Specialized 2016 – výber z MTB kolekcie

Specialized je značka, ktorá nespí na vavrínoch, ale každý rok sa snaží prísť s niečím originálnym a práve preto má množstvo fanúšikov po celom svete. Predstavme si spolu bližšie MTB kolekciu americkej značky Specialized pre rok 2016, ktorá ponúka biky od hobby kategórie až po tie najvyššie s ambíciami olympijského víťazstva.

Specialized Epic 29

Model Epic asi nie je potrebné príliš predstavovať. Olympijský víťaz, majster sveta alebo aj víťaz slávneho etapového preteku Cape Epic. XC alebo maratón, tento bike sa stal v podstate synonymom pre športový full.


Za tento status vďačí hlavne svojmu systému „brain“, ktorý má za úlohu eliminovať akékoľvek neželané straty pri prenose energie. Takže rokmi overené 4-čapové zavesenie zadnej stavby FSR dopĺňa jednotka brain u všetkých modelov Epic a vo vidliciach je aplikovaný od verzie Elite. Všetky modely majú spoločnú kompatibilitu so systémom SWAT (storage, water, air, tool), čo je v podstate názov pre šikovne schované náradie, ktoré sa umiestňuje na bike a nemusíte ho tak voziť v kapsičke, alebo vo vrecku. Veľkou výhodou oproti iným športovým celoodpruženým bikom je možnosť umiestniť do rámu 2 fľaše a definitívne dať zbohom batohu pri výjazdoch a dlhých pretekoch. Epic sa delí na 2 základné kategórie podľa zamerania. Tie s príponou World Cup majú agresívnejšiu geometriu a sú upravené špeciálne pre použitie s jednoprevodníkom. Vzpery zadnej stavby sú tak ešte masívnejšie, zadná stavba je kratšia a taktiež hlavový uhol je strmší. Výsledok oceníte najmä pri rýchlej zmene smeru a v tesných zákrutách. Tento rok sa verzie World Cup posunuli aj do cenovo prijateľnejších modelov Comp Carbon.



Stumpjumper 29

Ďalšia legenda z dielne Specialized. Ak je vašim cieľom primárne hmotnosť a nekompromisná odozva na záber, tak práve modelový rad Stumpjumper je tá správna voľba. Rokmi overený na tratiach svetového pohára a taktiež na tých najťažších horských maratónoch. Dostupný v karbónovom prevedení, alebo aj v hliníkovej verzii. Oba varianty ale nesú totožnú športovú geometriu, ktorá si v nejednom teste odniesla najvyššie hodnotenie. Modely s príponou World Cup sú opäť určené výhradne pre jednoprevodník, vďaka čomu je aj v tomto prípade zadná stavba masívnejšia a tuhšia pre čo najlepší prenos energie. Aj Stumpjumper je kompatibilný s doplnkami SWAT.


Stumpjumper FSR

Keď už nejde primárne o sekundy na pretekoch, ale o vychutnávanie si jazdy v teréne, výbornou voľbou je Specialized Stumpjumper FSR. Stručne by sa dal charakterizovať ako bike pre všetko. Zdvih 140/135 mm (v 29 palcovej verzii) je stále vhodný aj na náročné výstupy, ale v teréne poskytuje oveľa širšie možnosti ako napr. model Epic. Taktiež konštrukcia rámu predpokladá o čosi „drsnejšie“ zaobchádzanie.


V tomto modelovom rade je navyše možné zvoliť verziu 650B, ktorá bude viac vyhovovať menším jazdcom, prípadne jazdcom, ktorí požadujú o čosi obratnejší stroj. To ale nie je úplne všetko. Pre dobrodruhov je k dispozícii aj verzia Fattie postavená na 3 palcových plášťoch. Tie si oveľa ľahšie poradia v skutočne náročnom a neznámom teréne, prípadne na snehu, ale nie sú také nemotorné ako klasické fatbiky.


Karbónové modely obsahujú novinku v podobe tzv. SWAT door, čo je skutočne veľký odkladací priestor v spodnej rámovej trubke vhodný na náradie, alebo napr. aj na ľahkú vetrovku.

SWAAT door


Enduro



Samotný názov v podstate nepotrebuje bližší komentár. Enduro je bike v štýle all-mountain zamierený hlavne na zjazd. Tomu nasvedčuje aj hodnota zdvihu 155 mm pri 29 palcovej verzii, alebo 165 mm vo verzii 650B. Opäť je možné zvoliť cenovo dostupnejšie komplet hliníkové prevedenie rámu zo zliatiny M5, alebo konštrukcie s karbónovým predným trojuholníkom. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka pri každom modeli s výnimkou modelu EVO, ktorý je pre zmenu ladený už vyslovene ako ľahký zjazdový špeciál pre rýchle trate. Čerešničkou pri vyšších prevedeniach je na zákazku vyrobený tlmič od kultovej švédskej spoločnosti Öhlins.

Enduro S-works 29, Enduro Comp 650B, Enduro Expert EVO 650B

Fatboy

Pre bikových nadšencov a milovníkov snehu, ktorí sa nechcú vzdať svojho koníčka ani počas pravej zimy, je v ponuke samozrejme aj klasický fatbike. Záleží len na vás, koľko ste ochotní tomuto štýlu venovať, pretože ponuka modelov opäť narástla a je z čoho vyberať. Základom sú lacnejšie hliníkové verzie vrátane 2 detských modelov (20 a 24 palcové kolesá) až po modely postavené na karbónovom ráme.


Celé to končí u top modelu S-Works, ktorý svojou hmotnosťou schová do vrecka aj nejeden klasický športový bike.

Fatboy S-works, Fatboy Comp Carbon, Fatboy SE

Samozrejme, komplet kolekcia obsahuje ešte množstvo druhov, ktoré pokrývajú v podstate všetky jazdné štýly. Stačí si len vybrať ten svoj...

Odkaz na MTB kolekciu:
http://www.specialized.com/sk/cs/bikes/mountain
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kráľ bicyklových rámov – karbón je super, ale… (2. časť)

Kráľ bicyklových rámov – karbón je super, ale… (2. časť)

Aj za takou jednoduchou vecou, akou je bicyklový rám, je mnoho technológií a procesov, ktoré musí absolvovať ešte predtým, než naň nasadnete a vyrazíte za dobrodružstvom.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Unboxing: Haibike Nduro 6 – mullet do ťažkého terénu

Unboxing: Haibike Nduro 6 – mullet do ťažkého terénu

Hľadáš ebike na tie najťažšie traily, enduro preteky a zdolávanie náročného terénu? Možno práve Nduro bude pre teba to pravé. Si zvedavý na výbavu? Čítaj ďalej.
keyboard_arrow_up