Zdroj: FB: Peter Sagan

Lotyšský cyklista Toms Skujiňš z tímu Cannondale Pro Cycling sa stal víťazom 5. etapy pretekov Okolo Kalifornie, ktorá viedla z Lodi do South Lake Tahoe a merala 213 km. V etape s výrazne hornatým profilom Skujiňš v záverečnom špurte po takmer šiestich hodinách v sedle bicykla zdolal Kanaďana Adama de Vosa (Rally Cycling).

Tretí z partie v úniku, už 39-ročný Španiel Xabier Zandio (Team Sky), šprintérsky záver vypustil a zaostal o 8 sekúnd. Skujiňš vyhral na Okolo Kalifornie etapu aj pred rokom a rovnako tú, ktorá mala štart v Lodi. V cieli tej tohtoročnej pred americkými médiami vtipkoval: "Dve víťazstvá a obe zo štartu v Lodi. Je to náhoda? Dajte aj o rok zasa začiatok etapy do Lodi a ja sa sem vrátim..."

V náročnej etape, v ktorej sa cyklisti pohybovali vo výškach nad 2000 m, Peter Sagan v cieli zaostal iba 56 sekúnd za víťazom a obsadil 27. miesto. Spomedzi jazdcov tímu Tinkoff bol najlepší, jeho starší brat Juraj obsadil 75. miesto s odstupom 3:32 min. Peter Sagan v celkovej klasifikácii poskočil na 58. priečku (+21:57 min) a suverénne si udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže. V Kalifornii má 26-ročný rodák zo Žiliny na konte už 15 etapových vavrínov, ktoré nazbieral počas siedmich účastí od roku 2010. V tomto roku nevšednú zbierku rozšíril zatiaľ o dva triumfy. "Bol to veľmi náročný deň, v ktorom cyklisti nastúpali viac než 4000 m. Jazdci nášho tímu opäť odviedli výbornú prácu a dlho sa držali v popredí, najmä Peter a Juraj Saganovci, Oscar Gatto a Michael Gogl. Adam Blythe bol dokonca v úniku," pochválil športový riaditeľ tímu Tinkoff Patxi Vila.

Finálový kilometer


Štvrtková etapa sa s výnimkou prvej hodiny a úplného záveru takmer celá odohrávala do kopca a z kopca. Jej zostavovatelia pripravili pre cyklistov tri horské prémie vo výškach 2432, 2615 a cieľovú v 2022 m. Z pôvodnej 18-člennej skupiny v úniku zostala v posledných 30 km iba trojica, ktorá si to napokon rozdala o stupne víťazov.

Lídrom priebežnej celkovej klasifikácie zostal Julian Alaphilippe, ktorý prišiel vo štvrtok do cieľa vo vedúcej skupinke na 7. mieste s odstupom 43 sekúnd za Skujiňšom. Dvadsaťtriročný Francúz v drese tímu Etixx - Quick-Step má náskok 22 sekúnd pred Američanom Petrom Stetinom (Trek-Segafredo), tretia priečka patrí Novozélanďanovi Georgeovi Bennettovi (LottoNL-Jumbo) s mankom 37 sekúnd. Jurajovi Saganovi patrí 67. pozícia a Martin Velits (Etixx - Quick-Step) je osemdesiaty. Michael Kolář a Erik Baška uzatvárajú výsledkovú listinu na 139., resp. 140. pozícii. V piatok čaká na pelotón v Kalifornii individuálna časovka na 20,3 km so štartom aj cieľom vo Folsome.

Peter Sagan na podujatí Okolo Kalifornie obhajuje celkové víťazstvo, ale podľa jeho slov už pred pretekmi tohtoročný náročnejší profil mu nedával šance zopakovať tento úspech. Preto sa chcel zamerať na víťazné koncovky niektorých etáp. Hneď prvá mu vyšla na sto percent, neskôr aj štvrtá, a ďalšie šance na čiastkové triumfy sa mu ešte naskytnú v siedmej etape a tiež v záverečnej ôsmej s dojazdom v Sacramente.

Výsledky - Okolo Kalifornie

5. etapa (Lodi - South Lake Tahoe, 213 km): 1. Toms Skujiňš (Lot.) Cannondale Pro Cycling 5:54:45 h, 2. Adam de Vos (Kan.) Rally Cycling - rovnaký čas ako víťaz, 3. Xabier Zandio (Šp.) Team Sky +8 s, 4. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo +28, 5. Jhonatan Restrepo (Kol.) Kaťuša +43, 6. Rob Squire (USA) Holowesko-Citadel Racing Team +43, 7. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx - Quick-Step +43,...27. Peter Sagan, Tinkoff +56, 74. Martin Velits, Etixx - Quick-Step +3:32, 75. Juraj Sagan +3:32,... 139. Erik Baška, 140. Michael Kolář (všetci SR) všetci Tinkoff +18:21.

Poradie po 5. etape: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx - Quick-Step 24:01:45 h, 2. Peter Stetina (USA) Trek-Segafredo +22 s, 3. George Bennett (N. Zél.) Team LottoNL-Jumbo +37, 4. Brent Bookwalter (USA) BMC Racing +40, 5. Laurens ten Dam (Hol.) Giant-Alpecin +49, 6. Nelson Powless (USA) Axeon Hagens Berman +1:01, 6... 58. Peter Sagan +21:57, 67. Juraj Sagan, obaja Tinkoff +24:59, 80. Martin Velits, Etixx - Quick-Step +34:06 min, 139. Michael Kolář +1:09:40, 140. Erik Baška (všetci SR) obaja Tinkoff +1:14:38.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 38 bodov, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx - Qiuck-Step 23, 3. Ben King (USA) Cannondale Pro Cycling 21, 4. Tom Skujinš (Lot.) Canonndale Pro Cycling 18, 5. Brent Bookwalter, BMC Racing a Evan Huffman (obaja USA) Rally Cycling po 14

Ďalší program pretekov Okolo Kalifornie 2016 (15. - 22. mája)

Piatok 20. mája - 6. etapa: Folsom - Folsom (individuálna časovka na 20,3 km)
Sobota 21. mája - 7. etapa: Santa Rosa - Santa Rosa (175 km)
Nedeľa 22. mája - 8. etapa: Sacramento - Sacramento (136 km)

[Foto na úvode: FB: Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Simon Yates už istým víťazom UCI WorldTour, Peter Sagan na 2. mieste

Simon Yates už istým víťazom UCI WorldTour, Peter Sagan na 2. mieste

Britský cyklista Simon Yates (Mitchelton-Scott) je už istým víťazom prestížneho hodnotenia UCI WorldTour, kde sa rátajú výsledky z najväčších podujatí v sezóne.
Peter Sagan úspešný aj na Okolo Kalifornie 2016

Peter Sagan úspešný aj na Okolo Kalifornie 2016

Sagan vyhral v práve skončenom ročníku pretekov Okolo Kalifornie dve etapy a dvakrát skončil druhý. Zároveň suverénne ovládol bodovaciu súťaž, keď druhého v celkovom poradí Nóra Kristoffa zdolal o 35 bodov. Zelený dres jej lídra nosil na sebe takmer počas celých pretekov.
Sagan zdolal Van Avermaeta a má 15. triumf v Kalifornii

Sagan zdolal Van Avermaeta a má 15. triumf v Kalifornii

Peter Sagan ovládol šprintérsky záver a stal sa víťazom 4. etapy pretekov Okolo Kalifornie S 217 km najdlhšia etapa aktuálneho ročníka tradičného podujatia na Západnom pobreží USA vrcholila na motoristickom okruhu Laguna Seca a líder tímu Tinkoff Sagan si v závere po vyše päť a štvrťhodine v sedle bicykla poradil so svojím tradičným rivalom Belgičanom Gregom van Avermaetom (BMC Racing) a Austrálčanom Nathanom Haasom (Dimension Data).
keyboard_arrow_up