Scott Foil 2016 – skutočne univerzálny aerodynamický stroj a víťaz Paris Roubaix

Scott Foil 2016 – skutočne univerzálny aerodynamický stroj a víťaz Paris Roubaix

Na aerodynamiku sa v dnešnej dobe kladie čím ďalej tým väčší dôraz, keďže štartové pole sa neustále vyrovnáva a na ceste za úspechom je potrebné hľadať výhody, napríklad v týchto oblastiach. Dôkazom je nový Scott Foil, ktorý je na prvý pohľad aj trochu viac, ako len „žiletka“ na rezanie vzduchu.

Samozrejme, Scott nie je v aerodynamike žiadny nováčik. Bol v roku 2010 medzi prvými, ktorý si požiadali o patent na trubky, tzv. skráteného kvapkovitého prierezu. Tie sa momentálne používajú na väčšine súčasných aero-špeciálov. Dôvodom je najmä pravidlo UCI o pomere 3:1, v dôsledku ktorého boli klasické kvapkovité konštrukcie buď málo tuhé, alebo ťažké (práve pre pridanie materiálu na zvýšenie tuhosti). Práve skrátenie tohto prierezu je riešenie a výsledkom je modelový rad Foil.


Spočítať všetky úspechy predchádzajúcej verzie by bolo skutočne na dlho. Či už sa jedná o etapy na Grand Tours alebo o jednorázové podujatia, stal sa veľmi obľúbenou zbraňou austrálskeho rýchlika Michaela Matthewsa.

Scott Foil


Scott Foil je konštruovaný tak, aby mal čo ponúknuť nielen profesionálom, ale hlavne každému, koho prvotným cieľom je rýchlosť. Nový model 2016 ponúka výbornú hmotnosť rámu 945 g a 335 g u vidlice pri veľkosti M, čím sa radí na popredné miesta súčasného trhu. Takže už si netreba vyberať medzi hmotnosťou a rýchlosťou, pretože v tomto stroji sa spája všetko dokopy. Optimalizáciou prešla vo veľkej miere aerodynamika jednotlivých častí, vrátane nadväznosti na celok. Ako najlepší príklad slúži plne integrovaná kombinácia predstavca a riadítok. Za vznikom tohto „komba“ stojí výrobca Syncros a zreteľ sa kládol taktiež aj na ergonómiu, pretože rýchly bike, ktorý sa zle ovláda, je v podstate nanič.


Zatiaľ sme si predstavili hlavne hmotnosť, rýchlosť a tuhosť, ale, ako je to s komfortom? Na ňom taktiež konštruktéri poriadne zapracovali a ako malá ukážka môže poslúžiť nedávny výsledok na najťažšom možnom preteku. Ak ste sledovali tohtoročnú úžasnú bitku na Paris Roubaix, tak ste si mohli všimnúť celkom zaujímavý detail. Práve víťaz Mathew Hayman sedlal ako jeden z mála aerodynamický špeciál – kontrétne spomínaný Scott Foil 2016 – namiesto niektorej verzie „pohodlného“ stroja určeného špeciálne pre preteky na kockách. Jedinou zmenou, ktorú Haymen spravil, bolo nasadenie objemnejších plášťov. To samozrejme neznamená, že na tomto stroji sa stanete hneď víťazom, ale je to výborný príklad veľkej univerzálnosti tejto cestnej rakety, ktorá si dokáže poradiť aj s tak náročným terénom, akým bez debaty Parix-Roubaix je.


Scott Foil Premium

Na pomyselnom vrchole stojí model Foil Premium, postavený na najvyššej verzii karbónu HMX. Už podľa názvu je jasné, že sa bude jednať o skutočne nekompromisný stroj. Samozrejme, model je postavený na elektronickej sade Shimano Dura Ace, karbónových doplnkoch Syncros a aj s „vysokými“ kolesami Zipp 404 sa jeho hmotnosť zmestila pod 7 kg - konkrétne na 6,82 kg (veľkosť M), čo je na aerodynamický špeciál skutočne výborná hodnota.



Približne v strede hierarchie môžete nájsť model Foil 10. Rámový základ stojí na nižšej verzii karbónu HMF a taktiež zvolené doplnky umožňujú ísť s cenou oveľa nižšie ako pri modeli Premium. Každopádne, elektronická Ultegra a zapletaný set kolies Syncros RR2.0 neuberajú výrazne na kvalite a jazdných vlastnostiach.


Scott Foil 30

Na opačnej strane ponuky je model Foil 30. Ten aj pri oveľa nižšej cene ponúka väčšinu charakteristických prvkov rodiny Foil. V podstate, tým najväčším rozdielom je použitie o trochu ťažších vlákien HMF. Všetky ostatné technológie, ako profil trubiek, zostávajú rovnaké aj vrátane integrovaného predstavca a riadítok. Postavený na sade Shimano 105 a kolesách Shimano WH-RS330 sa jeho hmotnosť stále drží na slušnej hodnote – 8,06 kg.


Všetky modely sú vo veľkostiach XXS (47) až po XXL (61). Geometria, presné špecifikácie a podrobné informácie nájdete na stránkach: http://www.scott-sports.cz/us/en/products/bike-bikes-road-foil?q=&page=0.

Samozrejme, cestná kolekcia Scott je ďaleko širšia a neobsahuje len výkonnostne zamerané špeciály ako je spomínaný model Foil. Z ponuky si vyberie úplne každý, aj hobby jazdec túžiaci hlavne po pokojnej jazde a komforte. Stačí navštíviť domovské stránky: scott-sports.cz.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu PR článok

Pinarello séria X a nová Dogma X - to najlepšie na dlhú jazdu

Nové modely od Pinarella s označením X sú na svete a ich hlavná prednosť je pohodlnejší posed a komfort. A ešte aj dobre vyzerajú.
Unboxing: Bianchi Arcadex GRX 810 - nadupaný dobrodruh a pretekár

Unboxing: Bianchi Arcadex GRX 810 - nadupaný dobrodruh a pretekár

Kombinácia elegancie, odolnosti a výkonu od najstaršieho výrobcu bicyklov na svete vôbec neznie zle. Pozrite sa spolu s nami na detaily gravelu Arcadex od Bianchi.
Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
keyboard_arrow_up