Zdroj: FB: Peter Sagan

Rozlúčka so žltým dresom lídra pretekov a pád z prvej na 76. priečku priebežnej celkovej klasifikácie postihli Petra Sagana v stredajšej 5. etape na Tour de France. Víťaz piatich etáp na najslávnejších etapových pretekoch prišiel do cieľa v lyžiarskom stredisku Le Lioran v Centrálnom masíve v pokojnom tempe na 110. mieste s odstupom vyše 23 minút za víťazom.

Prvá etapa so stredne horským profilom vzala Saganovi pred troma dňami historicky nadobudnutý žltý dres lídra, ale nie zdravý úsudok.

"Nie som sklamaný, že už nemám žlté tričko. Ako vravia Francúzi - c´est la vie (to je život - pozn.). Žltý dres je pekný, ale všetko má svoj koniec. Také sú preteky. Mojím každodenným cieľom je iný dres - zelený, a do Paríža je ešte veľmi ďaleko," povedal Peter Sagan na oficiálnom webe podujatia LeTour.fr. V bodovacej súťaži si úradujúci svetový šampión zo Slovenska udržal vedenie o 4 body pred Britom Markom Cavendishom.

K stredajšej 216 km dlhej etape, ktorá sa skončila parádnym víťazným sólom Belgičana Grega van Avermaeta z pôvodne deväťčlenného úniku, Sagan poznamenal: "Chcel som ísť do úniku na začiatku etapy, ale pelotón ma nenechal odísť. Celkovo to bolo dnes veľmi ťažké. Snažili sme sa udržať únik nie príliš ďaleko od nás, ale jazdci vpredu boli príliš silní."

Peter Sagan sa zaradil medzi 162 jazdcov v histórii Tour de France, ktorí strávili v žltom drese lídra pretekov minimálne tri dni. Tým historicky najúspešnejším je neohrozene Belgičan Eddy Merckx. Päťnásobný šampión TdF odjazdil v tričku lídra 96 etáp.

Contator navýšil stratu

"Bolo to lepšie, ako som čakal, stratil som menej času, než som si myslel. Vedel som, že to bude ťažká etapa a že ostatné tímy mi nič nedarujú. Posledná časť bola naozaj tvrdá, mal som problémy s dýchaním. Zaostal som o nejaké ďalšie sekundy, o tom niet pochýb. Každým dňom sa však cítim lepšie, musím len čakať a uvidím, určite zo seba vydám to najlepšie. V posledných mesiacoch som tvrdo pracoval, aby som bol na Tour v najlepšej možnej forme. Samozrejme, pády na úvod nie sú ideálne, ale cítim, že sa dostávam späť,“ cituje Contador, 25. muža priebežného celkového poradia, portál Cyclingnews.

Finiš


Výsledky - Tour de France 2016 - streda

5. etapa (Limoges - Le Lioran, 216 km): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 5:31:36 h, 2. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal +2:34 min, 3. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff, 4. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša - obaja +5:04, 5. Daniel Martin (Ír.) Etixx-QuickStep, 6. Bartosz Huzarski (Poľ.) Bora-Argon 18 - obaja +5:07,... 110. Peter Sagan (SR) Tinkoff +23:45
Priebežné celkové poradie po 5. etape (žltý dres): 1. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 25:34:46 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep +5:11 min, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +5:13, 4. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša +5:14, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 6. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin - obaja +5:17,... 76. Peter Sagan (SR) Tinkoff +23:37
Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 150 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 146, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 142, 4. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 89, 5. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 87, 6. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 67
Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 13 bodov, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing 11, 3. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 5
Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep 25:39:57 h, 2. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin, 3. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo - obaja +6 s

[Foto na úvode: FB: Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up