Zdroj: FB: Giro d'Italia

Taliansky cyklista Vincenzo Nibali z tímu Astana sa stal celkovým víťazom 99. ročníka cyklistických pretekov Giro d´Italia. Nibali sa na líderskú pozíciu posunul až v sobotňajšej predposlednej etape s cieľom v Sant´Anna di Vinadio, nedeľňajší šprintérsky záver v Turíne už len potvrdil jeho víťazstvo.

Tridsaťjedenročný rodák z Messiny na Sicílii Nibali si druhýkrát v kariére pripísal celkový triumf na Gire, predtým sa mu to podarilo pred tromi rokmi. Na konte má celkovo štyri víťazstvá na podujatiach Grand Tour. V konečnom poradí 99. Gira mal Nibali po 21 etapách náskok 52 sekúnd pred Kolumbijčanom Estebanom Chavesom a 1:17 min pred Španielom Alejandrom Valverdem. Pre skúseného Taliana tohtoročné Giro vôbec nebolo bezproblémové. V prvej polovici pretekov mu to veľmi nešlo a po 18. etape zaostával za holandským lídrom Stevenom Kruijswijkom na štvrtej priečke až o 4:43 min. Záverečné dve horské etapy však zvládol výborne a aj s pomocou tímových kolegov sa napokon tešil z ďalšieho veľkého triumfu kariéry.

"Bolo to pre mňa veľmi náročné Giro. Najhoršie som sa cítil v horskej časovke, kde mi to vôbec nešlo. Myslel som si, že je koniec nádejám na celkové víťazstvo. Posledné dve horské etapy mi však vyšli a záverečný dojazd som si už len užíval," uviedol Vincenzo Nibali pre Eurosport.

21. etapa - hlavné momenty

Pád v 1:20 a víťazný finiš Nibaliho od 2:50.


Nizzolo diskvalifikovaný

Záverečnú 21. etapu z Cunea do Turína (163 km) so šprintérskou koncovkou vyhral Talian Giacomo Nizzolo z tímu Trek-Segafredo, ale napokon ho diskvalifikovali za bránenie v prejazde súperovi Sachovi Modolovi. Dodatočne sa víťazom poslednej etapy stal pôvodne druhý Nemec Nikias Arndt (Giant-Alpecin) a druhý skončil Talian Matteo Trentin (Etixx - QuickStep). Na stupne víťazov sa zo štvrtého miesta posunul Sacha Modolo (Lampre-Merida). Slovensko nemalo zastúpenie na tohtoročných pretekoch Giro d´Italia.

Ceremoniál

Vincenzo Nibali od 4:15.


Talian Vincenzo Nibali dokázal triumfovať napriek tomu, že v priebehu podujatia bojoval s ochorením

Jeden z trénerov jeho tímu Astana Paolo Slongo v nedeľu v cieli v Turíne uviedol, že 31-ročný rodák z Messiny deň pred dôležitou horskou individuálnou časovkou trpel dyzentériou. Nibali vtedy zaostal o 2:10 min za vtedajším lídrom Stevenom Kruijswijkom. "Pred časovkou som sa necítil veľmi dobre, mal som črevné ťažkosti, ale nepovedal som nič, pretože som nechcel, aby o tom vedeli moji súperi. Problémy som sa vtedy snažil hodiť za hlavu. Možno ma to trochu oslabilo, ale deň voľna mi pomohol," uviedol Nibali.

Víťaz všetkých troch Grand Tour sa trošku trápil aj v úvode záverečného tretieho týždňa, ale po chybe a páde Kruijswijka v 19. etape v ostrom zjazde z kopca Colle dell"Agnello prišli jeho chvíle. "Na Agnelle som bol ja tým, kto zaútočil. Všimol som si niečo, čo ostatní jazdci možno nevideli. Držiteľ ružového trička ku koncu stúpania trpel, zhlboka dýchal. Pochopil som, že by som mohol atakovať a v zjazde ho dostať pod tlak. Zjazd je pre mňa šancou na útok, rovnako ako stúpanie. Ak by som to neurobil, možno by sa nič nestalo a Chaves by niečo vyskúšal v stúpaní na Risoul. Ale na vrchole Agnella som si uvedomil, že to môžem ešte otočiť vo svoj prospech," pokračoval Nibali.

Taliansky víťaz Tour de France 2014 19. etapu napokon vyhral a v 20. zaútočil na predposlednom kopci a získal náskok potrebný na získanie ružového dresu lídra. "Keď som sa chystal na predposlednú etapu, strašne veľa som kýchal pre moje alergie. Tento problém však nemám vo väčšej nadmorskej výške. Napokon, veľa trénujem v horách, takže som zvyknutý na veľké výkony v tomto prostredí," dodal Nibali, ktorý napokon zopakoval triumf na Gire z roku 2013. Momentálne má na konte štyri víťazstvá na podujatiach Grand Tour. Informácie sú zo serveru Cyclingnews.

Nibaliho problém v časovke


Výsledky

21. etapa (Cuneo - Turín, 163 km): 1. Nikias Arndt (Nem.) Giant-Alpecin 3:48:18 h, 2. Matteo Trentin (Tal.) Etixx - Quick-Step, 3. Sacha Modolo (Tal.) Lampre-Merida, 4. Alexander Porsev (Rus.) Kaťuša, 5. Sean de Bie (Belg.) Lotto Soudal, 6. Ivan Savickij (Rus.) Gazprom RusVelo - všetci rovnaký čas ako víťaz.

Konečné poradie po 21. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 86:32:49 h, 2. Esteban Chaves (Kol.) Orica-GreenEdge +52 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +1:17 min, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) LottoNL-Jumbo +1:50, 5. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff +4:37, 6. Bob Jungels (Lux.) Etixx - Quick-Step +8:31

[Foto na úvode: FB: Giro d"Italia]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d'Italia 2023 - najťažšia edícia za posledné roky?

Giro d’Italia opäť nesklamalo a ukázalo, prečo je hodné sledovania. Myslím, že takýto priebeh však tri týždne pred príjazdom do Ríma neočakával nikto...
Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Prepisovanie histórie a množstvo smoly - aj toto bolo Giro d'Italia 2022

Giro som si v poslednej dobe obľúbil viac ako Tour a to už je čo povedať. Aké prekvapenia a senzácie nám priniesol tento ročník?
Na Giro d’Italia nás čaká Zoncolan. Aké je si ho vyšliapať?

Na Giro d’Italia nás čaká Zoncolan. Aké je si ho vyšliapať?

Dnes nás na Giro d’Italia čaká horská etapa s koncovkou na Zoncolane. V dnešnom článku vám tento pekelný kopec popíšem z vlastnej skúsenosti.
keyboard_arrow_up