Čo je rýchlejšie? Jazda autom, v MHD alebo na bicykli?

Pre niekoho je ťažké porovnávať neporovnateľné, no v konečnom dôsledku má každý dopravný prostriedok vo väčšom meste svoj význam a výhody. Ak pozeráme na úsporu času v plnej premávke, bicykel víťazí na plnej čiare. Elektrobicykle sú následne ešte lepší level, ako ušetriť sily aj čas.

Premávka sa neustále rastie

Slovensko ako automobilová veľmoc produkuje množstvo vozidiel pre vlastný trh, no len malá časť odchádza na šrotoviská, či do zahraničia. Stúpajúci počet vozidiel na cestách zhusťuje premávku a v rámci sťahovania do miest či dochádzania za prácou, sa so zvýšenou premávkou stretávajú najmä ľudia v mestách. Občas je akýmsi umením prísť do práce včas, stihnúť termíny, alebo len neprísť o nervy a celú nádrž postávaním v jednej zápche za druhou. Aj bez veľkej dramatizácie je dnes každému jasné, že cesty vybudované na spájanie ulíc dnes nestíhajú kapacitne a občas aj technicky.

Mestská hromadná doprava je žiaľ hromadná

Mestská hromadná doprava a všetky jej podoby, sú výborným a pohodlným spôsobom ako sa presúvať v rámci mesta, do školy, spoľahnúť sa na vodičské zručnosti niekoho iného a spoliehať sa tiež na zaužívaný systém zastávok a zastavení. Tak trochu práve masovosť môže za to, že ani mestská hromadná doprava nepridáva na rýchlosti, najmä ak autobusy s trolejbusmi stoja v rovnakých zápchach ako osobné vozidlá. To, čo čiastočne brzdí MHD, je aj sieť zastávok a zastavení. Posledné zdraženie lístkov v Bratislave vyhnalo ešte viac vodičov za volant v domnienke, že ušetria. Lenže rovnaký nápad mali opäť viacerí. Práve v tomto čase a aj s príchodom jari, si mnohí začali uvedomovať, aké výhody má bicykel.

Bicykel je nenáročný a vďačný dopravný prostriedok

Rozhodnúť sa pre bicykel je jednoduché pre toho, kto nenosí domov ťažký nákup, neberie dieťa zo škôlky a bicykel je pre neho viac, ako len druh dopravného prostriedku. Nepotrebuje tankovať, nákladnú údržbu, doklady a ani špeciálne povolenia. Tradičný dopravný prostriedok sa nikdy celom nedostal do úzadia a svoju popularitu si stále drží. Hoci úspechmi Petra Sagana sa spropagovala cyklistika aj mimo tradičných vášnivých a rekreačných cyklistov, je ich dnes badať oveľa viac. Rýchlosť presunu si všimneme v skutočnosti v každom jednom väčšom meste, ktoré trápia dopravné zápchy. Úplné centrum Bratislavy sa stretáva so zhustenou premávkou po ôsmej hodine a následne okolo 17:00 až 18:00 hodine. Silu a výnimočnosť presunu na bicykli už pocítili aj obyvatelia obce Rovinka, ktorí dokážu byť neraz doma rýchlejšie práve šliapaním do pedálov, ako vyčkávaním v upchatom ťahu v smere na Komárno.

Bicykel boduje minimálne v nasledovných faktoch:
  • Z pohľadu nákladov nepotrebuje žiadne pravidelné výdavky.
  • Servis je menej nákladný ako pri inom dopravnom prostriedku.
  • Nie ste odkázaní len na cestnú vozovku, ak zosadnete z bicykla, je z vás jednoducho chodec.
  • Bicykel zaparkujete takmer kdekoľvek.
  • Šetrí viac ako len náklady.
  • Vo všeobecnosti posilňuje zdravie, o tom nemožno pochybovať.
  • V prípade elektrobicyklov, je to v základe stále klasický bicykel.

Elektrobicykel čoraz rozšírenejší

Popularite sa momentálne tešia elektrobicykle. Fungujú na jednoduchom princípe podpory vášho vlastného pohonu. Nejde o motorové bicykle, akoby sa na prvý pohľad a počutie zdalo. Špeciálny systém bicykel nepoháňa, no násobí vašu vlastnú energiu investovanú do šliapania do pedálov. Nedochádza k spaľovaniu. Aj vzhľadom na to, elektrobicykle nepodliehajú registrácii a povinnosti vlastnenia vodičského oprávnenia. Cyklista tak dokáže ušetriť vlastné sily a dosiahnuť oveľa lepšiu vzdialenosť. Pri takto vybavenom bicykli je zvládnutie dlhšej trasy aj mimo mesto, hračkou.


Viac informácií ohľadom elektrobicyklov nájdete na stránke: http://www.topski.sk/sk/letne-sporty/elektrobicykle/.
flash_on
Viac o elektrobicykloch, ich výbere a používaní nájdeš v sekcii Elektrobicykle v skratke.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Tern NBD S5i - kvalitný mestský „pracant” na každú príležitosť

Test: Tern NBD S5i - kvalitný mestský „pracant” na každú príležitosť

Tern NBD je veľmi zaujímavý mestský bicykel, ktorý sa ľahko skladuje, veľmi pohodlne sa na ňom jazdí a vyžaduje len minimálnu údržbu.
Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
Unboxing: Titici ALL-IN - aj hliník môže byť exkluzívny

Unboxing: Titici ALL-IN - aj hliník môže byť exkluzívny

Hľadáš niečo, čo nemajú všetci, niečo, s čím budeš vytŕčať z davu? Ak máš rád ručnú prácu a ceníš si netuctový prístup k technológiám, pozri sa na tento gravel.
keyboard_arrow_up