Zdroj: Ilustračná foto: Festina 24 hodín MTB 2015; autor: skicool.

Pred časom som na fóre zaregistroval diskusiu ohľadom vyhadzovania obalov z gélov počas preteku. Diskusia to bola horúca. Myslím, že čitateľ sa aj poučil. Musím povedať, že ja sám som tiež nepoučiteľný, fľaše na pretekoch vždy vyhadzujem. Vždy však na občerstvovačke!

Na FB som pred nedávnom videl zdieľaný kontroverzný obrázok:


Pri objemových tréningoch na biku po celom Slovensku pravidelne pri (pri štátnych aj lesných) cestách vidím veľmi podobné stopy. Rozhodol som sa trochu zabrdnúť aj do tejto spoločensky závažnej témy.

Hneď na začiatok chcem upozorniť, že za nás ľudí tieto stopy nezahladí nikto . Nespoliehajme sa ani na projekty financované cez európske fondy, obchodné reťazce a dobrovoľníkov. Trochu sme túto problematiku rozoberali s enviromentalistami. Spojili sme vedomosti z psychológie a enviromentalistiky a vyšlo nám toto.

Z pohľadu psychológa teraz budem apelovať hlavne na gramárov – obal na gél (tuba 10 g, alobal 2-4 g), resp., hlavne ten alobal nie je vôbec citeľný. Vyhovárať sa na znehodnotenie dresu a pod. neobstojí - po každom preteku dres asi periete. Keď si prečítate zloženie gélov, zistíte, že všetko je rozpustné vo vode... Obal (fľaša) z minerálky (0,75 l) váži cca 25-30 g. Ak chcú gramári šetriť, nech šetria niekde inde – možností je veľa, popísané sú aj na tejto webovej stránke.

Z pohľadu enviromentalistov je potrebné povedať to, že úplný rozklad PVC fliaš v prírode je odhadovaný na viac ako 700 rokov. Treba dodať, že z tej fľaše môžete mať dres, gripy, blatníky, okuliare, helmu a pod. Hliníková plechovka potrebuje viac ako 80 rokov a sú tu ešte aj odpadky, ktoré sa nedajú pripísať na konto bikera (teda aspoň tomu chcem veriť):
  • sklo – 1 milión rokov
  • cigaretový nedopalok – 1 – 15 rokov
  • detské plienky – 500 – 800 rokov...


Ilustračná fotografia: ŠKODA Svätojurský MTB maratón 2015, autor tomkud

Apelovať na iné skupiny bikerov sa dá cez nasledovné fakty:
  • ekonomické – vyhadzujeme hliníkové plechovky a plasty. Keď sa zamyslíte nad tým, ako je cyklista oblečený a na čom jazdí, zistíte, že až 98% využívaných materiálov je spätne recyklovateľných, a teda opäť využiteľných. Ak teda chceme stále drahšie bicykle, oblečenie a pod., tak vyhadzujme tieto (druhotné) suroviny aj naďalej bez možnosti ďalšieho spracovania.
  • životného prostredia – hlavne mladí bikeri, zamyslite sa nad tým, kde chcete žiť a jazdiť. Jasné, všetci chceme jazdiť hlavne v lesoch, žiaľ tie odpadky sa už rozťahujú aj tam. Ešte k tomu sa potrebujete do toho lesa aj nejako dostať. Ešte si dovolím osobnú poznámku, ja som už relatívne starý človek a už som okrem smrti prežil asi naozaj všetko, ale vy mládež máte ešte veľmi veľa rokov pred sebou na to, aby ste sa nad touto skutočnosťou zamysleli.
  • demografie a patriotizmu – zamyslime sa, či chceme mať takto znečistené okraje ciest, nezákonné skládky a pod. Z pohľadu patriotizmu treba však poznamenať aj to, že sme síce patrioti, ale uvedomme si, že doma (v dome, byte, na pozemku) si tiež odpadky iba tak nevyhadzujeme! V zahraničí – stačí prejsť cez štátnu hranicu na západ (ČR, a hlavne Rakúsko), tam vedľa cesty odpadky nevidíte. Viete prečo? Lebo si to nikto nedovolí. Čo je však z pohľadu psychológie dôležitejšie – keď je u nás vedľa cesty nejaká tá fľaša, dve, tak hodím aj ja, však čo? Či je to správne, nech si odpovie každý sám.

Ak teda nechcete jazdiť povedľa (ne)rozkladajúceho sa odpadu, nestačí už len robiť veci správne, treba robiť aj správne veci – teda, ak to:
  • začínam sám od seba – svoj odpad si voz domov, prípadne vyhoď na na to určenom mieste. Keďže čítaš tento článok, budeš vedieť prečítať aj to, čo kam patrí. Toto ale všetci robíte, lebo milujete prírodu a všetko čo je s tým spojené.
  • odporúčanie pre organizátorov našich maratónov – označme miesta, kde sa odhadzovať nadbytočný náklad (Feed zone). Naši pretekári sa poučia, ako sa to dá správne robiť a zahraniční potešia, lebo sú na tieto zóny zvyknutí .
  • teraz však to dôležitejšie, ak vidíte niekoho, že odpad vyhadzuje mimo na to určených miest, neváhajte a upozornite toto indivíduum na fakt, že na tejto zemeguli je doma a nech sa tak aj chová! Spomeňte aj to, že zdroje ropy a hliníka tiež nie sú nekonečné, apelujte na fakt, že aj jeho deti budú chcieť zažiť čistú prírodu a možno aj jazdiť na (hliníkovom) biku a chrániť si hlavu kvalitnou prilbou...
  • existujú aj ďalšie možnosti – napr. nafotiť, alebo natočiť indivíduum pri čine a materiál zaslať na obecný úrad, v ktorého katastri sa to udialo. Okrem pár sekúnd času ťa to nestojí nič a nič ti ani nehrozí.

Ak máte ďalšie odporúčania, pokojne ich napíšte do komentárov pod článok, určite sa všetci radi poučíme ako môžeme spolu zlepšovať cyklistiku.

[Foto na úvode: Ilustračná foto: Festina 24 hodín MTB 2015; autor: skicool.]

report_problem Našiel si v texte chybu?
MentalCoach 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Ako čistím bicykel, keď nemám kde?

Nebývam v rodinnom dome, ale v klasickom paneláku. Možno jedna z najčastejších otázok, aké od vás za tie roky dostávam, znie: ako a kde čistím bicykel? Tak sa na to pozrieme bližšie.
Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Pozvánka: Mesiac august - ďalšia dávka maratónov

Letné mesiace nám dávajú o sebe vedieť vysokými teplotami a s nimi pokračujú aj maratóny v rôznych kútoch Slovenska.
Maratónske oblečenie - na plný plyn, no najmä komfortne PR článok

Maratónske oblečenie - na plný plyn, no najmä komfortne

Maratóny, kde si dáte do tela, sú skvelé akcie. S komfortom pri vysokom výkone a pretekovom nasadení pomôže aj vhodne zvolené oblečenie.

keyboard_arrow_up