Zdroj: Autor: Adam Oliva

Pri jazdení trochu hlbšie v horách a na celodenných výjazdoch nájdu uplatnenie batohy, ktoré okrem vodného rezervoáru dokážu „odniesť“ aj potrebné náradie, oblečenie, jedlo a ostatné drobnosti. Objem okolo 20 litrov postačuje aj na väčšie výpady do okolia a pritom na traili nebude batoh na obtiaž.

Navyše, pri jazdení v náročnom teréne často používame aj chrániče, ktoré dokážu zabrať tiež kopec miesta. Niektoré batohy v nasledujúcom prehľade sú priamo určené na Enduro, vrátane čoraz populárnejších pretekov. Obsahujú chrbtový chránič, ktorý sa dá použiť aj samostatne, prípadne len s úchytom na to najnutnejšie čo potrebujeme počas samotného preteku. Naopak, niektoré modely sú zamerané skôr na menej agresívne jazdenie s cieľom poskytnúť čo najväčší celodenný komfort.

Amplifi Atlas


Pánsky batoh od Amplifi určený na náročné cyklotúry a trailové jazdenie. Objem 20 l a hmotnosť 900 g je akurát ako na kratšie každodenné jazdenie, tak aj na celodenné výlety. Sieťovaný chrbát a ramenné popruhy umožnia výbornú ventiláciu, sieťovaná je taktiež aj časť bedrového popruhu. Samozrejmosťou je možnosť použitia vodného rezorvoáru (nie je súčasťou) s vývodom na obe ramená. Šikovné je bohaté vnútorné členenie vrátane viacerých uzatvárateľných vreciek na drobnosti a aj extra vyberateľné púzdro s priehradkami na doklady a peniaze. Súčasťou je taktiež integrovaná pláštenka a sieťka na prichytenie prilby. Batoh je kompatibilný s chrbtovým chráničom SAS TEC SCA-450 (možnosť dokúpenia). Atlas je dostupný v 2 farebných prevedeniach. Cena je približne 109,90 € a viac informácií TU.

Amplifi Syra


Nežnejšie polovičky si zaslúžia trochu odlišný prístup a niektoré špeciálne úpravy. Práve na tie sa zamerali pri konštrukcii modelu Syra a sú aplikované najmä pri tvare ramenných popruhov a bedrového pásu. Objem 20 l je postačujúci na celodenné výlety, ale pritom nebude prekážať pri náročnejšom trailovom jazdení. Ako pri pánskom modeli Atlas, aj tu je devízou bohaté vnútorné členenie a vyberateľné púzdro s priehradkami na peňaženku, doklady a ďalšie osobné veci. Batoh je kompatibilný s chrbtovým chráničom SAS TEC SCA-450 (možnosť dokúpenia) a samozrejme aj s vodným rezervoárom. V prípade nepriaznivého počasia ďaleko od domu, príde vhod integrovaná pláštenka. Model Syra je dostupný v 2 farebných prevedeniach. Cena je približne 109,90 € a viac informácií TU.

EVOC Freeride Trail Team


Značka EVOC už v AM a Enduro segmente pôsobí pomerne dlhú dobu a svoje poznatky implementuje do neustáleho zlepšovania svojho modelového radu. Výsledkom je okrem iného model Freeride Trail Team, ktorý už podľa svojho názvu „evokuje“ svoje zaradenie. Tomu zodpovedá aj integrovaná ochrana chrbta spĺňajúca normu (EN 1621-2). Navyše, tento chránič môže byť použitý aj samostatne (batoh sa odzipsuje). Nechýba ani možnosť prichytenia integrály a poteší aj pribalená pláštenka. Objem batohu je 20 l a vnútro obsahuje priehradky pre ľahkú organizáciu náradia a ostatných drobností. Nechýba možnosť použitia vodného rezervoáru. Celková hmotnosť 1 300 g je vrátane chrániča chrbta a aj pre to sú dostupné až 3 veľkosti podľa dĺžky torza – S, M/L , XL. Cena je približne 144 € a viac informácií TU.

Haven Luminite


Veľmi ľahký a odolný batoh od spoločnosti Haven, ponúka zaujímavé a praktické doplnky pre každodenné jazdenie. V prvom rade je veľmi odolný, takže ho len tak nejaký pád nepoškodí. Výhodou je fakt, že vodný rezervoár je priamo dodávaný s batohom. Ten je v prvom rade spoľahlivý so širokým plniacim otvorom a výmenným náustkom. Ak už vak máte, nie je problém vziať lacnejšiu verziu bez neho. Objem batohu je trochu nižší, teda 11 l, čo je na celodenné výlety v okolí postačuje a na traili nebude vôbec prekážať. Zaujme asymetrické riešenie zipsov a popruhov pre lepšiu ergonómiu a tiež „vymäkčený“ priestor na elektroniku. Nechýbajú vrecká na základné náradie a tiež nie je problém prichytiť prilbu. Batoh obsahuje aj reflexné prvky a je možné ho zohnať v piatich farebných kombináciách. Stojí 55.90 € s hydrovakom, 44.90 € bez hydrovaku a viac informácií nájdete TU.

Dainese Pro Pack Evo


Ďalším batohom s inegrovaným chráničom je Pro Pack Evo od Dainese. Ideálne sa hodí napr. na Enduro jazdenie a preteky, pretože umožňuje pomocou odzipsovania zvoliť si 2 varianty použitia. Prvý je „Touring“ mód, ktorý ponúkne 12 l úložný priestor dostatočný pre celý deň v sedle. Odobratím vrchnej časti sa Pro pack zmení na pretekársky „Race“ variant – tenký chránič chrbta  so samostatnými vreckami na nápoje, základné cyklistické vybavenie a s priestorom na uchytenie prilby i chráničov. Chránič chrbta taktiež spĺňa normu (EN 1621-2). Vďaka tomu je vyrábaný v 2 veľkostiach, teda M a L, aby čo najlepšie sedel a mohol plniť ochrannú funkciu. Cena je približne 199 € a viac informácií TU.

Ospray Escapist 18


Tak trochu viac na výlety a pohodovejšie jazdenie je orientovaný model Escapist 18 od anglického Osprey. Veľkou výhodou je najmä chrbtový systém, ktorý je extrémne priedušný a celý batoh je akoby oddelený od chrbta sieťovinou. Samozrejme, vďaka stabilnému chrbtovému systému a bedrovému pásu je možné s batohom brázdiť aj traily bez toho, aby prekážal, prípadne sa na chrbte posúval. Batoh je okrem iného kompatibilný s Hydraulics™ rezorvoárom z vlastnej produkcie. Taktiež vnútro obsahuje množstvo priehradok pre pohodlnú organizáciu všetkého potrebného náradia vrátane separátneho polstrovaného „oddelenia“ pre okuliare alebo elektroniku. Escapist 18 už v názve obsahuje svoj objem, ale sú dostupné aj väčšie, konkrétne 25 a taktiež 32-litrové verzie. Cena je približne 80,90 € a viac informácií TU.

Kellys Invader Ykk


Najmä svojou priaznivou cenou zaujme batoh od slovenského Kelly’s. Celkový objem je 25 litrov a batoh má 3 hlavné oddelenia s praktickými menšími priehradkami vrátane integrovaného návleku proti dažďu/blatu. Samotný vonkajší materiál je ošetrený vodoodpudivou úpravou Waterproof Design, takže aj bez pláštenky zvládne odolať ľahkému dažďu, prípadne sa na ňom nebudú toľko držať nečistoty od zadného kolesa. Je kompatibilný s vodným rezervoárom (do 3 l) a umožňuje pripevniť prilbu pomocou elastickej sieťky. Chrbtový systém „Air Comfort“ poskytne dostatočnú ventiláciu vďaka širokému použitiu sieťovaných častí. Invader je dostupný v 3 farebných prevedeniach. Cena je približne 39,90 € a viac informácií TU.

Endura BackPack 25 L


Zvýšenú ochranu pri neskorých návratoch z výjazdu má na starosti batoh BackPack 25 l od škótskej Endury, a to hlavne vďaka zabudovanej blikačke. Zďaleka sa ale nestratí ani na traili a s objemom 25 l bude ideálny na tie najdlhšie celodenné výlety a aj na akcie s prípadným prespaním. Ak nebude úplne naplnený, vďaka kompresným popruhom sa dá zmenšiť, aby sa s ním aj v náročnejšom teréne lepšie manévrovalo. Chrbtový systém ponúka potrebnú ventiláciu a dobré usadenie. Nechýba dobre organizovanú vnútro s množstvom vreciek, ktoré sa nachádzajú aj na bedrovom páse a po bokoch batoha. Šikovným doplnkom je aj flísové vrecko na mobil, prípadne inú elektroniku. Batoh je kompatibilný s 3 l rezervoárom a v základnej výbave je taktiež pláštenka na ochranu pred vodou a neoprénový držiak na prilbu.
Cena je približne 82,99 € a viac informácií TU.

Čo je najdôležitejšie?

Pri batohoch je to v prvom rade to, ako sedia na chrbte. Pri agresívnejšej jazde na traili sa okamžite prejaví, ak batoh na chrbte dobre nesedí. Celkovo sa nesmie hýbať pri manévrovaní nad sedlom, ale taktiež nesmie nikde tlačiť. Navyše, ak je súčasťou aj chrbtový chránič, je dokonalé usadenie ešte dôležitejšie. Práve preto sú tieto modely často ponúkané vo viacerých veľkostiach podľa dĺžky torza. Všetky modely sú samozrejme kompatibilné aj s väčším vodným rezervoárom, ale ten častokrát nebýva priamo súčasťou. Pre bližšie informácie preto navštívte jednotlivé stránky výrobcov.

[Foto na úvode: Autor: Adam Oliva]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip PR článok

Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip

Jarné podmienky sú spojené najmä s premočeným terénom. Na druhej strane sú tu disciplíny ako trail a enduro, kde je priľnavosť na prvom mieste. Máš správne plášte?
Výbava do náročného terénu - bezpečnosť aj štýl PR článok

Výbava do náročného terénu - bezpečnosť aj štýl

Zlepšovanie jazdy a jazdného štýlu občas vyžaduje aj pokročilejšiu výbavu - či už technologicky, alebo z hľadiska bezpečnosti. Tieto produkty preto určite neprehliadni.
keyboard_arrow_up