Pantano víťazne v 15. etape, Majka do bodkovaného a Sagan prišiel do cieľa s odstupom takmer pol hodiny

Pantano víťazne v 15. etape, Majka do bodkovaného a Sagan prišiel do cieľa s odstupom takmer pol hodiny

Kolumbijčan Jarlinson Pantano triumfoval v nedeľňajšej 15. etape na cyklistických pretekoch Tour de France, ktorá viedla z Bourg-en-Bresse do Culozu a merala 160 km. Dvadsaťsedemročný jazdec tímu IAM Cycling zdolal v špurte Poliaka v službách zoskupenia Tinkoff Rafala Majku a dosiahol najväčší úspech svojej kariéry. Za vedúcou dvojicou na treťom mieste s odstupom šiestich sekúnd finišoval Francúz Alexis Vuillermoz z tímu Ag2r La Mondiale.

Majka sa napriek druhému miestu dostal na čelo vrchárskej súťaže a v pondelok si oblečie bodkovaný dres. Poliak vedie so 127 bodmi, druhý Thomas de Gendt ich má na konte 90. Majka v nedeľu získal do súťaže vrchárov 50 bodov. Slovenský majster sveta Peter Sagan 15. etapu absolvoval vo svojom tempe, do cieľa prišiel s odstupom 28:13 min na 152. mieste.

"Je to neuveriteľné, ide o splnenie sna. Pre toto som prišiel na Tour de France, ale neveril som, že môžem dosiahnuť víťazstvo. Som veľmi šťastný. Dokázal som to vďaka mojim tímovým kolegom. Víťazstvo venujem mojej manželke a lídrovi tímu Mathiasovi Frankovi, ktorý musel pre chorobu odstúpiť z Tour de France," povedal Pantano podľa portálu letour.fr.

V priebežnom celkovom poradí sa na popredných pozíciách nič nezmenilo, Christopher Froome si bez väčších problémov udržal žltý dres lídra Tour de France. Brit v službách tímu Sky stále vedie pred Holanďanom Baukem Mollemom (Trek-Segafredo) o 1:47 min, Froomov krajan Adam Yates (Orica-BikeExchange) má na treťom mieste manko 2:45 min. Nezmenilo sa nič ani v bodovacej súťaži, kde má Peter Sagan 62-bodový náskok pred Markom Cavendishom. Dvadsaťšesťročnému Žilinčanovi patrí v priebežnej celkovej klasifikácii 93. pozícia s odstupom vyše dvoch hodín za Froomom.

Od začiatku etapy sa jazdci pokúšali nastupovať, aktívny bol aj Peter Sagan. Pred prvou horskou prémiou prvej kategórie Col du Berthiand (dĺžka 6 km, priemerný sklon 8,1 %) sa dostali dopredu Rafal Majka (Tinkoff) a Ilnur Zakarin (Kaťuša), desať bodov do vrchárskej súťaže získal Poliak. Potom sa vpredu utvorila skupina 30 cyklistov, najvyššie v celkovom poradí figuroval Sébastien Reichenbach (FDJ) na 17. mieste. Majka si na ďalších troch kategorizovaných stúpaniach Col du Sappel (dĺžka 8,8 km, priemerný sklon 5,6 %), Col de Pisseloup (dĺžka 4,9 km, priemerný sklon 5,8 %) a Col de la Rochette (dĺžka 5,1 km, priemerný sklon 5,4 %) pripísal na konto dokopy päť bodov a virtuálne sa prezliekol do bodkovaného dresu. Ten v etape niesol na sebe Thomas de Gendt, ale nezapojil sa do úniku. Rýchlostnú prémiu medzi Pisseloupom a La Rochette vyhral Serge Pauwels z tímu Dimension Data. Situácia v bodovacej súťaži sa nemenila a bolo jasné, že Peter Sagan si po nedeli udrží 62-bodový náskok pred Markom Cavendishom.

Na najťažšom stúpaní dňa Grand Colombier (dĺžka 12,8 km, priemerný sklon 6,8 %) bolo z pôvodného 30-členného úniku vpredu len 13 jazdcov, pelotón vedený tímom Sky okolo lídra Chrisa Frooma zaostával o viac ako osem minút. Z úniku odskočili Majka so Zakarinom a rozdali si to o 25 bodov na vrchole Colombieru. Plný bodový zisk napokon ukoristil Saganov tímový kolega Majka. Za vedúcou dvojicou v zjazde trielili Julian Alaphilippe (Etixx), Jarlinson Pantano (IAM) a po niekoľkých kilometroch ich dostihli. V pelotóne sa medzitým prepracoval na čelo Diego Rosa z Astany, výrazne zvýšil tempo a poriadne okresal počet jazdcov v hlavnej skupine. V zjazde mal v úniku technické problémy Alaphilippe, vpredu sa ocitli Majka a Pantano, prenasledovala ich štvorica Alexis Vuillermoz (Ag2r), Pauwels, Zakarin a Reichenbach.

Na poslednom stúpaní prvej kategórie Lacets du Grand Colombier (dĺžka 8,4 km, priemerný sklon 7,6 %) sa Majka vzdialil Pantanovi a neskôr bral aj ďalších 10 bodov na vrchole kopca. Ďaleko za ním neboli Pantano s Reichenbachom. V skupine favoritov 18 km pred cieľom nastúpil Fabio Aru (Astana), zaútočil aj Alejandro Valverde z Movistaru, Sky si ich postrážilo. Potom to skúšal aj Romain Bardet (Ag2r), ale rovnako nebol úspešný. V zjazde Pantano dostihol Majku a táto dvojica si to rozdala o etapové víťazstvo. Viac síl v závere mal napokon Pantano a dosiahol najväčší úspech v kariére.

Pondelková 16. etapa

16. etapa zavedie cyklistov z Moirans-en-Montagne do švajčiarskeho Bernu (209 km). Profil etapy je mierne zvlnený, jediné kategorizované stúpanie štvrtej kategórie Côte de Mühleberg (dĺžka 1,2 km, priemerný sklon 4,8 %) sa nachádza až 25 km pred cieľom. Zaujímavých bude posledných 5 kilometrov, na trase sa objaví najprv 250-metrový úsek so sklonom 7 % a hneď na to 600-metrová pasáž so sklonom 6,5 %. Záverečný kilometer sa pôjde po rovine.

Výsledky - Tour de France 2016 - nedeľa

15. etapa (Bourg-en-Bresse - Culoz, 160 km): 1. Jarlinson Pantano (Kol.) IAM Cycling 4:24:49 h, 2. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff - rovnaký čas, 3. Alexis Vuillermoz (Fr.) Ag2r La Mondiale, 4. Sébastien Reichenbach (Švaj.) FDJ - obaja +6 s, 5. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep +22, 6. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data +25,... 152. Peter Sagan (SR) Tinkoff +28:13 min
Poradie po 15. etape (žltý dres): 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 68:14:36 h, 2. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo +1:47 min, 3. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange +2:45, 4. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:59, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:17, 6. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +4:04,... 93. Peter Sagan (SR) Tinkoff +2:07:29
Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 340 bodov, 2. Mark Cavendish (V. Brit.) Dimension Data 278, 3. Marcel Kittel (Nem.) Etixx-QuickStep 228, 4. Bryan Coquard (Fr.) Direct Énergie 145, 5. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 128, 6. Michael Matthews (Aus.) Orica-BikeExchange 127
Vrchárska súťaž (biely dres s červenými bodmi): 1. Rafal Majka (Poľ.) Tinkoff 127 bodov, 2. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto-Soudal 90, 3. Daniel Navarro (Šp.) Cofidis 69, 4. Serge Pauwels (Belg.) Dimension Data 62, 5. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin 58, 6. Rui Costa (Portug.) Lampre-Merida 50
Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Adam Yates (V. Brit.) Orica-BikeExchange 68:17:21 h, 2. Louis Meintjes (JAR) Lampre-Merida +3:03 min, 3. Warren Barguil (Fr.) Giant-Alpecin +16:20, 4. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Argon 18 +25:14, 5. Wilco Kelderman (Hol.) LottoNL-Jumbo +45:38, 6. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx-QuickStep +1:05:05
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up