vyššie. Celý test.

5. miesto: GHOST Kato FS 7 - Celoodpružený bike s výbornou výbavou, hmotnosťou a cenou pod 2 000 €


Test prečítaný: 5 630x

Vyberať si celoodpružený bike v cenovej hladine do 2 000 € je aj o kompromisoch, ktoré v prípade 3 000 €, či 4 000 € biku pochopiteľne nemusíte riešiť. Po tom, čo som na GHOST Kato FS 7 najazdil niekoľko stoviek kilometrov v rôzne náročnom teréne, môžem napísať, že s týmto kúskom zažijete radosť v XC prostredí, ale aj v náročnejšom teréne. Navyše, časom môžete bike vylepšiť výmenou zjazdených komponentov a posunúť výkon biku opäť o kúsok vyššie. Spoľahlivé radenie, brzdy, príjemné pruženie aj tlmenie, spolu s hmotnosťou tesne nad 13 kg, si určite podmania pri výjazdoch aj vás. Celý test.

6. miesto: Specialized EPIC COMP CARBON 29 - Vyslovený maratónsky špeciál


Test prečítaný: 5 110x

Epic nie je len o naháňaní sekúnd na pretekoch, ale s menšími úpravami je z neho aj skvelý spoločník na trail a celodenné výlety. Vzhľadom na cenu a v porovnaní s konkurenciou sa trochu viac šetrilo na výbave, no z hľadiska vplyvu na samotnú jazdu stačí po čase upgradovať len kolesá a je z toho raketa, ktorá sa môže bez hanby postaviť na hocijaký pretek. Limitom tak ostane už jedine kondička. Celý test.

7. miesto: Rock Machine Blizzard 30 na kolesách 29"


Test prečítaný: 4 760x

Ak hľadáte slušný bike do 1 500 € na XC s ambíciou jazdiť aj náročnejší terén, potom testovaný Blizzard bude pre vás správna voľba. Kvalitné spracovanie spolu s výbavou, ktorá za slušné peniaze toho ponúka naozaj dosť. Za mňa dostáva tento Blizzard určite palec hore. Celý test.

8. miesto: KELLYS STAGE 90 - Pohodlný hardtail s overenou výbavou postavenou na Shimano XT


Test prečítaný: 4 680x

Pohodlný hardtail s overenou výbavou postavenou na Shimano XT spoľahlivo zvládne prekonať rôznorodý terén. Či už máte maratónske ambície, alebo si len chcete dopriať výborný, tuhý a rýchly bike typu XC, určite vás tento KELLYS príjemne prekvapí a užijete si s ním veľa zábavy. Celý test.

9. miesto: Specialized Stumpjumper FSR Expert 650B 2016 - legenda nesklamala


Test prečítaný: 4 543x

Odhliadnúc od ceny (tú by som nerád riešil a nižšie modely sa dajú kúpiť aj o polovicu lacnejšie), je legenda Specialized Stumpjumper FSR Expert 650B vynikajúcim „univerzálnym“ (rozumej All-Mountain) bicyklom, ktorý vás už po prvej jazde očarí perfektne fungujúcim a vyladeným pružením. Je s ním naozaj zábava jazdiť, a to ako hore, tak aj dole kopcom. Celý test.

10. miesto: Ebike CUBE STEREO HYBRID 120 HPA - užite si výjazdy s pomocou krútiaceho momentu až 75 Nm


Test prečítaný: 4 504x

Viac pozornosti sa počas roka 2015 dostalo aj ebikom, pričom jediný test, ktorý sme spravili, sa hneď aj dostal do tohto zoznamu - 10 najčítanejších testov. O záujme, či už pozitívnom alebo negatívnom, svedčí aj množstvo komentárov, ktorých je v čase písania tohto výberu až 153. Diskusia je to celkom divoká, veď sa skúste pozrieť a prípadne zanechať aj váš pohľad na ebike.

Výjazdy s bikom, ktorý má viac ako 22 kg, ak zarátam aj pedále sú iné, ako s ľahkým HT-čkom alebo 12, či 14 kg celoodpruženým. Je to cítiť hlavne pri zjazdoch, kedy bolo pre mňa doslova nemožné odlepiť zadné koleso od zeme. Tým pádom nebolo možné nič skočiť, ani len menší jarok, alebo konár. Hmotnosť dávala o sebe vedieť aj v zákrutách, kedy v rýchlosti vynášalo iným spôsobom, ako som bol zvyknutý. Po čase sa dá na to zvyknúť, ale prvé zjazdy treba ísť opatrnejšie a zistiť, ako sa to naozaj bude chovať. Menšie poskočenie cez prekážku by sa malo dať časom zvládnuť, ale radšej som to veľmi neskúšal, pretože na biku som absolvoval iba 3 výjazdy, a tak som jazdil skôr opatrnejšie.

Stereo hybrid CUBE v sebe skĺbil zaujímavý mix kvalitných komponentov a špičkového pohonu BOSCH, ktorý už čo to zvládne. Celý test.


V roku 2016 budeme opäť testovať biky aj príslušenstvo v ešte väčšom počte, takže sa môžete tešiť na oveľa viac podobných testov. Ktoré testy sa vám pozdávali najviac a aké biky, alebo veci by ste privítali v redakčných testoch?
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Kellys Gate 90 - univerzál na každú situáciu

Test: Kellys Gate 90 - univerzál na každú situáciu

Hardtail je bicykel, na ktorom začínal hádam každý biker, a tie dnešné ponúkajú veľmi zaujímavý mix vlastností.
Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
Test: Rock Machine Gravelride INT e700 Di2 - pre koho je vlastne určený?

Test: Rock Machine Gravelride INT e700 Di2 - pre koho je vlastne určený?

Z času na čas mi pod ruku príde bicykel, ktorému ťažko priradiť cieľovú skupinu. Gravelride nebol výnimkou – našiel napokon svoje zaradenie?
keyboard_arrow_up