Chrániče kolien vhodné pre enduro a AM

Chrániče patria medzi základnú výbavu každého enduro jazdca. Vlastnosti, ktoré by takéto chrániče mali mať, sú samozrejme dostatočná ochrana, nízka hmotnosť a ergonomický tvar pre ľahší pohyb. Bonusom je použitie špeciálnych inteligentných materiálov, ktoré pri náraze stvrdnú, ale bežne sú mäkké a pohodlné, príkladom je materiál D3O. Pozrite si vybrané modely chráničov kolien známych značiek, prevažne vhodné na enduro jazdenie alebo AM.

Dainese Trail Skin


Unikátne chrániče s perforovanou štruktúrou špeciálne navrhnuté pre jazdu na horách. Práve perforovaná štruktúra zabezpečí optimálnu ventiláciu tepla a potu, čo umožňuje použitie týchto chráničov aj počas celého dňa. Trail Skiny sú taktiež jednotkou na trhu, čo sa týka hrúbky chráničov, ktorá má iba 6 mm a pritom ľahko spĺňa európske normy. Cena je cca 69.90 € a viac informácií nájdete TU.

Amplifi MK II Knee


MK II Knee je skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú maximálnu flexibilitu bez obetovania ochrany. Armourgel materiál je postavený na báze silikónu ne-newtonskej tekutiny, čo znamená, že ochranné vlastnosti sú aktivované pri náraze. To umožnilo tímu Amplifi vytvoriť úplne nový prístup k navrhovaniu chráničov MK II a meniť tvar puzdra pre jedinečné, pohodlné nosenie. Ploché švy, silikónové protišmykové lemy a mimoriadne priedušné technické tkaniny završujú dizajn, vďaka čomu sa MK II stávajú ideálnym spoločníkom pre allmountain výjazdy. Cena je cca 69.90 € a viac informácií nájdete TU.

Scott Soldier Knee Guards


Chrániče Scott Soldier ponúkajú ideálnu úroveň komfortu, ktorý je výsledkom dizajnu, spájajúci priedušné materiály a vystužené predné a bočné strany pre väčšiu bezpečnosť. Scott Soldiet sú určené najmä tým, ktorí hľadajú úžasné pohodlie. Chrániče majú bezremienkové zapínanie a sú postavené z mäkkého polstrovania. K dispozícii sú v štyroch veľkostiach - S,M,L a XL. Cena je cca 69 € a viac informácií nájdete TU.

661 EVO D3O Kevlar


Tieto chrániče využívajú unikátne vlastnosti inteligentného materiálu d3o doplnené kevlarovým povrchom. Inteligentný materiál d3o je pri bežnom pohybe mäkký a pohodlný, avšak pri náraze sa molekule tohto materiálu uzamknú a stvrdnú. d30 má dokonca vyššiu schopnosť absorpcie energie nárazu ako bežne používaný plastový materiál, a to pri polovičnej hrúbke. 661 Evo D3O disponujú technológiou X-fit, čo znamená špeciálny ergonomický dizajn pre uľahčenie pohybu v chráničoch. Povrch chrániča z materiálu kevlar je odolný proti poškodeniu a oderu. Cena je cca 77.90 € a viac informácií nájdete TU.

IXS Dagger


Chrániče IXS Dagger spĺňajú požiadavky každého náročného jazdca. Sú anatomicky tvarované a spolu s integrovanou pančuchou pevne držia na svojom mieste. Vyhotovené sú z tkaniny AeroMash, ktorá je jemná, antialergická a s dobrými priedušnými vlastnosťami. Výhodou týchto chráničov je tiež použitie tzv. SideTap, ide o výstelky aj na bočných stranách. Firma IXS uvádza tieto chrániče nie len pre cyklistiku, ale aj snowboard, skateboard a lyže. Cena je cca 80.90 € a viac informácií nájdete TU.

ONeal Dirt


Tieto MTB chrániče boli vyvinuté najmä pre freestyle jazdcov, ale v posledných rokoch prešli určitými zmenami a je možné ich pohodlne používať aj pri dlhšom šliapaní. Chrániče ONeal Dirt sú veľmi tenké a možno ich nosiť aj pod nohavicami. Hlavný chránič je vyrobený z inteligentnej peny SC-1. Kritické miesta sú najviac zosilnené plastom. Na nohy sa pripevňujú dvomi páskami, takže budú držať na svojom mieste. Tieto chrániče splňujú európsku normu EN1621. Cena je cca 51 € a viac informácií nájdete TU.

Troy Lee Design Raid


Troy Lee Design predstavujú najvyššiu triedu ochrany. Chrániče, v ktorých môžete stráviť celý deň, ale disponujú nekompromisnou ochranou. Hlavnou zložkou je už spomínaný inteligentný materiál d3o, ktorý je pohodlný a mäkký až do okamihu nárazu, keď okamžite stvrdne a náraz sa rozptýli do celého chrániča. Vďaka pásku so suchým zipsom na vrchnej strane a špeciálnemu elastickému materiálu, zostanú chrániče na svojom mieste aj pri páde. Cena je cca 122.90 € a viac informácií nájdete TU.

Vyberajte podľa toho aký štýl jazdenia preferujete

Chrániče kolien predstavujú základnú výbavu každého jazdca. Treba si však vybrať správny typ podľa toho, aký štýl jazdenia preferujete. Ak strávite celý deň v sedle, určite potrebujete chrániče, ktoré majú nízku hmotnosť a disponujú maximálnou flexibilitou. Ak však radi tlačíte na hranice svojich možností, uprednostňoval by som masívnejšie chrániče kolien, s prídavnými plastovými časťami alebo bočnými vypchávkami. Ďalšou dôležitou vecou je výber správnej veľkosti, väčšina značiek ponúka štandardné veľkosti, a to S,M,L a XL. Odporúčam si zmerať obvod stehna nad kolenom a vďaka tejto dĺžke si ľahšie vyberiete správnu veľkosť a chrániče vám budú sedieť ako uliate.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť PR článok

Enduro a trail výbava - odolnosť a bezpečnosť

Jazda na trailoch či enduro má isté špecifiká. Drsný terén vyžaduje vyššiu odolnosť komponentov aj výbavy a nemenej podstatná je tiež bezpečnosť. Nechýba ti nič?
Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily PR článok

Enduro bicykle – skroť tie najťažšie traily

Skoky, technické pasáže a členitý terén sú pre teba rajom, ale vieš sa do toho aj oprieť, keď bojuješ o sekundy na rýchlostnej skúške? Tieto bicykle ťa budú zaujímať.
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
keyboard_arrow_up