Cestné bicykle Specialized 2016 v znamení rozmanitosti

Pre rok 2016 ponúka Specialized vo svojej cestnej kolekcii skutočne bohatý výber pre každý štýl jazdy. Či už sú vaším cieľom preteky a súboje s kamarátmi na obľúbenom kopci, rýchla jazda po rovinách a boj s vetrom, alebo naopak preferujete skôr pohodovejšiu jazdu, prípadne jazdu trochu viac mimo civilizácie. Rozmanitosť je pre rok 2016 asi najvýstižnejšie slovo...

Tarmac



Ak hľadáte ideálny cestný bicykel, ktorý zvládne v podstate všetko, tak práve Tarmac je odpoveď. Dokonalý univerzál, ktorý počas svojej existencie pozbieral toľko víťazstiev ako máloktorý jeho konkurent, vrátane čerstvého titulu majstra sveta. Aj keď vyniká takmer vo všetkých parametroch, tak medzi jeho najväčšie prednosti patrí jednoznačne tuhosť. Preto napríklad tvoria stredové púzdro a zadné vzpery jeden celok. Od modelu Expert je taktiež aplikovaný výrobný proces Rider-First Engineered™, čo znamená, že každá veľkosť rámu si zachováva rovnaké vlastnosti. Takže sa nestane, aby sa väčší rám správal vo výsledku inak ako jeho najmenší variant.


Keďže primárnym cieľom sú preteky a športová jazda, bicykel je postavený na geometrii „competitive road“, ktorá poskytuje vlastnosti potrebné pre maximálny výkon. Tarmac má čo ponúknuť aj na tréningových jazdách a mimo sezóny, kedy oceníte možnosť nasadiť do rámu 28 mm plášte pre čo najväčšie pohodlie. Taktiež nechýbajú modely s kotúčovými brzdami, ktoré opäť posúvajú univerzálnosť použitia ešte o level vyššie.



Roubaix

Zameraný na pohodlie a pritom stále umožňujúci maximálny športový výkon, tak to je Roubaix. Nie nadarmo je pomenovaný po najťažšom preteku, ktorý tento model aj zopárkrát vyhral pod legendami ako Tom Boonen alebo Fabian Cancellara.

Tom Boonen

Základom je geometria „endurance road“, ktorá využíva dlhšiu hlavovú trubku, kratšie vzpery a nižšie položený stred. Dôležitým doplnkom sú vysokoelastické tlmiace jednotky Zertz, ktoré výraznou mierou znižujú vibrácie, skôr než dorazia k vášmu telu.


To isté má na starosti aj sedlovka CG-R, umožňujúca vertikálny pohyb v rozsahu niekoľko milimetrov. Samozrejmosťou je opäť možnosť použitia objemnejších plášťov a ani 30 mm verzie by nemali robiť problém. Kotúčové brzdy nájdete na veľkom počte ponúkaných modelov. V skratke by sa dalo povedať, že model Roubaix je ideálny partner na všetky naše cesty, vrátane tých najhorších...

Roubaix SL4 Comp UDI2, Roubaix SL4 Elite Disc

Venge

Tam, kde je potrebné ušetriť každý jeden watt v súboji s vetrom, je jednoznačne najlepšou voľbou modelový rad Venge. Celý koncept bol zrodený vo veternom tuneli, ktorý Specialized vlastní priamo vo svojej továrni. Samozrejmosťou je športová geometria „competitive road“, ktorá poskytuje stabilné ovládanie bez ohľadu na terén a tieto bicykle sa nestratia ani v kopcoch a kľukatých zjazdoch.

Allez



Ak hľadáte kvalitný športový stroj za rozumné peniaze, tak práve Allez môže byť výborná voľba. Geometria je podobná modelu Tarmac a rám je z hliníkovej zliatiny. Ale nie je to len taký klasický hliníkový rám, akých je všade plno. Čo ho odlišuje od ostatných, je použitie technológie Smartweld (patentované prevedenie zvarov a rozmiestnenie materiálu), vďaka ktorej má rám vlastnosti nie príliš vzdialené od svojich karbónových kolegov – najmä ak hovoríme o spojení tuhosti a komfortu.


O jeho kvalitách svedčí aj množstvo vysokých hodnotení v rôznych testoch zameraných na športové bicykle s najlepším pomerom ceny a výkonu.


Diverge



Specialized Diverge je zástupca sviežej vlny s názvom „gravel“. Teda sa jedná o bicykle umožňujúce svižnú jazdu po ceste, ale taktiež im nerobí problém pohyb po šotoline a spevnených cestách. Môže byť ideálnym spoločníkom pre jazdcov, ktorých srdce bije pre cestnú cyklistiku, ale občas chcú vyraziť trochu viac mimo civilizáciu. To umožní uvoľnenejšia geometria, možnosť použitia 35 mm plášťov a konštrukcia rámov s jednoznačným cieľom – pohodlie. U karbónových verzií nechýbajú tlmiace jednotky Zertz, u hliníkových zase vyčnieva technológia Smartweld (označenie DSW). Navyše, v tomto modelovom rade už prevzali úplnú kontrolu kotúčové brzdy, ktoré sú práve pre tento typ bicykla ideálnym riešením.


Tento prehľad samozrejme neodhaľuje úplne všetky novinky. Komplet informácie aj o ostatných cestných bicykloch z modelového radu 2016 nájdete na stránke: http://www.specialized.com/sk/cs/bikes/road
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nové kolesá FFWD RAW CS s karbónovými špicami - a čo konkurencia?

Predstavenie: Nové kolesá FFWD RAW CS s karbónovými špicami - a čo konkurencia?

Keramické ložiská a z karbónu nielen ráfiky, ale aj špice, dokonca aj porovnanie s konkurenciou. Značka FFWD predstavila najvyšší model cestných kolies.
Od základu: Aký materiál rámu je najvhodnejší?

Od základu: Aký materiál rámu je najvhodnejší?

Ponúka karbón bezkonkurenčne najlepšie vlastnosti? Je hliník iba „low-cost“ záležitosťou? V tomto článku sa pozrieme na materiály rámov cestných i horských bicyklov.
Konečne som skúsil aero bicykel - sezóna s Giant Propel

Konečne som skúsil aero bicykel - sezóna s Giant Propel

Dlhé roky tvrdím, že aero model je pre mňa zbytočný, a na prvom mieste mám iné parametre než rýchlosť na rovine. Lenže doba sa zmenila a prišiel čas prehodnotiť názor.
keyboard_arrow_up