Cyklistické organizácie z celého Slovenska vyzývajú vládu, aby sa zaviazala rozvíjať bicyklovanie

Cyklistické organizácie z celého Slovenska vyzývajú vládu, aby sa zaviazala rozvíjať bicyklovanie

Podpora cyklistickej dopravy a cykloturistiky v programovom vyhlásení vlády je predmetom výzvy, ktorú predsedovi vlády SR - Róbertovi Ficovi a ministrovi dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR - Romanovi Brecelymu v pondelok dňa 4.4. 2016 poslalo 22 najvýznamnejších organizácií, pôsobiacich v oblasti cyklistickej dopravy a cykloturistiky na Slovensku.

Signatári výzvy požadujú, aby sa nová vláda vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že bude rozvíjať cyklistickú dopravu a cykloturistiku v meste a na vidieku, a to najmä budovaním potrebnej bezpečnej infraštruktúry, vytváraním potrebných legislatívnych podmienok, prepojením bicyklovania na verejnú hromadnú dopravu, údržbou a rozvojom značenia a zvyšovaním povedomia o výhodách a prínosoch cyklistickej dopravy a cykloturistiky. Za dôležité považujú, aby vláda pre tieto účely v plnej miere využívala Národnú stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky, ktorú prijala v roku 2013 a ktorá dostatočne definuje ciele a potrebné kroky k ich naplneniu. Podpísané organizácie tiež požadujú, aby sa pri podpore bicyklovania využívali prostriedky štátneho rozpočtu SR a zdroje EÚ.

„Zatiaľ, čo slovenské samosprávy a neziskové organizácie už rozvíjajú bicyklovanie na Slovensku, vláda stále akoby váhala. Jej vzťah k cyklodoprave a cykloturistike sa v minulom funkčnom období zlepšil, čo oceňujeme. Prišiel však čas, aby sa vláda zaviazala podporovať bicyklovanie viac a intenzívnejšie ako doteraz a aby tento záväzok aj napĺňala. Sme pripravení jej v tom pomáhať,“ povedal Ján Roháč z Nadácie Ekopolis, ktorá výzvu inciovala.

„Bicyklovanie sa stáva bežnou súčasťou dopravy a cestovného ruchu aj v okolitých krajinách, v Česku, Maďarsku a Poľsku, ktoré investujú do rozvoja regiónu významné finančné a administratívne zdroje a niet dôvodu, prečo by výhody bicyklovania nemali využívať aj obyvatelia a podnikatelia na Slovensku,“ uviedol Roháč. Cyklistická doprava môže podľa signatárov prispieť k riešeniu problémov, ktoré sú vyvolané prudkým rastom dopravných nárokov spoločnosti. Cykloturistika popritom predstavuje veľmi vhodný a efektívny spôsob využívania turistického potenciálu slovenskej krajiny. Bicyklovanie je dostupné pre každého a okrem ekonomického a spoločenského rozvoja, zlepšuje aj zdravotný stav obyvateľstva.

Tlačovú správu sme dostali od nadácie Ekopolis.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
keyboard_arrow_up