Cestné bicykle z vrchnej časti ponuky ako výkladná skriňa nových technológií

Cestné bicykle z vrchnej časti ponuky ako výkladná skriňa nových technológií

Každý dobrý výrobca sa snaží svoje modely neustále inovovať a ponúknuť niečo odlišné. V dnešnom prehľade sa pozrieme na cestné bicykle reprezentujúce takmer úplný vrchol súčasnej ponuky, v ktorom sa odzrkadľujú tie najlepšie technológie.

Cestné bicykle v dnešnom prehľade nikdy nebudú patriť medzi tie najpopulárnejšie u väčšiny bežnej cyklistickej verejnosti. Každý z nich v podstate predstavuje technologický vrchol daného výrobcu a ponúka zaujímavé a inovatívne technológie – tomu zodpovedá samozrejme aj cena a pri niektorých výrobcoch je možné stále zájsť na poste výbavy ešte vyššie. Výhodou je, že postupom času tieto technológie častokrát „presiaknu“ aj do cenovo dostupnejších modelov, ktoré už sú zaujímavé aj pre bežného spotrebiteľa. Niektorí výrobcovia sa zameriavajú predovšetkým na maximálnu možnú univerzálnosť v snahe ponúknuť ultimátny stroj pre každé použitie a niektorí sa vyslovene špecializujú na konkrétny účel, akým je napríklad komfort. Každopádne, tieto skvosty si svoju cieľovú skupinu nakoniec vždy nájdu.

Scott Addict Team Issue


Pre tie najťažšie stúpania a horské priesmyky je stvorený model Addict Team Issue od spoločnosti Scott. Na výrobu boli použité tie najlepšie vlákna s označením HMX, vďaka ktorým sa podarilo vytvoriť rám s hmotnosťou 790 g (veľkosť M). Spolu s 300 g vidlicou je to základ na skutočne poriadne ľahký stroj. Práve vďaka tomu slúži ako „zbraň“ do hôr pre tímy Orrica Green Edge a I Am Cycling. Vďaka použitým technológiám je rám aj pri nízkej váhe stále tuhý, či už vďaka použitému karbónu, alebo za pomoci maximálne rozšíreného stredového zloženia. Na ráme sú tiež aplikované aj prvky aerodynamiky, ktorá hrá stále dôležitú úlohu. Kolesá Shimano Dura Ace WH9000 a elektronická sada Shimano Dura Ace DI2 len dotvárajú celkový obraz stroja pripraveného na akékoľvek preteky alebo výjazdy. Cena bicykla je 9 323 € a viac informácií TU.

Felt F2


Model F2 od amerického Feltu je postavený na najvyššej sérii rámov s označením UHC Advanced TeXtreme®. Práve TeXtreme® je nový materiál z uhlíkových vlákien vyrábaný švédskou firmou Oxeon. Je používaný v odvetviach ako letecký a automobilový priemysel. Pozostáva z plochých priamych pásikov namiesto tradičnej karbónovej pleteniny, ktorá je tvorená pletenými vláknami. Tento spôsob zaisťuje, že pri použití tohto materiálu je na určitej ploche vyššia hustota vlákien ako pri použití klasickej karbónovej pleteniny. Prináša to oveľa viac vlákien s menším množstvom živice pre ľahšiu a pevnejšiu základnú stavebnú vrstvu. Výsledok je jasný –nízka váha a tuhosť. Na poste kolies je osadený model Fulcrum Racing 5 LG doplnený o elektronickú sadu Shimano Ultegra DI2. Práve tá ponúka skvelé vlastnosti radenia, ale za nižšiu sumu ako top verzia Dura-Ace DI2 a pomáha udržať cenu bicykla v rozumnej hladine. Tento bicykel stojí 5 140 € a viac informácií TU.

Bianchi Infinito CV Campagnolo Super Record


Model Infinito od najstaršej cyklistickej značky sveta Bianchi, predstavuje cestný bicykel, ktorý je použiteľný okrem iného aj na tie „najrozbitejšie“ cesty. Vďačí za to najmä technológii Countervail. Jedná sa o patentovanú vrstvu vloženú medzi vrstvy „klasického“ karbónu. Má jedinečnú štruktúru vlákien, čo umožňuje až 75-percentné pohlcovanie vibrácií prechádzajúcich rámom. Samotný materiál bol testovaný aj v NASA a Bianchi ho ako prvý preniesli do sveta cyklistiky. Kľúčový rozdiel oproti konkurencii spočíva v tom, že vibrácie sú pohlcované samotným materiálom rámu a nie pomocou rôznych elastických vložiek a „tlmičov“. Pohodliu a lepšej ovládateľnosti je mierne prispôsobená aj geometria, ktorá bude vhodná na skutočne dlhé výjazdy. Kolesá Fulcrum Racing Zero a elektronická sada Campagnolo SuperRecord EPS tvoria čistokrvný taliansky celok. Cena bicykla je 9 990 € a viac informácií TU.

Pinarello Dogma K8S


Tak trochu svojou vlastnou cestou ide taliansky klenot Pinarello so svojím modelom K8S. Model vytvorený špeciálne pre team Sky na klasiky ako Paris-Roubaix a okolo Flámska a obsahuje pre cestný bicykel niečo dosť atypické – tlmič. Práve ten sa postará o odstránenie tých najtvrdších nárazov, ale pritom pri šliapaní neuberá nič z vynaloženej energie. Geometria je tiež mierne upravená pre lepšiu jazdu na nerovnom teréne. To sú vlastnosti, ktoré nájdu uplatnenie nielen na spomínaných klasikách, ale budú slúžiť aj náročným jazdcom, ktorí túžia po komforte na dlhých výjazdoch. Pritom, rám aj s tlmičom váži vo veľkosti 53 presne 990 g, takže o nejakom obmedzení v hmotnosti sa nedá príliš hovoriť. Základom celku sú karbónové vlákna T11001K od renomovaného špecialistu na tento materiál, spoločnosti Torayca. Kolesá Fulcrum Racing Zero a top elektronická sada Shimano Dura-Ace DI2 je v podstate stávka na istotu. Tento bicykel je stelesnením race a aero kategórie do jedného stroja. Cena je 11 000 € a viac informácií TU.

Specialized S-Works Dura Ace


Ak hľadáte ideálny cestný bicykel, ktorý zvládne v podstate všetko, tak práve Tarmac je možná odpoveď. Dokonalý univerzál, ktorý počas svojej existencie pozbieral toľko víťazstiev ako máloktorý jeho konkurent, vrátane čerstvého titulu majstra sveta v podaní nášho Petra Sagana. Aj keď vyniká takmer vo všetkých parametroch, tak medzi jeho najväčšie prednosti patrí jednoznačne tuhosť. Preto napríklad tvoria stredové púzdro a zadné vzpery jeden celok. Vo výrobe je aplikovaný proces Rider-First Engineered™, čo znamená, že každá veľkosť rámu si zachováva rovnaké vlastnosti. Rám je samozrejme z najvyššej možnej verzie karbónu FACT 11r a karbónové kolesá s vyšším profilom patria pod vlastnú produkciu Roval – konktérne sa jedná o model Rapide CLX 40. Už podľa názvu je jasné, kto má na starosti pohon, teda Shimano a jeho top mechanická sada Dura-Ace. Cena bicykla je 8 499 € a viac informácií TU.

Cannondale Super Six EVO Hi-Mod


Novinkou pre rok 2016 je uvedenie modelu Super Six s prívlastkom EVO, ktorý sa stal synonymom pre nekompromisný univerzálny stroj. Rám je vytvorený z materiálu Ballistec, ktorý okrem toho, že je ľahký a tuhý, je aj poriadne odolný voči nárazom. Kompletne prepracovaný rám ponúka vďaka konštrukcii zadnej stavby slušnú porciu komfortu a túto vlastnosť dopĺňa aj vidlica v rámci celkovej integrácie, ktorá je u Cannondale základom pri stavbe bicyklov pre najnáročnejšie použitie. Tú dopĺňajú už legendárne a extrémne tuhé kľuky Hollowgram SiSL2. Taktiež sa nezabudlo ani na aerodynamiku, na ktorú sa kladie dôraz hlavne v prednej časti rámu. Stredne vysoké kolesá Mavic Cosmic Pro Carbon dopĺňajú univerzálne zameranie a nekompromisný celok dotvára elektronická sada Shimano Dura Ace DI2. Cena bicykla je 9 999 € a viac informácií TU.

Canyon Ultimate CF SLX 9.0 AERO


Ľahký a univerzálny so základnými vlastnosťami aerodynamických modelov. Model ULTIMATE CF SLX 9.0 AERO bol vytvorený, aby ponúkol to najlepšie na každom možnom profile trati. Rám prešiel celkovou optimalizáciou s jasným a veľmi ťažkým cieľom: znížiť hmotnosť, navýšiť potrebnú tuhosť, a to všetko bez straty komfortu. To všetko sa snažili konštruktéri vyriešiť najmä vrstvením karbónu a tvarom rámu. Ten vo veľkosti M váži iba 780 g a stále pritom ponúka aj aerodynamický profil trubiek. V kombinácii s vlastnými aero-riadítkami sa opäť ušetrí nejaký ten watt výkonu navyše. Zameranie bicykla len podporujú karbónové kolesá ZIPP 303 FIRECREST s vyšším profilom ráfika. Výbava Shimano Durace ACE DI2 len podtrhuje celkový charakter. Jednoducho, pretekársky bicykel bez kompromisov s tradične výborným pomerom ceny a „výkonu“. Cena je 6 699 € a viac informácií TU.

CUBE LITENING C:68 Race


Model Litening C:68 SL je postavený na najnovšom a zároveň aj najvyššom karbónovom ráme od Cube. Práve podľa neho je odvodený názov C:68. Pomocou rovnomernej distribúcie karbónových vlákien je možné vyhotoviť tenšie vrstvy trubiek rámu a znížiť množstvo živice. Nanočastice v samotnej živici umožňujú jej rovnomernú distribúciu pod tlakom v rámovej forme. Výsledkom je teda rám so 68 % zastúpením karbónových vlákien. Vďaka tomu sa váha rámu pohybuje okolo 850 g bez negatívnych vplyvov na celkovú tuhosť. Za účelom zníženia váhy sú aj všetky logá a nápisy robené pomocou špeciálnej technológie nanášania farby. Kolesá dodal francúzsky Mavic vo verzii Ksyrium Elite a kompletný prenos sily má na starosti mechanická sada Shimano Dura-Ace. Cube sa navyše môže pochváliť aj zaujímavou cenou 4 499 € a viac informácií TU.

Špičková výbava aj technológie

Ako vidíte, každý jeden výrobca sa snaží zaujať niečím špecifickým práve pri tých najvyšších modeloch, kde je možné sa čo najviac „ukázať“. Použité technológie na jednotlivých rámoch a komponentoch sú v detaile ďaleko obsiahlejšie a komplexnejšie. Preto, ak vás bližšie zaujali a chcete sa dozvedieť ešte niečo viac, navštívte domovské stránky jednotlivých výrobcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Test: BMC Teammachine SLR01 Disc Two - jeden stroj na všetko

Top model švajčiarskej značky zažil so mnou celú sezónu a tak si trúfnem povedať, aký skutočne je.
Maratónske oblečenie - na plný plyn, no najmä komfortne PR článok

Maratónske oblečenie - na plný plyn, no najmä komfortne

Maratóny, kde si dáte do tela, sú skvelé akcie. S komfortom pri vysokom výkone a pretekovom nasadení pomôže aj vhodne zvolené oblečenie.

Výživa a hydratácia - pokojná cyklistika bez kŕčov PR článok

Výživa a hydratácia - pokojná cyklistika bez kŕčov

So stúpajúcimi teplotami a blížiacimi sa maratónmi stúpajú aj nároky na hydratáciu a výživu. Podceniť však netreba ani praktické doplnky v tejto oblasti.
keyboard_arrow_up