Rady a skúsenosti: Základné kúsky oblečenia

Mnoho ľudí práve teraz možno premýšľa nad tým, že by si radi kúpili nejaký ten bike a postupne prenikli do sveta cyklistiky. Prípadne ho už majú doma, ale ako každý vie, tým to zďaleka nekončí. Čo sa hodí na začiatok z hľadiska oblečenia, si povieme práve v tomto článku.

Prečo mi vlastne napadol tento článok? Samozrejme, v dnešnej dobe pre mnohých nie je bike vôbec lacná záležitosť. Pred jeho kúpou je potrebné trochu zvážiť aj niektoré základné doplnky potrebné k tomu, aby jazda bola príjemná a komfortná. Niekedy je pre výsledný pocit z jazdy ďaleko lepšie kúpiť bike o trošku lacnejší a ušetrené peniaze použiť na základné príslušenstvo a oblečenie. Práve na to by som sa chcel trochu bližšie zamerať, pretože prilbu beriem ako samozrejmosť a na tretry príde rad zase nabudúce.

Asi je jasné, že tento článok je zameraný hlavne pre začiatočníkov. Často sa totiž stretávam s dotazmi práve ohľadom oblečenia vhodného na úplný začiatok. Netreba totiž hneď utrácať veľké peniaze za drahé kúsky oblečenia, ako sú rôzne „vymakané“ bundy a pod. Je fajn na to ísť pekne od základu a časom človek už pozná, čo mu v jeho garderóbe chýba a čo naopak vôbec nepotrebuje. Taktiež do niektorých vecí sa oplatí už na začiatku trochu investovať a naopak...

Krátke nohavice

Veru, žiadne prekvapenie. Tie čudné nohavice s jelenicou, čo vyzerajú ako plienky, sú stále základ. Samozrejme srandujem a kedysi populárnu kožu dnes vystriedali moderné materiály. Práve krátke nohavice sú presne tá položka, kde sa oplatí viac zainvestovať. Nevravím, že treba ísť extra vysoko, ale ak niekde cítiť rozdiel, tak je to práve tu. V prvom rade je dobré si dať pozor, aby nohavice sedeli. Aj keď vám na prvý „pocit“ môžu pripadať trochu tesné, tak nemusia byť automaticky zlé. Novšie a vyššie modely sa často robia aj v mierne kompresnom štýle pre lepšiu podporu svalstva. Vždy lepšie ako tie, ktoré sú voľne a ktoré by „behali“ hore-dole aj s vložkou po zadku. Tá by počas celej jazdy mala zostať na jednom mieste. Navyše, materiál po pár praniach vždy povolí. Ja osobne vozím už jedine modely s trakmi, pretože vďaka nim je usadenie ešte lepšie. Dobré nohavice nesmú byť na stehnách voľné, ale lem na ich konci nemôže na druhej strane sťahovať. Ideálne je ploché zakončenie doplnené o protišmykový materiál. Kto príliš neholduje „baleťáckemu“ vzhľadu, nemusí zúfať. Na ne sa totiž dajú veľmi jednoducho natiahnuť kraťasy voľné (lepšie, ak sú robené priamo na bike), takže ani na pivku medzi necyklistami sa nebudete cítiť zvláštne... a to, že sa vozia VŽDY na „ostro“, asi netreba pripomínať .

Zopár tipov:

Funkčné spodné tričko

Kto už k nejakému športu pričuchol, tak v podstate základy ovláda. Či už sa jedná o beh, outdoor, atď, funkcia je stále rovnaká. Odvádzať od našej pokožky vlhkosť smerom od tela a regulovať tak našu teplotu. Na trhu je momentálne obrovská ponuka, či už sa jedná o prírodné materiály (Merino) alebo umelé vlákna - na túto tému som už aj jeden detailnejší článok písal: Dlhoročné skúsenosti: Funkčné prádlo - neviditeľný základ.

Vďaka vhodne zvolenému spodnému tričku, sa vieme pomerne v širokom rozsahu prispôsobiť vonkajším podmienkam. Ja osobne ho používam vždy, s výnimkou extrémnych horúčav, kedy dávam dres priamo na telo – ale je veľa takých, ktorí volia aj v tomto prípade pod dres extrémne priedušné tielka, pripomínajúce trochu rybársku sieť. Predsa len, pocit na tele je individuálny. Možností je teda neúrekom. Ak by som si mal ale vybrať jeden produkt na začiatok, tak by to bolo stredne hrubé tričko s krátkym rukávam, ktoré nájde skutočne široké uplatnenie. Strih je ideálne tesnejší a hlavne nezabúdajte na to, že sa väčšinou bikujeme v predklone, takže je dobré pri skúšaní na to myslieť. Ak by som to ma celé zhrnúť do jednej vety – hlavne dajte zbohom bavlne.

Zopár tipov:

Dres

Klasický cyklistický dres s krátkym rukávom a s vreckami, je stále to najlepšie a najuniverzálnejšie riešenie. Pri výbere farby a štýlu sa medze nekladú, ale opäť je dobré, aby sedel, a to aj v prípade, že do vreciek dáte nejaké to jedlo, mobil, pumpičku atď. Ideálne je, ak sa dá zips celý rozopnúť a je aspoň trochu „robustný“, pretože s ním budete často manipulovať aj za jazdy a rovnako by aj rukávy mali byť dostatočne dlhé, aby sa tak pekne kryli s návlekmi (o nich nižšie v článku). Verzie ladené viac na technickejšie jazdenie často vrecká ani nemajú a počíta sa, že väčšina vecí aj tak bude v batohu. Pomerne dobré dresy sa dajú kúpiť aj za naozaj nízke ceny, a pritom šanca na nich niečo „pokaziť“, je ďaleko menšia ako napr. u kraťasov.

Zopár tipov:

Návleky na ruky a nohy

Neviem, či existuje viac univerzálnejší kúsok oblečenia ako sú práve cyklistické návleky. Len s ich pomocou sa dá pokryť už väčšina letných, a taktiež jarno/jesenných výjazdov. Stále najlepšie poslúži starý dobrý Roubaix materiál, teda lycra s česaným vnútrom a dnes sa čím ďalej, tým viac objavujú aj rôzne úpravy proti vode a pod., viď. článok: (Dlhodobé testovanie: Castelli návleky a kraťasy s materiálom Nanoflex). Každopádne je hlavné, aby boli dostatočne dlhé (každý výrobca má trochu iné predstavy) a na vrchnej strane mali protišmykový pásik, takže po prekrytí s kraťasmi nebudú padať. U rúk je zase dobré, ak majú tento pásik aj z vnútornej strany, pretože dresy častokrát nebývajú na rukách tak tesné. Časom sa oplatí určite zohnať aj jedny návleky iba na kolená, ktoré nájdu široké uplatnenie, najmä ak je trochu teplejšie, ale pritom stále nie dostatočne iba na krátke – hlavné je vždy mať chránené kolená a radšej si návleky dať (prípadne neskôr strčiť do vrecka), ako naopak.

Zopár tipov:

Ľahká vesta alebo bunda

Aj keď asi neplánujete zo začiatku jazdiť v zlom počasí, tak určite sa oplatí investovať do ľahkej neprefúkavej bundy, alebo vesty. Tá príde veľmi vhod, keď začne poriadne fúkať alebo pri neskorých návratoch. Netreba sa hneď pozerať po totálne „nepriestrelných“ technických bundách určených pre to najhoršie počasie – tie majú samozrejme svoje miesto, ale ich využitie je oproti ľahkej vetruodolnej bunde alebo veste ďaleko menšie. Navyše, prehánku alebo slabé mrholenie v pohode zvládnu aj tie ľahšie bundy. Ak by som sa mal rozhodnúť zo začiatku medzi bundou a vestou, siahol by som najskôr po tej veste, ktorú používam častejšie, ako bundu. Navyše, zbalená vo vrecku zaberie ďaleko menej miesta a pritom chráni to najdôležitejšie. A aj keď je na tele, tak pri záťaži rozopnutá skoro vôbec neprekáža a stále výborne vetrá. Samozrejme, všetko záleží na osobných preferenciách a vnímaní chladu – každopádne, ľahká vesta alebo bunda sa nikdy nestratí a je to základ pre väčšinu výjazdov v „normálnom“ počasí.

Zopár tipov:

Ľahké rukavice

Momentálny trend hlási jasné delenie. Ak jazdíš MTB, máš mať dlhoprsté a ak cestu, tak krátke . Samozrejme je to žart a netreba sa tým striktne riadiť. Mne na horskom biku oveľa viac vyhovujú ľahké dlhoprsté rukavice aj keď je teplo, pretože sa mi v nich ďaleko lepšie ovládajú brzdy a radenie. Či tak alebo onak, rukavice je dobré nosiť už z jedného dôvodu – ak pôjdeme k zemi, tak práve dlaň bude prvé miesto nášho kontaktu a zabránime tak nepríjemným odreninám.

Zopár tipov:

Buffka

Neuveriteľne univerzálny kúsok oblečenia za pár šupov. Tento tubus sa ideálne hodí buď na hlavu, alebo na krk. Pamätajte, že práve krk a vyššie spomínané kolená sú 2 veľké slabiny, ktoré sú pod neustálym náporom vetra, takže je dobré snažiť sa ich čo najlepšie chrániť hneď od začiatku – a veľmi často sa na to zabúda.

Tipy na záver:

Praktické informácie a poznatky z vlastnej skúsenosti

Tak trochu som sa snažil v článku vypichnúť nejaké praktické informácie a poznatky z vlastnej skúsenosti. Veľakrát sa človek „popáli“ a kúpi niečo, čo v podstate pri svojich výjazdoch ani nevyužije. Toto bol taký prierez tým úplne základným, čo je potrebné pre jazdu na biku pre niekoho, kto práve začína, a tak trochu sa stráca v dnešnej širokej ponuke. Nabudúce zase pôjdeme o „level“ vyššie a pozrieme sa na viac špecifickejšie produkty.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Test: Vesta, dres a nátelník Isadore - jar a jeseň v pohode

Čo na seba, keď je teplo, zima, sucho aj mokro? Dlhý dres Isadore Signature v kombinácii so spodnou vrstvou a vestou.
Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí PR článok

Oblečenie do jarných podmienok – nech ťa nič neprekvapí

Jar sa nám začala tento rok skôr, no nič to nemení na tom, že počasie je vrtkavé. Raz je teplo, potom chladno, fúka vietor, občas prší. Nechýba ti niečo z nášho výberu?
Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Test: Craft PRO - dokonalý štrkový set

Nebudem vám klamať, aj mne sa už niekedy zdá testovanie piateho setu gravel oblečenia za rok trochu prehnané. Veď toľko tých rozdielov medzi výrobcami predsa nemôže byť.
keyboard_arrow_up