Rozhovor: Pavol Grujbar – jeden z hlavných organizátorov ŠBOT

Paľo je známy vďaka stupavskému maratónu, ktorý tento rok oslávi už 14. ročník a za tú dobu sa táto bike akcia vypracovala na jednu z najväčších. Nakoľko o mesiac začína prvé kolo ŠKODA BIKE OPEN TOUR (ŠBOT) vo Svätom Juri, rozhodli sme sa mu položiť zopár otázočiek, ktoré viac priblížia túto populárnu sériu horských maratónov, pretože Paľo je jedným z ich hlavných organizátorov.

30.4 štartuje už 3. ročník ŠBOT a viem o Tebe, že si pri tomto projekte od jeho začiatku... Ako hodnotíš predchádzajúce ročníky a ako sa pozeráš na ten, ktorý čoskoro odštartuje?
Predchádzajúce dva ročníky hodnotím pozitívne. Bikeri si už na značku nášho ešte stále sa rozbiehajúceho seriálu zvykli. Počas oboch úspešných ročníkov bolo často počuť v dave účastníkov a aj fanúšikov vyjadrenie: "od teraz jazdíme už len ŠKODU" . Bol som aj na základe takýchto signálov spokojný s pozitívnym vnímaním ľudí, pre ktorých ŠBOT organizujeme. Na budúci ročník sa už teraz veľmi teším. Chystáme pre účastníkov a aj fanúšikov niekoľko organizačných noviniek.

Na druhom ročníku ŠBOT sa zúčastnilo celkovo 4 683 pretekárov z 18-tich krajín, čo je oproti prvému roku nárast o 17%. Sú to pekné čísla, no čo podľa Teba ešte viac môže prilákať nových pretekárov?
Z našej strany je to určite ešte väčšia propagácia seriálu a jednotlivých maratónov, na ktoré sa chceme tento rok zamerať osobitne.

Ako sú na tom bikerky, narastá tiež ich účasť?
Z roka na rok sa účasť cyklistiek zvyšuje. Ale vždy to môže byť ešte lepšie . Tento rok budeme aj prostredníctvom MTBIKER-a oslovovať nových hobby bikerov a bikerky. Pripravujem sériu článkov v duchu - "Ako na to", ak by ste mali nutkanie ísť si zajazdiť.

Tombola je tradičným ukončením každého maratónu, v ktorej sa rozdávajú aj hodnotné ceny. Plánujete ju ešte obohatiť?
Chceli by sme oproti minulému roku zabezpečiť do finálovej tomboly šesť ŠKODA bicyklov a pestrejšiu paletu modelov, ako aj ich veľkosti.


Na maratóny v rámci ŠBOT ste priniesli najmä jednotné a podľa ohlasov účastníkov kvalitné zázemie. Plánujete ešte niečo vylepšiť?
Áno, teší nás, že si ľudia zvykli, že na ŠBOT sa nájde pre každého vždy všetko potrebné a zaujímavé. Aj tento rok chceme na maratóny priniesť niekoľko noviniek, ktoré prispejú k vyššej úrovni organizácie. V spolupráci s organizátormi by sme chceli tento rok zrealizovať parkovisko pre bicykle, či vylepšiť umývacie stanice. Tieto služby už bikeri poznajú z podujatia ŠKODA STUPAVA TROPHY, kde to takto funguje už šesť rokov.


Pavol Grujbar - úplne vpravo

Keď sledujem témy na fóre k akciám, niekedy stačí trošku blata, ako napríklad v Maríkovej 2015 a razom sa vyrojí množstvo sťažností. Ako sa pozeráš na veci, ktoré sa dajú len ťažko ovplyvniť?
Myslím si, že v takýchto prípadoch sa zbytočne preháňa. Častokrát sa nechajú bikeri odhovoriť od účasti na maratóne, len na základe zbytočne ukvapených informácii, taký jarný, či letný dážď ešte nikomu neublížil. Vecami, ktoré nevieme ovplyvniť, sa snažíme zbytočne nestresovať. Neexistuje zlé počasie, ale len zle pripravený alebo oblečený biker . V dnešnej dobe sa dá bezpečne bikovať v každom počasí.


Čo Ťa na tejto práci najviac baví?
Baví ma komunikácia - práca s ľuďmi, práve preto som sa našiel v organizácii tohto projektu.

Koľko vás je v hlavnom tíme pre zabezpečenie ŠBOT?
ŠKODA BIKE OPEN TOUR je hlavne o tímovej práci 40 ľudí, sú to hlavní organizátori seriálu. Títo ľudia dávajú dohromady všetko podstatné. S brigádnikmi a pomocníkmi sa na organizácii podieľa vyše 800 usporiadateľov. Určite by som chcel vyzdvihnúť hlavne spoluprácu s organizátormi všetkých maratónov v sérií, ktorí sa snažia bikerom pripraviť zážitky na pretekoch v jedinečných slovenských lokalitách a robia pre to maximum. Zároveň by som chcel vyjadriť vďaku za celkovú podporu značke ŠKODA. Na Slovensku nie je obvykle také masívne zainteresovanie, akým sa partneri zvyknú zapájať do podpory športových projektov.


Autor fotografie: Andrea Jaslovská



Ako sa pozeráš na nástup ebikov a pripravujete aj pre ne kategóriu?
Minulý rok sa objavili "E-Bike" kategórie na zopár klasických MTB maratónoch. V ŠKODA sérií sme ich nemali. Všimol som si, že sa to nestretlo s pozitívnymi reakciami klasických bikerov a ani E-Bikerov to myslím si, neoslovilo. Reakcie boli doslova veľmi negatívne. E-Biky sú fajn, ale podľa mňa by sa pre E-Biky mali organizovať individuálne maratóny, s kategóriami delenými napríklad na základe výkonu E-Biku. Určite by som nespájal klasické MTB maratóny s E-Bike. Bikerov to iba zbytočne provokuje. A triezvo rozmyšľajúci E-Biker sa neodváži prísť “provokovať“ nemotorových bikerov.

Čo považuješ za najťažšie z pohľadu organizovania série?
Najťažšie je asi to dlhodobé plánovanie a následne dohľad nad realizáciou naplánovaného . Nie vždy sa darí, nie vždy ide všetko ako po masle. Ale to ma na tom celom najviac baví, aby počas celej sezóny aj napriek okolnostiam, vždy všetko dobre klaplo.

Ambasádorom ŠBOT je Peter Velits a viem, že sa s ním pre túto sezónu plánuje jeho väčšie zapojenie do série. Môžeš o tom prezradiť viac?
S Petrom Velitsom pripravujeme sériu videí zameraných na hobby cyklistov, kde sa Peťo podelí so svojimi skúsenosťami a zaujímavými tipmi. Cieľom videí bude pomôcť menej skúseným, alebo víkendovým cyklistom prilákať ich na prvý maratón, prípadne im ukázať pár tipov z jazdenia a výbavy.

Plánujete do budúcnosti zaradiť aj viac ako súčasných 6 maratónov?
Zatiaľ nie. V období apríl až september, kedy sa ŠKODA BIKE OPEN TOUR jazdí, je model šiestich maratónov postavený tak, že sa ide "Čo mesiac - to maratón". Takto to ostane ešte nejakú dobu, ale nikdy nehovor nikdy.


Ak ešte niekto nebol na maratóne, čo by si mu povedal, aby mal dôvod absolvovať aspoň jeden? Určite sa medzi čitateľmi nájde zopár takých, ktorí ešte na žiadnom neboli .
Ak ste ešte nikdy neboli na žiadnom maratóne, odporúčam vám absolvovať niektorý maratón zo ŠKODA série. Na začiatok postačí aj jeden . Garantujem vám, že to bude pre vás zážitok. Naučíte sa o sebe niečo nové, poriadne si prevetráte svoju hlavu, zistíte svoje nové limity, spoznáte nových kamarátov. Hlavne, urobíte pre seba niečo dobré.

Ako sa osvedčila spolupráca s akciami a kde vidíš ešte miesto na zlepšenie?
Spoluprácu s maratónmi chválim. Organizátori pochopili, že so značkou ŠKODA majú väčšie možnosti ponúknuť bikerom lepšie služby.

Si organizátorom akcie ŠKODA STUPAVA TROPHY, pripravujete nejaké novinky aj pre tento rok?
Áno, samozrejme, už sa na ne veľmi tešíme, zatiaľ ich však neprezradíme. Hlavne chceme opäť pre všetkých slovenských a zahraničných bikerov a ich rodiny pripraviť výnimočný zážitok so všetkým, s čím sa to spája.

Ďakujem za rozhovor a ak chceš ešte niečo povedať našim čitateľom, nech sa páči...
Pozývam všetkých bikerov... Príďte sa k nám povoziť na biku, zažijete na vlastnej koži jedinečnú atmosféru pretekov. My sa o vás všestranne postaráme a urobíme pre to maximum.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Jarná klasika vo Svätom Jure bude otváracím podujatím v rámci série Škoda Bike Open Tour. Čo nás čaká počas 15. ročníka?
Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Pozvánka: ŠKODA Horal MTB maratón 2023 - tatranský monument horskej cyklistiky

Jeden z najobľúbenejších maratónov na Slovensku bude písať už svoj 24. ročník.
keyboard_arrow_up