Ghost 2016 – v znamení trailu

Nemecký výrobca Ghost nie je na našom trhu nováčik a jeho biky je možné vídať stále častejšie. Zásluhu na tom má najmä snaha o výborný pomer kvality a ceny. Pri vývoji taktiež spolupracuje so svojím factory teamom a následné postrehy potom aplikuje do finálnych produktov. Vo veľkej miere to platí pre celoodpružené biky a dnes si predstavíme niečo z kolekcie pre rok 2016...

RIOT - jeden bike do všetkých pohorí

To je základná myšlienka, na základe ktorej vznikol model RIOT a počas svojej existenciu už pozbieral množstvo ocenení, vrátane prestížneho ocenenia Red Dot Award. Základom sú 27,5 palcové kolesá a karbónový rám, ktorý je nielen ľahký, ale aj poriadne pevný a odolný. Konštruktéri vypočuli názory testerov a zjednotili predchádzajúce verzie RIOT a RIOT LT (model s vyšším zdvihom) do tohto ultimátneho trailbiku. Zmeny nastali najmä v kinematike zadnej stavby, ktorá je teraz vo väčšej harmónii s vidlicou Rock Shox Pike (120 – 150 mm) a ponúka zdvih 130 mm. Odpruženie je progresívnejšie a ponúka lepšiu trakciu a oporu pri „pumpovaní“ v zákrutách a pri dopadoch skokov. Každý model je vybavený tlmičom Cane Creek Double Barrel Inline a zmenou prešli aj púzdra, ktoré boli vymenené za kompozitové púzdra Norglide. Širšie a pevnejšie riadítka posúvajú jeho zjazdové schopnosti ešte o kúsok dopredu.


Ghost RIOT v plnom nasadení


PATHRIOT

Táto dlho očakávaná enduro mašina vypĺňa poslednú medzeru v ponuke bikov do ťažkého terénu. Z modelu RIOT si berie to najlepšie a prenáša tieto vlastnosti do vyššieho zdvihu a do biku určeného pre náročných užívateľov a enduro pretekárov, ktorí sa uspokoja len s tým najlepším. Základom je karbónový rám postavený opäť na 27,5 palcovej platforme. V podstate, vývoj tejto agresívnej verzie trval 2 roky a výsledkom je 150 mm zdvih so systémom RIOT-link. Ten bude spolupracovať s novým tlmičom od Cane Creek - Double Barrel. U najvyššej verzii bude použitá verzia s pružinou, pre čo najhladší možný priebeh. Vpredu nájdete 170 mm pod kontrolou Foxu. Taktiež je možné použitie aj prešmykača, čo dáva v podstate neobmedzené možnosti pri úprave pohonu požadovaným smerom.


SL AMR

Vynovená verzia legendárneho univerzála AMR. Agresívne ostré línie podobné modelu RIOT, prináša model SL AMR aj do nižších cenových relácií. Základ tvorí ľahký hliníkový alebo karbónový (na obrázku dole) rám s anodizovanou zadnou stavbou, 27,5 palcové kolesá a zdvih 130 mm. Nechýbajú najnovšie štandardy, ako je napríklad vnútorné vedenie bowdenov a taktiež uchytenie zadného adaptéra brzdy priamo do pevnej osi X12. Oproti predchádzajúcemu modelu sa zapracovalo najmä na zvýšení tuhosti zadnej stavby. To všetko prináša SL AMR za rozumnú cenu, takže už vám nič nebráni v tom, aby ste zaútočili na obľúbené traily naplno.


SL AMR X - vyšší zdvih a kolesá 27,5"

Viac zdvihu pre ešte viac zábavy, to je model SL AMR X. Základ modelovej rady tvorí výhradne hliníkový rám, takže všetky modely sú cenovo dostupnejšie. Vďaka vyššiemu zdvihu, padol výber opäť na 27,5 palcové kolesá, ktoré ponúknu trochu hravejší charakter biku v náročnom teréne. Všetky modely sú vybavené vidlicou s meniteľným zdvihom a tlmičom, ktorý sa prispôsobí každej situácii – či už stúpate, brázdite po chodníku hore a dole, alebo si užívate poriadny zjazd. Tento chameleón sa tak razom môže zmeniť z poctivého trailbiku na ľahké enduro.

SL AMR X 5 (hliník) a SL AMR X LC 8 (karbón)


FR AMR - takzvaný kráľ rodiny



AMR je pripravený aj na tie najťažšie akcie. Ak je vašim cieľom enduro, tak tento bike určite stojí za pozornosť. 160 mm zdvih vpredu aj vzadu na 27,5 palcových kolesách už zvládne aj nejeden trochu väčší skok a drsnejší rockgarden. Tomu je aj prispôsobený pohon, kde nájdete štandardne jednoprevodník a rockring. Rám je na výber z hliníku alebo karbónu. Hliníková verzia v tejto kategórii stále má čo ponúknuť a navyše za rozumné peniaze. Základné komponenty boli vyberané na základe spolupráce s poprednými enduro jazdcami a dotvárajú tak kompletný obraz biku, ktorý je určený na poriadne tvrdé zaobchádzanie.


AMR - športový univerzál

Model AMR je ďalší z rady univerzálov do terénu, ale s trochu viac športovými schopnosťami. Ľahký karbónový rám, 29 palcové kolesá a 120 mm zdvih ho predurčujú pre športové výjazdy a rovnako aj na tvrdé horské maratóny. Pritom sa vôbec nestratí ani pri náročných výjazdoch v horách a na traili vám stále poskytne poriadnu porciu zábavy. Tento bike bude teda ideálnym spoločníkom športovo zameraného bikera, ktorý chce mať jeden bike na preteky a aj na pohodovejšie jazdenie s partiou. V tomto modelovom rade je možné zvoliť už spomínanú verziu na karbónovom základe, alebo siahnuť po dostupnejšej variante z hliníka. S ním bike trochu priberie na váhe, ale základné charakteristiky zostanú zachované.

AMR LC 9 a AMR 6


KATO FS - vstupná brána do poriadneho MTB



KATO je vstupná brána do sveta poriadneho MTB, teda to sveta, kde vládnu tlmiče. Inšpiráciu si berie od svojich vyššie postavených celoodpružených kolegov, ale s cenou na úrovni hardtailu. Kinematika odpruženia je podobná ako u modelovej rady AMR, ale prispôsobená pre 27,5 palcové kolesá. Rám je u všetkých modelov vyrobený z hliníka. Nešetrilo sa na dôležitých miestach, ktoré nie sú toľko na očiach, ako napríklad kvalitné ložiská pre hladký chod zadnej stavby. Geometria je taktiež prispôsobená skôr začínajúcim bikerom a nie je tak agresívna. Jednoducho, je to kvalitný stroj za rozumné peniaze, ktorý v teréne určite nebude robiť hanbu.


Ghost sa v sezóne 2016 zameral hlavne na zábavu v teréne a mieri na všetky druhy trailov, vrátane tých najnáročnejších. Ak vás zaujímajú bližšie detaily alebo ďalšie modely, stačí navštíviť domovskú stránku: http://www.ghost-bikes.com/bikes-2016/bikes-2016/.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Drobnosti, čo robia veľké rozdiely -  Ghost Riot Trail, Enduro a Full Party

Video: Drobnosti, čo robia veľké rozdiely - Ghost Riot Trail, Enduro a Full Party

Čo sú dnes moderné prvky na zábavu určených fullov? Ako vie značka zmeniť určenie jedného modelu na základe použitých komponentov?
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Trailové a all-mountain biky do 2 000 € PR článok

Trailové a all-mountain biky do 2 000 €

Užiť si trail či ťažký terén naplno a „nevysoliť“ za to majland? Tieto modely ti dokážu, že to ide.
keyboard_arrow_up