Zdroj: Foto: Spoločné Majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike 2015, autor: Hack3r

Peter Sagan sa nestal šiestykrát v sérii majstrom Slovenska v cestnej cyklistike v pretekoch s hromadným štartom. Na spoločnom šampionáte Čechov a Slovákov na juhu Moravy v Kyjove bol v nedeľňajších pretekoch mužskej kategórie elite spomedzi Slovákov najlepší Juraj Sagan, ktorý skončil na druhom mieste. Úradujúci majster sveta Peter Sagan prišiel do cieľa štvrtý s odstupom 46 sekúnd.

Víťazom pretekov s dĺžkou 185,4 km sa stal český kolega Saganovcov v tíme Tinkoff Roman Keuziger. Sólojazdou v závere na námestí v Kyjove si 30-ročný Kreuziger (4:45:21 h) došiel po prvý český titul v pretekoch s hromadným štartom a pravdepodobne aj po miestenku do českého tímu na olympijské hry v Riu de Janeiro. Musí ju však ešte definitívne potvrdiť Český zväz.

Cyklisti v Kyjove a jeho okolí absolvovali v nedeľu od 8.00 h dovedna 9 okruhov v celkovej dĺžke 185,4 km, boli na nich aj dve stúpania - už po 4 km trate 1,5 km na Strážovský kopec a druhé stúpanie cez obec Věteřov, dlhé 2,4 km s prevýšením 150 m. Už v prvom okruhu sa sformoval únik siedmich pretekárov, kde boli piati Česi a dvaja Slováci - obaja jazdci tímu Tinkoff Erik Baška a Michael Kolář. Po šiestom okruhu mala sedmička vpredu ešte stále solídny náskok 4:44 min pred hlavným poľom so všetkými favoritmi vrátane Petra Sagana či Romana Kreuzigera. Po siedmom okruhu zostalo vpredu už len trio Kolář, Baška a Jan Kovář (Whirlpool Author), za nimi po 1:14 min prefrčali cieľovou zónou Česi Martin Boubal a Jonáš Vojtěch a s odstupom 2:30 min ďalší dvaja pôvodní členovia úniku Petr Swaczyna a Václav Nežerka. V predposlednom okruhu bola situácia už diametrálne odlišná, vedúce trio sa vydalo do ostatného kola už len s náskokom 20 sekúnd pred favoritmi Petrom Saganom a Romanom Kreuzigerom z tímu Tinkoff. Čoskoro bol únik minulosťou a na čele bolo kvinteto jazdcov, traja z Tinkoffu - slovenskí bratia Peter a Juraj Saganovci a Roman Kreuziger, tiež Česi Zdeněk Štybar (Etixx - QuickStep) a Martin Hunal (Whirlpool Author). Štyri kilometre pred cieľom zostalo vpredu trio J. Sagan, Kreuziger a Štybar, neskôr sa odpútal Kreuziger a došiel si po český titul.

"V istom okamihu to vyzeralo dosť beznádejne. To keď náskok cyklistov v úniku dosiahol vyše 8 minút. Potom však odviedol výbornú prácu František Sisr a neskôr aj Peter Sagan, najmä vďaka nim sme jazdcov v úniku dostihli. V závere som sa snažil ísť rovnomerne, a keď sa Zdeněk Štybar otočil, využil som to. Šťastie bolo v koncovke na mojej strane a nohy tam, kde mali byť. Čo sa týka Petra Sagana, nezvíťazil, ale v pelotóne odviedol prácu za piatich ľudí," uviedol v rozhovore pre Českú televíziu Roman Kreuziger.

"Je to moje druhé profi víťazstvo, národný titul je snom každého pretekára. Som rád, že nám to v tíme vyšlo tak, že Roman Kreuziger je majstrom Česka a ja Slovenska. A či mi brat Peter dnes pomáhal? Ak sa pýtate, či mi robil domestika, to asi nie, ale určite mi veľmi pomohol. Vždy máme cieľ obhájiť titul a vždy to robíme tak, aby jeden z nás zvíťazil,“ uviedol Juraj Sagan v rozhovore pre Českú televíziu.

Výsledky

MČRaSR - elite muži + do 23 rokov: 1. Roman Kreuziger (ČR) Tinkoff 4:45:21 h, 2. Juraj Sagan (SR) Tinkoff +5 s, 3. Zdeněk Štybar (ČR) Etixx – QuickStep +6, 4. Peter Sagan (SR) Tinkoff +46, 5. Martin Hunal (ČR) Whirlpool Author +53, 6. Petr Vakoč (ČR) Etixx - QuickStep +1:05.

Nižšie si môžete pozrieť fotogalériu z časovky.

[Foto na úvode: Foto: Spoločné Majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike 2015, autor: Hack3r]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
keyboard_arrow_up