Zdroj: Kráľa Záhoria 2014, autor Tomkud

Kto viac jazdí, tak už určite vie, že bez pravidelnej údržby postupne prestanú správne fungovať aj tie najlepšie komponenty. V dnešnom predstavení si stručne priblížime zaujímavé produkty určené na čistenie a základnú starostlivosť. Niektoré sa v podstate uplatnia aj v širšom rozsahu.

Rozdelenie prostriedkov určených na čistenie bicykla je možné zaradiť do 2 kategórií. Prvou sú univerzálne prostriedky, ktoré môžeme bez problémov použiť na kompletnú očistu celého bicykla. Tie nie sú také silné/agresívne, ale zase sú trochu menej účinné pri väčšej mastnote. Na druhej strane, máme tu špecializované produkty na konkrétne časti ako sú brzdy, prevody, odpruženie, ktoré ponúkajú väčšiu silu odmastenia (odmasťovače na prevody a brzdové obloženie) alebo dodatočnú starostlivosť (tesnenia vidlíc a tlmičov). Tak trochu samostatne stoja rôzne špeciálne produkty určené napríklad na čistenie prilieb alebo rúk, ktoré nám vedia zase veľa vecí uľahčiť.

Motorex Power Brake Clean

Základným prvkom každej bezpečnej jazdy sú v prvom rade dobre a spoľahlivo fungujúce brzdy. Po čase sa ale stane, že na kotúči a platničkách sa vytvorí povlak zo špiny a prachu, ktorý znižuje brzdný výkon. Pre tento účel ideálne poslúži Power Brake Clean od švajčiarskeho Motorexu. Ten odstraňuje olej, brzdovú kvapalinu a rôzne silné znečistenie brzdových kotúčov, doštičiek, prípadne ostatných kovových častí. Je dostupný v spreji s objemom balenia 750 ml.
Cena je cca 10 € a viac informácií nájdete TU.


Motorex Helmet Care

Tento produkt síce nesúvisí priamo s bikom, ale väčšina z nás má po čase rovnaký problém – zatuchnutá prilba. Aktívna pena je určená na čistenie vypchávok, ale taktiež sa dá veľmi dobre použiť aj na chrániče, topánky a veci, ktoré sa nedajú prať v práčke. Obsah balenia je 200 ml. Cena je cca 8,90 € a viac informácií nájdete TU.

Weldtite Dirtwash Carbon Clean & Protect Spray

Ak zainvestujeme do kvalitného a drahého karbónového rámu, tak určite uvítame, aby si svoje vlastnosti vrátane pekného vzhľadu udržal čo najdlhšie. Anglický expert na údržbu a servis bicyklov, spoločnosť Weldite, ponúka čistiaci a zároveň aj ochranný sprej určený pre karbón. Ten bol vyvinutý tak, aby spoľahlivo čistil a chránil uhlíkové rámy a zároveň, aby aj zabezpečil povrchovú ochranu proti UV žiareniu, ktoré môže časom negatívne ovplyvniť vzhľad. Balenie s rozprašovačom má objem 250 ml. Cena je cca 6,60 € a viac informácií nájdete TU.


Weldtite čistiaci knôt na prevody

Jedným z najťažšie dostupných miest pri čistení býva priestor medzi pastorkami, kde sa vie postupne vytvoriť poriadna vrstva, ktorá ide dole len veľmi ťažko. Práve na ňu ideálne poslúžia ohybné knôty, ktoré preniknú takmer úplne všade. Pre lepší úchyt knôtu pri čistení je na konci každého oceľový háčik a v balení sa nachádza 5 kusov. Cena je cca 3,35 € a viac informácií nájdete TU.

Brunox RockShox Deo

Ideálny prostriedok na údržbu tlmičov a vidlíc od švajčiarskej spoločnosti Brunox. Čistí a konzervuje vonkajšie aj vnútorné časti, najmä tesnenia, ktoré udržuje pružné a plne funkčné, rovnako ako aj kĺbové spojenia a nastavovacie skrutky. Neobsahuje silikón, teflón  ani grafit a je priamo odporúčaný firmou Rock Shox ako ideálny prostriedok na základný servis ich tlmičov a vidlíc. Veľkosť balenia je 100 ml. Cena je cca 6 € a viac informácií nájdete TU.


Brunox Turbo Clean

Predtým, než niečo namažeme, je potrebná v prvom rade očista, čo platí hlavne o prevodovom systéme. Na extrémne znečistené časti poslúži Brunox Turbo Clean. Je to bezacetónový prípravok, ktorý poslúži ideálne na znečistené reťaze, kazety, brzdové systémy a pod. Dokáže odstrániť organické aj minerálne nečistoty. Odstraňuje aj vlhkosť a bez zvyškov sa odparí. Veľkosť balenia je 500 ml. Cena je cca 9,95 € a viac informácií nájdete TU.

JUICE LUBES Fork Juice

Starostlivosti o pruženie nie je nikdy dosť. Práve pre tento účel je ideálny Fork Juice od anglickej spoločnosti JUICE LUBES. Jeho najväčšou devízou je najmä zníženie trenia medzi vnútornými nohami a tesneniami. To má za následok predovšetkým zvýšenie citlivosti na malé nerovnosti. Taktiež tento prípravok znižuje šancu, že sa vám na vnútorných nohách budú zachytávať nečistoty, ktoré ich môžu postupom času poškodiť. Od svojho uvedenia na trh v roku 2009 sa postupne stal veľmi obľúbeným medzi bikerskou komunitou. Sprej má objem 400 ml takže vydrží naozaj dlhú dobu a stojí 10,84 €. Viac informácií nájdete TU.


JUICE LUBES Viking Juice

Jazdenie v nepriaznivých podmienkach vyžaduje určité špecifiká v oblasti prípravy materiálu. Základným prvkom je olej na reťaz, ktorý vydrží pomerne dlhú dobu aj v blate a vode. Práve za týmto účelom bol vytvorený Viking Juice od spoločnosti JUICE LUBES. Vydrží podmienky, ktoré sú typické pre jazdenie v anglickom počasí, ale samozrejme dobre poslúži aj pri suchom a prašnom letnom počasí. Spoľahlivo tak využijete tento univerzálny olej na sucho, vlhko ale aj mokro. Za zmienku stojí aj fakt, že sa taktiež uplatnil aj na trati slávneho Paris-Roubaix. Balenie má veľkosť 130 ml a stojí 10,64 €. Viac informácií nájdete TU.

Cyclon Bike Care BIKE CLEANER

Základom každodennej údržby a tiež každého domáceho servisu by mal byť univerzálny čistič. Je použiteľný na kompletnú očistu biku po každom náročnom výjazde. Bike Cleaner od holandskej spoločnosti Cyclon nie je taký silný a agresívny ako špeciálne produkty na odstránenie extrémnej mastnoty, ale je možné ho používať na komplet všetky časti. Taktiež je biologicky rozložiteľný a šetrný k vašim rukám. Neobsahuje rozpúšťadlá ani fosfáty a je tiež PH-neutrálny. Bike Cleaner je dostupný v 550 ml balení s rozprašovačom. Cena je cca 6 € a viac informácií nájdete TU.


Cyclon Bike Care Hand Cleaner

Po náročnejšom servise alebo čistení nastáva ešte jeden potrebný úkon, očista rúk. Bežné mydlo častokrát nestačí a nie každý ma rád klasickú solvínu. Práve tu príde vhod prostriedok od spoločnosti Cyclon, ktorý čistí a zároveň chráni pokožku vašich rúk. Obsahuje výťažky z Aloe Vera a je PH neutrálny, biologicky rozložiteľný, dermatologicky testovaný. Biela verzia je určená na bežné umývanie a žltá na silne znečistené ruky. Dostupný v rôznych baleniach, od 150 ml až pod 3,8 l, čo príde vhod najmä do väčších dielní. Cena je cca 7,50 € a viac informácií nájdete TU.

Hlavne nezabúdajte čistiť - bike sa vám za to poďakuje lepším chodom

Či už si vyberiete niektorý univerzálny alebo špeciálny produkt, v prvom rade je potrebné očistu nezanedbávať. Je jasné, že nie každý má možnosť bike po každom výjazde umývať, ale je dobré venovať pozornosť aspoň prevodom a odpruženiu, ktoré na nedostatok starostlivosti trpia najviac. V domácich podmienkach na to môže dobre poslúžiť napr. niektorý odmasťovač alebo konzervant v spreji, ktorého aplikácia je jednoduchá a rýchla. Na kompletnú očistu potom ideálne poslúži univerzálny čistič, prípadne aj taký, ktorý zahŕňa dodatočnú ochranu rámu a ostatných častí.

[Foto na úvode: Kráľa Záhoria 2014, autor Tomkud]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel PR článok

Umyť a namazať - základ starostlivosti o bicykel

Správne prostriedky na čistenie bicykla a mazivo dokážu výrazne stíšiť jazdu, predĺžiť životnosť komponentov a vo výsledku ušetriť za servis. Prinášame niekoľko tipov.
Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý PR článok

Čistenie a mazanie - základ, ktorý zvládne každý

Poznáte ten pocit, keď poumývate bicykel, všetko namažete a zostanete sa naň pozerať ešte ďalších 10 minút s úsmevom? Trochu vám k nemu pomôžeme a pridáme niekoľko tipov na vhodné doplnky.
Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Ak by ste sa ma spýtali na top investíciu v rámci spríjemnenia života s bicyklom, je možné, že by u mňa zvíťazil tento mobilný čistič od nemeckej značky Kärcher.
keyboard_arrow_up