Test: Sponser Long Energy a Recovery Drink– doplnky výživy pre náročné výjazdy

Dnes sa pre zmenu pozrieme na tak trochu odlišný test. Nie je to bike a nie je to ani oblečenie – sú to doplnky výživy. Samozrejme, niečo také sa „testuje“ trochu inak a veľmi subjektívne. Ťažko sa totiž posudzuje ich primárny cieľ, teda vplyv na výkon. Niečo také ale určite nebudem riešiť, pretože sa jedná vždy „iba“ o doplnky výživy, ktoré z nás Peťa Sagana nespravia, ani keby sme toho jedli tonu . Zameriam sa skôr na svoje pocity z týchto konkrétnych produktov, a tak trochu načrtnem, ako som ich využíval v tréningu...

Do ruky sa mi dostali produkty od firmy Sponser, konkrétne Long EnergyRecovery Drink. Zámerne som si vybral túto kombináciu, ktorá sa ideálne hodí práve teraz, keď sa človek snaží v rámci svojich možností pripraviť na hlavnú sezónu. Komu Sponser nič nehovorí, tak dodám, že sa jedná o veľmi kvalitnú a uznávanú švajčiarsku spoločnosť, ktorá podporuje okrem iného aj Nina Schurtera a ďalších. Čo som si všimol na niektorých pretekoch ako bol Kitzalp alebo Salzkammergut Trophy, tak je za hranicami naozaj veľmi populárna. Takže, o čo sa presne jedná?

Long Energy - na dlhé výjazdy

Za týmto názvom sa skrýva nápoj určený na tie najdlhšie výjazdy. Základom je samozrejme kombinácia cukrov, ale s nižším glykemickým indexom. V podstate ide o to, aby bola energia dodávaná a zúžitkovaná postupne a nie nárazovo. Hlavným prvkom je VITARGO, čo je patentovaná forma komplexných sacharidov vytvorená práve pre účel dlhodobých aktivít (možno ste si tento názov všimli aj pri iných špecializovaných produktoch). Čo ale tento nápoj odlišuje od väčšiny, je relatívne vysoký obsah bielkovín, teda 10 g na 100 g. Tie pri dlhých a náročných výkonoch nie sú vôbec na škodu (samozrejme v primeranom množstve) a pomáhajú chrániť naše telo pred „samodeštrukciou“. V rámci nich nechýba ani vyššie množstvo BCAA, práve za vyššie spomínaným účelom. Tento nápoj sa v rámci verzie s vyšším obsahom proteínov robí iba v jednej príchuti – Berry (teda niečo na spôsob lesných plodov, ťažko sa hľadá presný výraz v slovenčine) a jedno balenie má hmotnosť 1 200 g. Verzia s nižším obsahom bielkovín sa robí aj ako príchuť „Citrus“ prípadne „Fruit mix“ (ovocná zmes).

Doporučená maloobchodná cena pre Long Energy Berry 1 200 g je 34 € a kúpiť si ho môžete v obchodoch, ktorých zoznam nájdete na http://www.sponserslovakia.sk.


Tento nápoj príde vhod len v prípade, keď sa dobre a cielene používa. Hlavne v tom zmysle, aby to človek nepreháňal. Nemá zmysel tlačiť do seba cukry, ak sa idem len tak povoziť v rámci základnej vytrvalosti, prípadne na kratší výjazd okolo 1 - 2 hod. Vtedy je to v podstate len plytvanie. Ja som ho využíval najmä pri intenzívnych výjazdoch v trvaní 3 – 5 hod. Do jednej fľaše si beriem čistú vodu a do tej druhej spomínaný drink, konkrétne 70 g prášku do 800 ml.

Vodu pijem cca počas prvých 2 hodín a v druhej polke už začínam cucať zo Sponseru. Zistil som, že tento štýl mi veľmi vyhovuje a práve v závere oceňujem ľahko stráviteľnú a dostupnú energiu. Navyše vo forme pomalého vstrebávania, takže toľko nehrozia nečakané „nárazy do steny“, teda pocit, keď vám z ničoho nič dôjde - ale samozrejme to sa nedá presne špecifikovať a zmerať. Každopádne, vyšší obsah bielkovín je cítiť a nápoj je taký „hutnejší“ (nenapadá mi lepšie slovo) a viac sýty. Jednoducho, mi na tieto dlhé a náročné výjazdy skvele sedel. Čo sa ale dá celkom dobre hodnotiť, je stráviteľnosť. Aj pri vyššej koncentrácii mi nebolo vôbec ťažko a taktiež príchuť je celkom originálna – predsa len, grepov a pomarančov sa ešte čo to nahltám na občerstvovačkách .


Recovery Drink - po výkone

Ako druhý som mal k dispozícii Recovery Drink, teda nápoj určený na podporu regenerácie po výkone. V jeho zložení už prevláda väčšie množstvo rýchlych cukrov (plus teda aj tie pomalšie, ale v menšom množte) a taktiež vyšší obsah bielkovín, konkrétne 17 g na 100 g. V rámci nich je veľmi vhodný vysoký obsah Glutamínu (vhodný na podporu imunity a regenerácie) a už osvedčenej klasiky BCAA. Taktiež sa nezabudlo ani na komplexný mix vitamínov a minerálov. No a určite je dobré dodať, že nápoj neobsahuje laktózu, ktorú dosť ľudí ťažko znáša a ktorá určite nie je vhodná po výkone. Samozrejme, úplne presné zloženie je možné pozrieť na stránkach výrobcu a nechcem to zbytočne zahlcovať iba suchým kopírovaním textu . K dispozícii som mal 1 200 g balenie, ale dá sa zohnať aj menšia 800 g verzia, prípadne sáčky po 60 g. Príchuť je k dispozícii vo verzii banán-jahoda alebo jablko-brusnica.

Opäť platí, že pri užívaní je fajn trochu používať aj hlavu, aby človek z toho mal aj nejaký úžitok. Tento nápoj si mixujem v pomere 60 g do 300 ml vody po skutočne intenzívnych a náročných výjazdoch, hlavne ak sú viac dní po sebe.

Doporučená maloobchodná cena pre Recovery drink 1 200 g je 44 € a kúpiť si ho môžete v obchodoch, ktorých zoznam nájdete na http://www.sponserslovakia.sk.


Ak aj idem niečo dlhšie, ale v light tempe, tak to do seba už zbytočne nesypem, pretože to už stráca význam. Základom je teda trochu poznať svoje telo a dodať mu „pomoc“, keď je to potrebné. Nápoj je veľmi dobre rozpustný vo vode a pijem ho hneď, ako opriem špinavý bike doma o stenu. Prípadne si ho rozrobím do fľaše a popíjam, pokiaľ venčím psa – aj keď v tretrách a bikových veciach pri tom vyzerám asi dosť smiešne . Príchuť jahoda/banán je opäť príjemná zmena a osvieženie. Potom nasleduje očista biku/tela a po 30 - 40 min. už dávam klasické jedlo. Väčšinou riadnu kopu...



Na záver by som rád dodal, že tieto doplnky majú v prípade náročných výjazdov svoje miesto, ale základom je VŽDY dobrá strava. Až keď máme ako tak pod kontrolou túto oblasť, oplatí sa zvážiť investíciu do niečoho podobného. Následne netreba zabúdať na ich rozumné používanie. V tomto prípade aj jedno balenie (či už Recovery Drink alebo Long Energy) vydrží relatívne dlhú dobu - mne osobne ešte stále slúžia cca od začiatku marca a nemyslím, že jazdím málo . Ak to všetko spojíme dokopy, vznikne komplexný celok a práve vtedy oceníme aj výhody, ktoré nám tieto veci môžu priniesť.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
keyboard_arrow_up