Univerzálne AM/Enduro plášte

Kategória all mountain a enduro zažíva v poslednom čase skutočný boom. Tomu sa samozrejme prispôsobujú aj výrobcovia, ktorí pre potreby užívateľov ponúkajú široký segment produktov a medzi tie hlavné patria najmä plášte.

V dnešnom predstavení produktov sa pozrieme na univerzálne plášte pre AM/Enduro jazdenie. Spoločným znakom najmä pri kvalitatívne vyšších verziách je použitie viaczmesových konštrukcií, keďže tieto plášte musia v teréne poskytnúť výborný grip a pritom si stále zachovať relatívne nízky valivý odpor potrebný pre presuny k trailom. Taktiež väčšina výrobcov nezabúda na zvýšenú ochranu bočníc, prípadne priamo celého plášťa, ktorá príde v náročnom teréne plnom skál určite vhod.

Panaracer CG AC AM


Japonská spoločnosť Panaracer od roku 2010 spolupracuje s DH ikonou Cedricom Graciom a výsledkom je séria plášťov pre technické jazdenie. Model CG-ALL Condition už podľa názvu evokuje svoje zaradenie, teda univerzál pre každý náročný druh terénu. Dlhé štople majú na povrchu rez, ktorý zlepšuje grip, ale ich rozloženie umožňuje nízky valivý odpor, ktorý príde vhod pri presunoch a na tvrdom povrchu. Zmes Combo Compound je vytvorená za účelom ideálnej kombinácie priľnavosti a výdrže. Plášť je dostupný v rozmere 26x2,35 s kevlarovou pätkou alebo ako tubeless ready verzia. Cena plášťa je od 37 € a viac informácií TU.

Hutchinson Toro Enduro


Model Toro od francúzskeho Hutchinsonu je na poli XC známy pomerne dlhú dobu. Toro Enduro prenáša jeho charakteristické vlastnosti do Enduro segmentu. Plášť je ideálny pre kombinované podmienky a vďaka rozmiestneniu štuplov si dobre rozumie aj s väčším blatom. Pritom, vďaka ich nižšiemu profilu v strede behúňa je stále dostatočne rýchly. Zameranie podtrhuje aj úplne nová trojitá zmes Race Riposte Enduro. Model pokrýva všetky hlavné rozmery, teda 26, 27,5 aj 29 palcové v šírkach od 2,25 do 2,35. U každej verzie nechýba ochrana bokov Hardskin. Tento plášť stojí cca 55 € a viac informácií TU.

Vredestein Bob Cat


Odpoveďou Vredesteinu na nároky All Mountain a Enduro je model Bobcat. Hlavnou devízou je najmä použitie technológie TriComp X, vďaka ktorej je plášť tvorený 3 rôznymi zmesami. Na bokoch je mäkká verzia pre extra priľnavosť, smerom do stredu behúňa tvrdšia verzia doplnená o Silicu pre zníženie valivého odporu. Univerzálny vzor si poradí s každou nástrahou trailu, vrátane blata. Nechýba ani ochrana Basic Protection, ktorá je integrovaná do behúňa a neovplyvňuje tak jeho elasticitu. Bobcat je dostupný ako 26, 27,5 aj 29 palcová verzia v šírke 2,35 – či už v klasickom prevedení s kevlarovou pätkou alebo ako tubeless ready. Plášť stojí od 40 € a viac informácií TU.

Schwalbe Hans Dampf


Pre tie najťažšie singletracky a traily bol vytvorený už legendárny model Hans Dampf od nemeckého Schwalbe. Zaujímavosťou je možnosť voľby medzi 2 variantmi - so zmesou TrailStar je extrémne priľnavý a so zmesou PaceStar je prispôsobený pre nižší valivý odpor. Ideálne je tieto verzie skombinovať pre predné (TrailStar) a zadné koleso (PaceStar). Snakeskin ochrana bokov príde taktiež určite vhod pri prechádzaní kamenistých rock-gardenov. Plášte sú dostupné pre všetky verzie najčastejšie používaných priemerov a v šírke 2,35. Cena je od 30 € do 54.90 € a viac informácií TU.

Continental Trail King


Už podľa samotného názvu je tak trochu jasné určenie tohto plášťa. Trail King sa vďaka objemnej konštrukcii ideálne hodí na All Mountain biky so zdvihom okolo 140 mm a viac. Svojím vzorom taktiež spadá medzi univerzály vhodné na väčšinu náročných podmienok. Ohľadom rôznych verzií je pri Continentale skutočne z čoho vyberať. Či už základné drôtené verzie alebo vyššie (Protection, RaceSport), ktorým nechýba kvalitná a patentovaná zmes Blackchilli, prípadne extrémna ochrana Apex. Taktiež je plášť dostupný pre všetky zaužívané priemery kolies v šírkach 2,2 a 2,4 palca. Tento plášť stojí od 14 - 60 € a viac informácií TU.

Maxxis Ardent


Hlavným zameraním plášťa Maxxis je vysoká univerzálnosť. Cieľom bolo vytvoriť plášť v podstate na všetko. Dezén v strede behúňa je nižší a hustejší pre dobré odvaľovanie a po stranách agresívny a redší pre poriadny grip. Taktiež nechýba poriadny objem, ktorý pri správnom tlaku ponúkne výborný komfort a trakciu. Ochrana plášťa EXO Protection je veľmi účinná prevencia proti rozrezaniu, ak náhodou netrafíme ideálnu stopu. Ardent je ponúkaný v skutočne širokom počte rôznych verzií, kde sú pokryté všetky hlavné priemery kolies v šírkach 2,25 a 2,4 palca. Cena je od 22 € do 35 € a viac informácií TU.

Tak trochu veda

Výber vhodného plášťa je vždy tak trochu veda a práve spomínané produkty sa snažia ponúknuť vlastnosti použiteľné pre väčšinu bežných podmienok, ktoré na nás čakajú pri brázdení po horách. Každý s prehľadom zvládne aj blatistý terén, pokiaľ nepôjdeme do úplných extrémov. Pre technické jazdenie v náročnom teréne sa určite oplatí trochu viac investovať, pretože práve plášť najviac ovplyvňuje správanie biku. Vyššie verzie ponúkajú navyše priľnavejšiu zmes (resp. kombináciu viacerých druhov) a taktiež ochranu pred prerezaním.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť PR článok

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť

Cross-country jazdenie je náročné na výdrž, silu, nechýbajú strmé stúpania, rýchle a technické zjazdy. A to musia zvládnuť aj plášte. Poď si s nami vybrať tie pravé.
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
keyboard_arrow_up