Zdroj: Facebook Sereďmaratón

Cyklistické preteky Okolo Slovenska napíšu o necelý mesiac od utorka 7. júna do nedele 12. júna jubilejnú 60. kapitolu. Na najstaršom a najvýznamnejšom podujatí na Slovensku sa bude bojovať nielen o celkové prémie v hodnote 20 000 eur, ale aj o 226 bodov do rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

Podujatie je súčasťou kalendára Europe Tour, spadá do kategórie 2.2. Počas šiestich súťažných dní absolvujú cyklisti dokopy 807 kilometrov, prejdú 126 miest a obcí, zabojujú o prvenstvá na 15 rýchlostných a 17 vrchárskych prémiách.

Jubilejný 60. ročník odštartuje v utorok 7. júna v historickom centre Banskej Bystrice, kde sa vo večerných hodinách uskutoční prológ na 1,1-kilometrovej trati. V metropole stredného Slovenska bude štart aj cieľ úvodnej etapy (136,8 km), cyklisti prekonajú tri okruhy v Banskobystrickom kraji: prejdú kúpeľným mestom Sliač, vrchárski špecialisti si prídu na svoje v stúpaní na Mičinú. Druhá etapa (170,1 km) zavedie jazdcov z Banskej Bystrice do Vysokých Tatier. Pôjde o jednu z najťažších etáp, cyklisti sa do tradičného miesta na trase Okolo Slovenska vydajú cez Telgárt, Popovú, Starý Smokovec, na záver je na programe záverečné stúpanie zo Štrby na Štrbské Pleso, ktoré môže výrazne prehovoriť do poradia v celkovej klasifikácii.

Deň na to čaká na pretekárov najdlhšia etapa 60. ročníka zo Štrbského Plesa do Zuberca (193,2 km). Úvodných 50 km pôjdu cyklisti po tatranských cestách, ale postupne sa cez Liptov dostanú na Oravu. Výzvou bude stúpanie na Huty. Vo štvrtej etape zo Zuberca do Bojníc (183,7 km) budú mať adepti na celkové víťazstvo príležitosť v stúpaní do Oravskej Lesnej a najmä na Fačkovské sedlo. Záverečné kilometre z Bojníc zavedú jazdcov do najznámejšieho slovenského kúpeľného mesta Piešťan, kde sa uskutočnia tri okruhy. "Verím, že sme zostavili zaujímavú trasu. Dodržali sme plány, budeme sa snažiť prechádzať viacerými kúpeľnými mestami, aby sme čo najviac zviditeľnili Slovensko. V programe máme Sliač, Brusno, Malý Smokovec, Štrbské Pleso, Bojnice, Rajecké Teplice a symbol nášho kúpeľníctva Piešťany," uviedol pri predstavovaní trasy na tlačovej konferencii prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Slovenskú časť pelotónu budú zastupovať reprezentácia SR, jediný slovenský kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica a regionálny výber stredného Slovenska. Okrem domáceho národného tímu sa predstavia aj reprezentácie Maroka, Bieloruska a Lotyšska. Celkovo sa v pelotóne predstaví 24 zoskupení, ale ani jedno z nich nebude profesionálne kontinentálne. "Nádejne vyzeral švajčiarsky tím Roth, ale napokon sa rozhodol neštartovať," informoval športový riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič. Na štart Okolo Slovenska sa postaví 21 slovenských cyklistov, číslo jeden bude mať na sebe Maroš Kováč z Dukly Banská Bystrica. "Ďakujem organizátorom, je to pre mňa pocta. Možno mi jednotka na chrbte dodá pár wattov navyše. Dúfam, že mi trať sadne a budem schopný bojovať o etapové aj celkové víťazstvo," povedal Kováč.

Aj počas 60. ročníka Okolo Slovenska sa bude bojovať o päť cenných dresov. Líder pretekov bude na sebe nosiť žlté tričko, najlepší jazdec bodovacej súťaže si oblečie biele tričko s modrými bodmi. Body budú získavať cyklisti na rýchlostných prémiách a v cieli jednotlivých etáp. Najlepší vrchár ponesie biely dres s červenými bodmi, cyklista s najlepším časom do 23 rokov bude mať biele tričko a najlepší slovenský pretekár si oblečie bielo-modro-červený dres. Hlavným rozhodcom UCI je Talian Davide Bardelli, vo funkcii antidopingového komisára bude pôsobiť Švéd Ulf Näslund.

Vo všetkých cieľových mestách čaká na fanúšikov zaujímavý program - vystúpenie Nikol Frýbortovej, vicemajsterky sveta v sálovej cyklistike, Jána Kočiša, svetového šampióna v cyklotriale i koncert Samuela Tomečeka doplnený vystúpeniami miestnych folklórnych súborov. V Piešťanoch si trať bude môcť vyskúšať aj verejnosť, pre ktorú organizátori pripravili podujatie Energia na kolesách s partnerom Slovenské elektrárne - spoločnosť skupiny Enel.

Zoznam tímov na preteky Okolo Slovenska

UCI kontinentálne tímy: Dukla Banská Bystrica (SR), Klein Constantia (ČR), Whirlpool Author (ČR), CK Příbram-Fany Gastro (ČR), Marlux Napoleongames (Belg.), Team Wiggins (V. Brit.), Unieuro Wilier Trevigiani (Tal.), GM Europa Ovini (Tal.), Fixit.no (Nór.), Parkhotel Valkenburg (Hol.), Synergy Baku CP (Azerb.), Amplatz-BMC (Rak.), WSA Greenlife (Rak.), Felbermayr Simplon (Rak.), Kolss BDC (Ukr.), LKT Brandenburg (Nem.), Staki Baltik Vairas (Lit.), Meridiana Kamen (Chor.)

Národné tímy: Slovensko, Maroko, Bielorusko, Lotyšsko
Regionálne tímy: výber stredného Slovenska
Klubové tímy: Lotto Soudal (Belg.)

Program 60. ročníka pretekov Okolo Slovenska

Utorok 7. júna - Prológ: Banská Bystrica (1,1 km)
Streda 8. júna - 1. etapa: Banská Bystrica - Banská Bystrica (136,8 km)
Štvrtok 9. júna - 2. etapa: Banská Bystrica - Štrbské Pleso (170,1 km)
Piatok 10. júna - 3. etapa: Štrbské Pleso - Zuberec (193,2 km)
Sobota 11. júna - 4. etapa: Zuberec - Bojnice (183,7 km)
Nedeľa 12. júna - 5. etapa: Bojnice - Piešťany (121,9 km)

[Foto na úvode: Facebook Sereďmaratón]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Okolo slovenských regiónov: Novohrad – západní vítr je krutý...

Novohrad. Človek očakáva rovinu a dostane kopce. Hoci som išiel do tohto regiónu so všakovakými očakávaniami, napokon bolo všetko akosi inak. Veď posúďte sami.
Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Tip na výlet: Strážovské vrchy a okolie na žiletke

Pred pár rokmi som sa priženil do regiónu Horná Nitra, kde som viac-menej automaticky začal preskúmavať miestne „lokálky”.
Európsky týždeň mobility – koľko CO2 ušetríš ty?

Európsky týždeň mobility – koľko CO2 ušetríš ty?

MHD je na prepravu mestom takmer ideálna. Čo však skúsiť bicykel a niečo vyhrať?
keyboard_arrow_up