Test: Prilba Specialized Ambush - bezpochyby najlepšia prilba, akú som kedy mal

Test: Prilba Specialized Ambush - bezpochyby najlepšia prilba, akú som kedy mal

Poznáte to - deň plný práce, starostí, v hlave chaos a už sa neviete dočkať, kým nasadnete na svojho dvojkolesového tátoša a aspoň na chvíľu vymažete zbytočný obsah mozgu a necháte to dôležité usadiť... Zvlášť, keď vám donesie poštárka niečo nové na bike.

Mne doniesla novú prilbu Specialized Ambush v parádnej farbe nazvanej Hyper Green Speed-Streak. Nebola veru najlacnejšia, ale zato ponúka veľa bezpečnostných či komfortných vychytávok. Navyše má na webe pozitívne ohlasy, tak som si povedal, že musí byť moja. Trhám obal a hneď si ju pred zrkadlom skúšam. Sadla mi na hlavu tak nízko, ale pritom tak pohodlne, že nechápem. Zatiahnutím kolieska sa utiahne plastový popruh na hlave nazvaný Mindset 360, ktorý zabezpečuje 360 stupňové zatiahnutie okolo hlavy bez pocitu akéhokoľvek tlačenia. Skúšam nastavenie šiltu, ktorý drží na dvoch bočných skrutkách a ponúka nastavenie výšky a dokonca vraj aj odloženie rôznych druhov okuliarov pod ním.


V jeho strednej časti je plastový výčnelok s drážkou a klik systémom, ktorým si šilt nastavujem na požadovanú výšku. Zapínam popruhy so systémom Tri-Fix, ktoré sú zasadené pred a za ušným vykrojením priamo do prilby. Širší plastový spoj popruhov sa síce nedá nastavovať do výšky, ale je urobený tak, že popruhy musia sadnúť naozaj každému. Vytvárajú okolo ucha viac tvar U, teda nie véčko, ako to býva u väčšiny prilieb, čo zabezpečuje dostatok priestoru okolo ucha, a tak popruh v tejto časti nikde netlačí. Napočítal som až dvadsať odvetrávacích otvorov, vyzerá fakt dobre, už sa teším na večerný test .


A je to tu - nasadím prilbu a šliapem do pedálu

Nálada sa mi rýchlo mení a všetko ostatné ostáva kdesi ďaleko, akoby sa ma to ani netýkalo. Paneláky sa za mnou stále viac zmenšujú a začínam rozoznávať jednotlivé stromy v lese pred sebou. Telo sa začína zahrievať, ale hlavy sa to netýka, prilba prebytočné teplo dobre odvetráva. Prichádza prvé stúpanie k obľúbenému trailu, s ktorým nastupuje pot. Ten mi už ale do očí a pod okuliare nesteká, vypchávky v prilbe vďaka systému Gutter Action Brow pot pekne odvedú mimo tvár, a tak mám o jednu malú nepríjemnosť pri bikovaní menej. A som konečne tu, sklápam sedlovku, nastavujem správny prevod a otváram tlmič. Ešte chvíľu vydýcham zrýchlený dych zo stúpania, nasadám a naberám rýchlosť do kľukatej stopy predo mnou. Neprežeň to! Vravím si v duchu, ale upokojí ma pocit bezpečnej prilby na hlave, a tak si užívam trail s úsmevom na perách o čosi viac.


Prichádza moja obľúbená rozbitá pasáž plná koreňov. Prilba drží perfektne na hlave, a tak si to pekelne šijem a nechávam pracovať pruženie naplno. Ops... a je to tu. Šmykľavý koreň sa postaral o nečakaný zážitok a ocitám sa meter vedľa trailu. Vstávam a rýchlo analyzujem, či som neutrpel žiadnu ujmu. Slabšia bolesť v stehennom svale mi pripomína náraz do riadítok, ale spomínam si aj na kontakt hlavy so stromom vedľa trailu. Bolesť necítim, a tak si pre istotu dávam dole prilbu. Prehmatávam hlavu, vyzerá byť ok, ale šrám na prilbe hovorí jasne. Znovu nasadám a s väčšou opatrnosťou pokračujem. O pár sekúnd je celý zážitok preč. Zase letím dolu trailom a užívam si jeho plávajúci charakter, až kým ma les nevypľuje von na lúku. Kebyže tam niekto sedí a pozerá na mňa, asi by som sa cítil ako blázon, keď sa usmievam opojený zážitkom z jazdenia. Pomaly točím pedálmi naspäť so super pocitom, že ten ostávajúci čas dňa som využil naplno. Ale psssssst... doma o páde ani muk .


Pár technických detailov o prilbe Specialized Ambush

Táto trail all mountainová prilba bola nazvaná Ambush, pre nástrahy pádu či úderu do hlavy, ktoré na bikera v teréne číhajú. Je vyrábaná v šiestich vydarených farbách a troch veľkostiach, takže každý by si mal nájsť to svoje zladenie a veľkosť. Jej kostra je vystužená materiálom zvaným aramid, ktorý sa mimochodom využíva aj v armáde na výrobu nepriestrelných viest v podobe kevlaruu či u požiarnikov plameňu-odolnému odevu z nomexu. Toto vlákno je ľahké, pevné a ľahko formovateľné. V prilbe prispieva ku podpore polystyrénovej peny s rôznou hustotou, aby čo najefektívnejšie pohlcovala energiu nárazu. Tieto vlákna sú vlastne obalené EPS penou a tvoria jej kostru, čo zvyšuje celkovú pevnosť prilby a pri náraze sa pena nerozletí a nenechá tak vašu hlavu napospas predmetu, do ktorého narazila.


Upnutie prilby zabezpečuje, ako som už spomenul, systém nazvaný Mindset 360, ktorým aj v rukaviciach pohodlne a rýchlo zatiahnete či uvoľníte prilbu. Ich zadná časť vytvára priestor medzi prilbou a remienkami, čo prispieva jednak ku dobrej ventilácii a zadná časť netlačí na temeno hlavy. Prilba má päť polôh vnútorného nastavenia výšky podľa tvaru lebky viac dopredu alebo dozadu, takže sa dá nastaviť tak, aby každému jazdcovi sedela čo najhlbšie na hlave. A čo by to bolo za odvetranie, keby tiež nemalo svoj Specialized názov? A to nie hocijaký... 4th Dimension Cooling System s drážkami Cross-Channels vám zaručia výborné odvetranie a odvod vzduchu. Zadná časť prilby Ambush je ako už u AM/EN prilbách býva dobrým zvykom, potiahnutá naozaj nízko pre zvýšenú ochranu temena hlavy. Prilba váži len 316 gramov, čo je na takúto AM prilbu skutočne výborná váha a stojí 179,90 €.


Prilba bez problémov výborne „funguje“ s nasadenými okuliarmi, nikde ma netlačili, čo je u mnohých prilbách problém. Jej odvetranie je naozaj skvelé, v horúcich letných dňoch budete ďakovať vývojárom zo Specialized. Druhá strana mince je, že vás už v mierne chladnejšom období prinúti použiť pod prilbu šatku, lebo prúdenie vzduchu je v nej naozaj cítiť. Ja som mal možnosť prilbu testovať skoro pol roka - od decembra 2015, takže šatka či športová čiapka pod prilbu bola nutnosť.


Plusy

  • Váha.
  • Ochrana.
  • Pohodlnosť.
  • Kompatibilita s okuliarmi.
  • Prepracovanie.
  • Dizajn a široký výber.

Mínus

  • Za mínus môžem považovať cenu, ale za Specialized kvalitu si treba priplatiť.

Po pár mesiacoch som si na moje prekvapenie na nej všimol pár šrámov, popravde, ani neviem ako som k ním prišiel, takže jej ochranná funkcia funguje dobre. Ambush je bezpochyby najlepšia prilba, akú som kedy mal a pokiaľ nie je váš rozpočet veľmi obmedzený, určite vám ju môžem odporučiť. Viac informácií nájdete na stránke: https://www.specialized.com/sk/cs/helmets/ambush/105324.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

Test: Uvex Revolt Mips - ak sa neviete rozhodnúť

Kvalita, nové technológie a jednoduchosť v rámci konvertibilných prilieb. Tieto slová by mohli definovať novinku od Uvexu – model Revolt.
Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Celotvárová alebo full face prilba musí bezpochyby spĺňať tie najnáročnejšie bezpečnostné kritériá. Kto by ale čakal vo full face prilbe taký prievan?
Test: Giro Insurgent Spherical - keď ide do tuhého

Test: Giro Insurgent Spherical - keď ide do tuhého

Vedeli ste, že štatisticky sa dá predchádzať až 80 % výjazdom vrtuľníka k zranenému cyklistovi v bikeparkoch? Viac v teste prilby, ktorá s tým veľmi úzko súvisí...
keyboard_arrow_up