Kniha: Najkrajšie cyklotrasy Košice a okolie

Vo vydavateľstve Dajama v úspešnej edícii Po Slovensku vyšiel v máji 2016 ďalší cykloturistický sprievodca, ktorý mapuje cyklotrasy juhovýchodného Slovenska.

Slovensko je malá, ale mimoriadne pestrá a malebná krajina. Širšie okolie Košíc nie je v tomto smere výnimkou. Košice ležia v Košickej kotline obkolesenej rôznorodými pohoriami. Doslova v meste končí vyše 200 km dlhé Slovenské rudohorie, ktoré v tejto časti predstavujú rozložité Volovské vrchy a „krásna neznáma“ Čierna hora. Na východe sa vlní dlhočizný hrebeň sopečných Slanských vrchov, ktorý geograficky končí až v maďarskom Tokaji. Za Slanskými vrchmi sa nachádza unikátna Tokajská oblasť a Východoslovenská rovina s cenným prírodným prostredím. Na západnom kraji Košickej kotliny začína Slovenský kras, jedno z najvzácnejších a najmalebnejších slovenských pohorí. Všetky tieto lokality sú pretkané sieťou lesných a poľných ciest. Vďaka nim je cykloturistika ideálnym spôsobom na spoznávanie prírodných i kultúrnych krás či historických pamiatok a zaujímavosti tohto regiónu.


Dvadsaťpäť popísaných trás vedie územím Košického kraja, pričom tri trasy prechádzajú aj cez územie Maďarska. Základne trasy sú náročnejšie, avšak každá trasa má ľahšiu alternatívu. Cyklista si tak môže vybrať podľa kondície a chuti. Navyše, jedna trasa má dlhšiu alternatívu, takže čitateľ nájde v knihe popisy a mapy až 51 trás. Priemerná dĺžka základnej trasy je 55 km so stúpaním vyše 1 100 m. Pri výbere trás boli uplatnené tri základné kritéria: atraktívnosť, bezpečnosť a kvalita. Trasy vedú mimo frekventovaných ciest a podiel ciest s automobilovou premávkou je mizivý. V priemere až 51% z celkovej dĺžky základných trás vedie po lesných a poľných cestách (tzv. terénom). Preto sú trasy vhodné prevažne pre horský bicykel, avšak dajú sa absolvovať aj na trekingovom bicykli. Na cestnom bicykli sa dajú zvládnuť dve základné trasy (20 a 25) a šesť kratších trás (9,11,20,23,24 a 25). Väčšina trás je okružných, to znamená, že ich východiskový a cieľový bod sú rovnaké. Z 25 základných trás je okružných 23 a z 25 kratších trás je okružných 20.


Každá trasa je popísaná ma 6 stranách a je doplnená farebnými fotografiami. Súčasťou textu je jedna zaujímavosť na trase s fotografiou. V knihe okrem popisu a zaujímavostí sú zmienky o histórii jednotlivých lokalít. Na konci sa nachádza itinerár trasy, v ktorom okrem vzdialenosti a výškových metrov sú uvedené aj dĺžky úsekov v teréne. Náročnosť trasy je vyjadrená v rozpätí stupnice 1 a 5 podľa počtu bodov náročnosti trasy, ktoré sú vypočítané podľa empirického vzorca. Zároveň je uvedený odkaz na portál cykloserver.cz, kde sa mapa dá podrobnejšie pozrieť a čitateľ si môže stiahnuť aj gpx. záznam trasy do navigačného prístroja, a tak spoľahlivo putovať. V závere každej trasy je uvedená celostranová prehľadná mapa trasy, pričom základná trasa je vyznačená červenou farbou a kratšia alternatívna trasa modrou farbou.

Prvých osem trás vedie v severozápadnej zalesnenej časti Košíc s bohatou turistickou históriou. Popísané trasy prestavujú akýsi „lexikón“ existujúcich, ako aj potenciálnych cyklotrás tejto oblasti. Sú vedené tak, aby sa vzájomne neprelínali a aby čitateľovi poskytli okrem tipu na cyklotúru i návod na vytvorenie vlastnej trasy z množstva možností. V okolí Košíc sa nachádza viacero nádherných kopcov, na ktoré sa dá vyšliapať v sedle bicykla. V tejto knihe je uvedený len netradičný výstup na Kojšovskú hoľu. Popis cyklotúr na ostatné „košické“ cyklovrcholy (Volovec. Bukovec, Sľubica ,Čierna hora a Folkmarská skala) je v knihe Najkrajšie cyklovrcholy, ktorá vyšla vo vydavateľstve Dajama v roku 2014.


Trasy 9 až 12 majú východisko i cieľ v Margecanoch, ktoré sú vďaka polohe a vlakovému spojeniu výborným „odrazovým mostíkom“ na cyklotúry do malebného a zaujímavého okolia. Vodná nádrž Ružín, tiché prostredie a okolité husté lesy Čiernej hory a Volovských vrchov poskytujú priehrštie možností na cyklotúry. Tie najkrajšie sú zachytené v tejto knihe. Tretí blok tvoria dve cyklotrasy zo západnej časti Volovských vrchov. Prechádzajú cez bývalé banícke mestečká v obkolesení rudohorských kopcov. Mnohé historické pamiatky v tejto oblasti umocňujú zážitky z túry.

Ďalších päť trás (15 až 19) je situovaných do Slovenského krasu. Krasové planiny majú charakter stolovej hory a možno ich označiť aj ako cyklistický raj.


V rozľahlej Košickej kotline sa nachádzajú trasy 20 a 21, vedúce popri Hornáde i úpätím Slanských vrchov. Ďalšie dve trasy (22 a 23) mieria nielen do Slanských vrchov, ale aj nadväzujúcich maďarských Zemplínskych vrchov.


Najsevernejšia oblasť Maďarska je malebná s nádychom romantiky a pre cyklistov mimoriadne vľúdna. Záverečné dve trasy (24 a 25) umožňujú dokonale absorbovať krásy a zaujímavosti zväčša rovinatého Dolného Zemplína. Medzi ne patrí aj svetoznáma Tokajská oblasť, najnižší bod Slovenska, prameň Bodrogu či životom prekypujúce lužné lesy.

Popísané trasy vychádzajú z autorových dlhoročných cyklotúr v tejto oblasti, Jeho ambíciou bolo prezentovať cyklisticky najlepšie trasy, ktoré vedú k najzaujímavejším a najkrajším miestam. Kniha poslúži ako dobrá inšpiráciu na spoznávanie krás kraja zo sedla bicykla a možno bude aj návodom na tvorbu ďalších atraktívnych cyklotrás.


Kniha sa dá zakúpiť priamo vo vydavateľstve Dajama alebo v bežných kamenných alebo internetových kníhkupectvách.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Bojnice su známe predovšetkým ich histórou a zámkom. Vedeli ste, že sa neďaleko nachádza aj parádne trailcentrum, ktoré je vhodné takmer pre všetkých?
Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
keyboard_arrow_up