Dumoulin ovládol časovku, Froome upevnil vedenie pred Quintánom na takmer 3 minúty

V celkovom priebežnom poradí si Froome upevnil vedenie, pred druhým Holanďanom Baukem Mollemom z tímu Trek-Segafredo má momentálne náskok 1:47 min, priebežne tretí je Brit Adam Yates zo zoskupenia Orica-BikeExchange s odstupom 2:45. Kolumbijčan Nairo Quintana, ktorého pred Tour de France označovali za Froomovho najväčšieho súpera zaostáva na štvrtej priečke už o 2:59 min. Petrovi Saganovi patrí 85. miesto s mankom 1:42:27 h.

Holandský cyklista Tom Dumoulin sa stal víťazom piatkovej 13. etapy na Tour de France, ktorou bola individuálna časovka na 37,5 km z Bourg-Saint-Andéol do La Caverne du Pont-d"Arc. Dvadsaťpäťročný jazdec tímu Giant-Alpecin časom 50:15 min deklasoval konkurenciu, na druhom mieste s odstupom 1:03 min skončil britský držiteľ žltého dresu Christopher Froome zo zoskupenia Sky, na treťom mieste klasifikovali Portugalčana Nelsona Oliveiru z Movistaru, ktorý zaostal za víťazom o 1:31 min. Slovenský majster sveta a vedúci muž bodovacej súťaže Peter Sagan obsadil 78. pozíciu s mankom 6:17 min na víťaza.

GoPro a 13. etapa


Cyklisti si po piatkovej individuálnej časovke minútou ticha uctili obete štvrtkového večerného teroristického útoku v Nice, keď 31-ročný muž s francúzsko-tuniským občianstvom na nákladnom aute vrazil na rušnom bulvári Promenade des Anglais do davu, ktorý oslavoval Deň dobytia Bastily. Zanechal za sebou najmenej 84 mŕtvych a viac ako sto zranených.
"V prvom rade chcem povedať, že minulú noc sa stalo niečo veľmi zlé. Bol som strašne smutný, keď som sa ráno prebudil a zistil, čo sa udialo. Rozmýšľal som, či Tour bude pokračovať. Nemôžeme nechať teroristov, aby rozhodovali o našich životoch. Dve hodiny pred mojím štartom som sa opäť sústredil na preteky a darilo sa mi. Som spokojný s výkonom. Froome ma mohol zdolať, ale myslím si, že som dosiahol veľmi dobrý čas," povedal Dumoulin po dojazde do cieľa pre letour.fr.

Z popredných špecialistov na časovky bol na 9. mieste trojnásobný majster sveta Tony Martin z tímu Etixx-QuickStep, ktorý zaostal za Dumoulinom o 2:06 min. Ešte horšie dopadol štvornásobný svetový šampión Fabian Cancellara, ktorý skončil na 23. pozícii s odstupom 3:15 min. Katastrofálne si počínal úradujúci majster sveta v časovke Vasil Kirijenka z tímu Sky (120. miesto, +7:33 min), ale bolo zrejmé, že v piatok neriešil osobné ambície a sústredí sa na pomoc svojmu lídrovi Chrisovi Froomovi v zostávajúcom priebehu Tour.

Tom Dumoulin ovládol na tohtoročnej Tour de France druhú etapu, prvýkrát sa tešil v nedeľňajšej 9. etape s cieľom na vrchole kopca Andorre Arcalis. Čo sa týka časoviek, úradujúci holandský šampión v tejto disciplíne dosiahol už šieste prvenstvo na úrovni WorldTour. Tento rok vyhral krátku časovku na Giro d´Italia, vlani sa radoval na Vuelte, tiež vo Švajčiarsku a Baskicku a rok predtým aj na domácom etapovom podujatí Eneco Tour.
Sobotňajšia 14. etapa by mala byť ďalšou šancou pre šprintérskych špecialistov. Na 208 km dlhej trase medzi Montélimarom a Villars-Dombes sa nachádzajú tri stúpania najnižšej štvrtej kategórie, všetky v prvej polovici etapy. Rýchlostná prémia v La Fayette príde na rad 63 km pred cieľom.

Výsledky - Tour de France 2016 - piatok

13. etapa (Bourg-Saint-Andéol - La Caverne du Pont-d"Arc, individuálna časovka na 37,5 km): 1. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 50:15 min, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +1:03, 3. Nelson Oliveira (Portug.) Movistar +1:31, 4. Jérôme Coppel (Fr.) IAM Cycling +1:35, 5. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +1:41, 6. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +1:54,... 16. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +2:50,... 18. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +3:01,... 20. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:08,... 30. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +3:52,... 78. Peter Sagan (SR) Tinkoff +6:17
Poradie po 13. etape (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 58:02:51 min, 2. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +1:47 min, 3. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +2:45, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:59, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:17, 6. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +3:19,... 85. Peter Sagan (SR) Tinkoff +1:42:27 h
Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 309 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 219, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 202, 4. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 125, 5. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 124, 6. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 114
Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Thomas De Gendt (Belg.) Lotto-Soudal 89 bodov, 2. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff 77, 3. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis 68, 4. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 58, 5. Rui Costa (Portug.) Lampre-Merida 50, 6. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data 40
Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange 58:05:36 h, 2. Louis Meintjes (JAR) Lampre-Merida +3:03 min, 3. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +5:38, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Argon 18 +16:17, 5. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo +27:23, 6. Eduardo Sepúlveda (Arg.) Fortuneo-Vital Concept +42:11
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up