Odolné cestné plášte pre každodenné výjazdy a tréningy

V množstve rôznych modelov je výber vhodného plášťa taká malá veda. V dnešnom predstavení produktov sa stručne pozrieme na niektoré zaujímavé cestné plášte určené hlavne na každodenný tréning a hltanie kilometrov.

Dobrý tréningový/každodenný plášť by mal spĺňať zopár základných charakteristík. Tou prvoradou je hlavne výdrž, vďaka ktorej nám nebude ľúto ho denne drať na našich nie priam ideálnych cestách. S tým súvisí aj ochrana proti defektom, ktorá je pri väčšine týchto plášťov už samozrejmosťou a niektoré modely sú skoro nepriestrelné. Aj vďaka tomu je možné bez starostí prejsť úseky po šotoline a pustiť sa na cesty trochu viac mimo civilizácie. Taktiež väčšia šírka poskytne dávku komfortu, ktorý pri dlhých tréningoch padne vhod ďaleko viac ako hmotnostná úspora. Samozrejme, tieto plášte sú taktiež ideálne aj na každodenné vozenie, keď nechcete nič riešiť, len vyraziť a bezpečne sa vrátiť s minimom defektov. V prehľade sú až na jednu malú výnimku klasické „dušové“ verzie plášťov, ktoré stále tvoria tradičný základ.

Hutchinson Intensive 2 Reinforced


Tréningový plášť pre každodenné jazdenie a pre všetky poveternostné podmienky ponúkajúci komfort a bezpečnosť. Za túto vlastnosť vďačí najmä použitej 2-zmesovej konštrukcii. Vďaka nej plášť vydrží aj poriadnu dávku kilometrov a pritom v zákrutách ponúka výborný grip. Ochrana proti defektom nie je aplikovaná len v strede behúňa ale spracovanie Hardskin sa stará aj o odolnosť bočníc. Plášť je dostupný v šírkach 23 a 25 mm a 3 farebných kombináciách. Cena plášťa je cca 37 € a viac informácií TU.

Vredestein Fiammante


Tento plášť od holandského výrobcu Vredestein by sa dal najlepšie charakterizovať ako športovo-rekreačný s pretekárskymi vlastnosťami. Tomu napomáha najmä použitá zmes Duo Comp z 2 rôznymi tvrdosťami pre výdrž a dobrú priľnavosť. Proti defektom slúži ochrana Excellent Protection, ktorá je integrovaná pod stredovou časťou behúňa. Plášť je dostupný v piatich farebných prevedeniach, buď ako lacnejší variant s drôtenou pätkou, alebo ako vyššia skladacia verzia s kevlarovou pätkou a v rozmeroch 23 – 28. Cena plášťa začína od 18,95 € viac informácií TU.

Panaracer Closer Plus


Japonský špecialista na plášte ponúka model, ktorý tvorí akýsi medzistupeň medzi tréningovým hltačom kilometrov a občasným pretekárom. Zmes ZSG Natural Compound ponúka dlhú výdrž a pritom aj svižnú jazdu. Closer Plus taktiež pridáva ochranu hlavného behúňa a tiež bočníc. Celkový tvar plášťa je optimalizovaný pre čo najlepší grip za každých podmienok. Dostupný je v rozmeroch 700 x 20 – 25 a dokonca v piatich farebných prevedeniach. Cena plášťa je cca 30 € v kevlarovej verzii a viac informácií TU.

Schwalbe Durano


Už zo samotného názvu je trochu cítiť hlavné zameranie plášťa od nemeckého Schwalbe. Silnou stránkou bude predovšetkým výdrž, čo z Durana robí tzv. hltača kilometrov. Nechýba mu ani dvojitá zmes pre dobrý grip aj na mokrých cestách, prípadne v chladnejšom období. Osvedčená ochrana RaceGuard sa postará o minimalizáciu možného defektu pre ničím nerušené výjazdy. Plášť je dostupný v rozmeroch od 23 do 28 pri kevlarovej verzii pätky a od 25 do 32 pri drôtenej. Nechýba ani 5 rôznych farebných prevedení. Cena plášťa začína od 29 € a viac informácií TU.

Continental Grand Prix 4-Season


Špecialistom na tie najdlhšie tréningy je model 4-Season od ďalšieho nemeckého predstaviteľa, spoločnosti Continental. Je možné s ním prejsť takmer akúkoľvek cestu, vrátane takej, kde asfalt už pomaly ubúda. Vďačí za to najmä kombinácii ochranných technológií Vectran™ v strede behúňa a DuraSkin® na bočniciach. Jednoducho pneumatika, ktorá môže zostať na kolese po celý rok a nesklame. Je dostupná v šírkach 23 – 25 a v čiernom prevedení. Cena plášťa je cca 56 € a viac informácií TU.

Maxxis Detonator


Americký výrobca Maxxis ponúka na tréningy a všetky možné výjazdy do každého počasia model Detonator. Zaujímavosťou je vzor v tvare písmena „M“ pre dobrý grip za každých podmienok. Tomu napomáha aj použitá dvojitá zmes, ktorá zároveň zabezpečí aj solídne odvaľovanie. O minimum starostí pri jazde sa postará ochrana proti defektu Silkworm. Plášť je dostupný v šírkach od 23 do 28, v kevlarovej aj drôtenej verzii a dokonca v 9 farebných kombináciách. Cena plášťa je cca 22 € a viac informácií TU.

Hmotnosť nie je rozhodujúci faktor

Pri výbere tréningového plášťa alebo plášťa na každodenné jazdenie sa teda netreba pozerať v prvom rade na hmotnosť, ale na úplne iné faktory. Ak skutočne často a veľa jazdíte, prípadne si chcete len užívať krajinu a nič neriešiť, tak určite oceníte trvanlivosť a odolnosť, ktorá na našich cestách príde viac než vhod. Navyše by plášť bez problémov mal zvládať aj nástrahy počasia, a tomu môže výrazne pomôcť zloženie z viacerých zmesí a taktiež väčší objem a šírka. O komforte ani nehovoriac. Ohľadom presných informácií týkajúcich sa konštrukcie, použitých zmesí, rozmerov a pod., navštívte domovské stránky jednotlivých výrobcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Plášte a výbava do náročných podmienok – ani počasie ťa nezastaví PR článok

Plášte a výbava do náročných podmienok – ani počasie ťa nezastaví

Ak patríš medzi bikerov, ktorí jazdia bez ohľadu na to, či sa práši, celý bike bude olepený blatom alebo vonku padá sneh, musíš zvoliť vhodný „setup“ tlakov a plášťov.
Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip PR článok

Plášte do ťažkého terénu - spoľahni sa na grip

Jarné podmienky sú spojené najmä s premočeným terénom. Na druhej strane sú tu disciplíny ako trail a enduro, kde je priľnavosť na prvom mieste. Máš správne plášte?
Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel PR článok

Výbava začínajúceho cyklistu - s radosťou na bicykel

Kúpil si si nový bicykel a uvažuješ, čo ti ešte chýba? Nepotrebuješ hneď to najlepšie na trhu, no hľadáš kvalitu za rozumnú cenu? My ti radi pomôžeme.
keyboard_arrow_up