Manitou – legendárna značka a jej súčasná kolekcia

Manitou je v segmente odpruženia určite možné považovať za legendu s viac ako 20-ročnými skúsenosťami. Mnohí si určite pamätajú množstvo prelomových modelov. Práve tieto skúsenosti sa snaží zúročiť aj v súčasnej kolekcii, kde nechýbajú vidlice a tlmiče pre všetky jazdecké štýly.

História značky je naozaj bohatá a obsahuje mnohé klenoty. Vidlice jazdil ešte v minulom storočí napr. aj John Tomac v začiatkoch MTB. Takže je naozaj na čom stavať aj v súčasnej dobe.


Kedže ponuka Manitou je skutočne široká, pre lepšiu orientáciu je tento prehľad rozdelený na 3 základné kategórie, DH, AM a XC so svojím typickým zástupcom. Mnohé z modelov sa ale nedajú úplne zaškatuľkovať a hlavne v dnešnej dobe, kedy už začína byť veľmi tenká hranica medzi XC a trailovým jazdením, prípadne medzi AM a Enduro.

DH

Manitou Dorado

Up-side down konštrukcie vidlíc naberajú stále viac na popularite. A to dokonca aj v takom segmente ako je XC. Legendárny model Dorado od Manitou bol jedným z prvých, ktorý tento systém na trh priviedli. Medzi najväčšie výhody patrí najmä väčšia citlivosť na nerovnosti a fakt, že nohy zostávajú stále „lubrikované“. 203 mm zdvihu a 2-korunková konštrukcia ju predurčujú jednoznačne na to najnáročnejšie jazdenie a na DH trate, čo je samozrejme už na pohľad jasné. O tlmenie sa stará systém TPC + s nezávislým nastavením pomalej a rýchlej kompresie. Čo najpevnejšie spojenie s kolesom má na starosti 20 mm pevná os s patentovaným systémom uchytenia – HexLock. Vidlica je dostupná pre 26 a 27,5 palcové kolesá a vo verzii PRO (2 973 g) a Expert (3 096 g), ktoré sa líšia spracovaním korunky, a teda najmä hmotnosťou. Viac informácií nájdete na stránke manitoumtb.com/products/forks/dorado.


Spôsob uchytenia pevnej osky HexLock


Revox

Vidlicu Dorado svojím zameraním doplňuje na druhej strane tlmič Revox. Bol výsledkom pomerne dlhého vývoja s jednoznačným cieľom – trate svetového poháru. Umožňuje dokonalé vyladenie chodu, nezávislé nastavenie pomalej a rýchlej kompresie a vo verzii PRO aj doladenie veľkosti vzduchovej komory bez potreby náradia. Ďalšie dostupné verzie sú EXPERT a COMP a líšia sa najmä možnosťami nastavenia a vyladenia. Viac informácií nájdete na stránke manitoumtb.com/products/shocks/revox.


AM, Enduro

Mattoc

Práve pre vyznávačov Enduro a AM jazdenia bol vytvorený model Mattoc. Jeho hlavnou devízou je umožniť efektiívne šliapanie pre potrebné presuny bez toho, aby bolo výraznou mierou ovplyvnené správanie pri náročných zjazdoch. Zdvih je možné nastaviť v na hodnoty 140 mm, 150 mm, 160 mm a pre 26 palcový model aj 170 mm. O tlmenie sa stará systém TPC. Vidlica je dostupná ako 26 a 27,5 palcová verzia a tiež sa líši hodnotou ofsetu korunky 41 mm (26 ) a 44 mm (27,5). Verzie PRO, EXPERT a COMP sa od seba lýšia ako možnosťami nastavenia, tak aj hmotnosťou, ktorá sa pri verzii PRO zastavila na hodnote 1 877 g.


Manitou Mattoc


Swinger

Výborná citlivosť na všetky malé nerovnosti a kompaktné telo, tak to sú najväčšie devízy modelu Swinger, ktorý svojím zameraním mieri najmä na AM a Enduro. Práve tam príde veľmi vhod aj režim uzamknutia s ľahko dostupnou páčkou. Nechýbajú tiež bohaté možnosti nastavenia kompresie a model PRO ponúka aj doladenie objemu komory bez potreby náradia. Verzia Expert túto funkciu nemá ale na druhej strane je ľahšia – 375 g čo je takmer o 100 g menej.


XC, trail

Marvel

Efektivita, práve to je hlavný cieľ každej dobrej vidlice určenej pre XC. Lenže v súčasnej dobe sa čím ďalej, tým viac kladie dôraz aj na tuhosť a „kvalitu“ chodu. Vďaka tomu je takýto model možné bez obáv použiť aj na obľúbených trailoch a pri každodennom jazdení. A práve tam smeruje aj Marvel. Tlmenie obstaráva patróna TPC v kombinácii s technológiou Absolute +, vďaka ktorej je možné si nastaviť citlivosť, s akou vidlica reaguje na podnety od terénu v 8 pozíciách. Spolu s diaľkovým ovládaním MILO je možné sa teda prispôsobiť akémukoľvek terénu a situácii. Taktiež je možné prestaviť vidlicu na 3 veľkosti zdvihu – 80, 100 a 120 mm. Marvel je dostupný pre všetky 3 priemery kolies, v klasickej alebo tapered verzii stĺpika a tiež je možný výber medzi 15 mm pevnou oskou a klasickým 9 mm upnutím. Verzie PRO (1 589 g), EXPERT (1 725 g), COMP (1 798 g) sa od seba líšia vonkajšou konštrukciou, teda hmotnosťou ale aj prevedením tlmenia TPC. Viac informácií nájdete na stránke manitoumtb.com/products/forks/marvel.


Mcleod

Zaškatuľkovať tento tlmič medzi XC nie je úplne ideálne, pretože toho zvládne ďaleko viac. Viac-menej je určený pre AM, Enduro a XC dokopy. Je to umožnené vďaka účelnej konštrukcii a nízkej hmotnosti (272 g). Tlmič je veľmi ľahko nastaviteľný a pritom poskytuje všetko potrebné. Obsahuje aj 4-stupňovú platformu, vďaka ktorej je možné ho prispôsobiť od plne otvoreného režimu až po maximálne efektívny. Tiež je pripravený na možnosť diaľkového ovládania so systémom MILO. Via informácií nájdete na stránke: manitoumtb.com/products/shocks/mcleod.


Tlmič Manitou Mcleod


Manitou nespí a nespolieha sa len sa svoju bohatú históriu

Zameraním má momentálne trochu bližsie k AM a Enduro jazdcom, ale aj v XC segmente sa nájdu zaujímavé kúsky. Hlavný dôraz sa kladie najmä na kvalitu a možnosti jednoduchého nastavenia. Pri tom sa stále nezabúda ani na niektoré charakteristické znaky ako napr. podkova vidlíc z opačnej strany a pod., podľa ktorých je stále veľmi ľahko identifikovateľné, o koho sa jedná.

Pre viac informácií navštívte stránky procycling.sk a sekcie tlmiče alebo vidlice.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

Predstavenie: Nová generácia vidlíc RockShox SID 2024 a iné novinky

RockShox SID je od roku 1997 etalónom v XC a maratónskom segmente. Konštruktéri SRAMu však nespia na vavrínoch, ale poctivo makajú. Výsledkom je nová generácia vidlíc a tlmičov s logom SID.
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
Video: Ako funguje pruženie na bicykli? Rady profesionála a pretekára

Video: Ako funguje pruženie na bicykli? Rady profesionála a pretekára

Viete, čo je kompresia, sag, token a vyznáte sa do pruženia? Čo odporúča pretekár a odborník v jednom?
keyboard_arrow_up