Test: Nohavice Endura - kvalitné, spoľahlivé a navyše aj dobre vyzerajúce

Hľadáte krátke voľné nohavice, ktoré pri jazde na biku nezavadzajú, do vreciek sa zmestí viac než len telefón, zvládnu odolať čiastočne vode a navyše sa hneď nezašpinia? Ako bonus môže slúžiť šikovné upnutie vnútorných obtiahnutých nohavíc s polstrovaním pre pohodlné sedenie, navyše taktiež so šikovnými vreckami. Takúto výbavu jazdím už viac ako dva mesiace, a tak sa môžem s vami podeliť o vlastné postrehy.

Pôvodne som zamýšľal zobrať na test overené klasiky z dielne Endura - Singletrack II kraťasy pánske čierna a Endura Mesh Clickfast kraťasy pánske. Prišla ale odpoveď, že radšej mám spraviť test týchto, ktoré sú novšie a určite si ich budem tiež pochvaľovať. Ako to nakoniec dopadlo, prezradím v nasledujúcich riadkoch. Dostupné sú v čiernej aj tmavomodrej farbe.

SingleTrack III Short

Odpudzuje nie len vodu ale aj blato

Vrchná povrchová úprava Cordura® nylon vlákna s DWR spracovaním odpudzuje vodu a preto pri slabšej prehánke alebo pri prejazde mlákou nohavice hneď nenasiaknu. Dalo by sa povedať, že kým začnú piť vodu, trvá to určitý čas, takže v tomto ohľade predčili moje očakávania.


Povrchová úprava dobre funguje aj na blato, kedy pri prejazdoch blatových kaluží, alebo v blatistom teréne ste zafŕkaný od blata, ale ono to po čase, keď uschne, začne pekne odpadať a do veľkej miery zmizne bez stopy preč. Veľkosť sa určuje podľa obvodu pása a nohavice sú dostupné vo veľkostiach XS až XXL. Šírka obvodu pása sa dá ešte prispôsobiť suchým zipsom pri bedrách, kde viete získať takých +/- 8 až 10 cm. Podľa tabuľkových predpokladov mi pasuje M a je tomu tak aj pri jazdení.

Fotošúting



Poctivé spracovanie

Švy, zipsy, celkovo nohavice pôsobia a aj držia perfektne. Je vidno, že sa oplatí priplatiť pár eur oproti lacnejším nohaviciam, aj keď ten rozdiel v cene nie je vôbec až tak markantný. Preto za seba môžem iba odporučiť. Ak máte skúsenosti s dlhším jazdením tejto výbavy, len sa podeľte o skúsenosti v komentároch. Zloženie nohavíc: Nylon 94% Elastane 6%.

Kompatibilné s Clickfast systémom

Chvíľku som pripínal vnútorné nohavice s Clicfast systémom, ale prišlo mi, že to vôbec nepotrebujem takto spájať, pretože sa mi občas stalo, že sa mi odopli, a tak som to následne vyskúšal už nepripínať a zistil som, že sa mi jazdí dobre aj takto. Takže, či to budete využívať alebo nie, stále to bude dobre sedieť.

Vreciek a vreciek

Vpredu máte dve klasické vrecká pri páse, kde zvyknem nosiť telefón. Obe vrecká sú dostatočne hlboké, takže telefón je v bezpečí a neustále po ruke. Na prednej strane sú ešte dve malinké skôr vetracie vrecká so sieťovinou na stehnách, pričom jedno z nich využívam na uschvanie peňazí, ak jazdím bez batohu. Na zadnej strane sa nachádzajú tri vrecká. Jedno so zipsom úplne hore, kde zmestíte kľúče od domu/auta a peniaze. Kúsok pod ním sú dve veľké bočné vrecká na malý suchý zips, ktoré som veľmi nevyužíval, ale zmestí sa do nich aj niečo väčšie, napríklad peňaženka.




Zelená aj do mesta

Nohavice sú natoľko pohodlné, že ich občas nosím aj bežne von, keď idem s kamarátmi do mesta. Na pocit je materiál príjemný a strih je aj na bežné nosenie pohodlný. Viac informácií nájdete na stránke- endurasport.com/products/?ProductID=786.

Vnútorné nohavice s polstrovaním

K takýmto voľným nohaviciam neodmysliteľne patria aj poriadne vnútorné nohavice s pohodlným polstrovaním. Keď sa rozhodnete pre SingleTrack Bib Liner, získate aj pár ďalších vychytávok navyše, pričom spolu pekne sedia. Najpodstatnejšie je výborné polstrovanie a celkovo príjemný materiál, ktorý odvádza vlhkosť. Obe vlastnosti zvládajú nohavice na výbornú, navyše aj dobre sedia.


Vložka nesie označenie Men"s 500 series a je určená do teplého počasia, preto je navrhnutá, aby lepšie odvádzala vlhkosť, teplo (resp. vzdušnejšie) a má aj antibakteriálnu úpravu. Príde mi hrubšia, ale pritom mäkšia a na pocit s jemným príjemným povrchom, takže nikde sa nič neoškiera . Viac o jednotlivých sériach polstrovania sa dozviete na stránke endurasport.com.

Po stranách nohavíc a trakov je použitý veľmi priedušný materiál, cez ktorý sa dá aj pozerať, aj keď ho máte v rukách. Počas letných dní to isto oceníte, pretože to pekne dýcha a pot sa rýchlo odvádza. Taktiež sa aj “menej” potíte, pretože nohavice vás až tak nebudú dusiť a vytvárať skleníkový efekt. Na zakončení pri stehnách je elastický pásik, ktorý bude držať pozíciu na stehnách počas celého výjazdu. Pričom som nemal vôbec pocit, že by škrtil, práve naopak.


Vychytávky, ktoré potešia

Bočné vrecko na pravom stehne

  • Zmestíte doň gél, tyčinku prípadne aj telefón.
  • Je dosť elastické, takže by som sa nebál, že z neho obsah vypadne.
  • Počas pár výjazdov, kedy som už nemal na seba voľné nohavice, toto vrecko výborne poslúžilo práve na odloženie telefónu.

Zadné vrecko na chrbte

  • Toto vrecko je väčšie a ako už ikonky naznačujú, pojme multikľúč, gél, prípadne trošku vody. Prístupné je z bočných strán tak, aby bolo dobre dosiahnuteľné ľavou aj pravou rukou.

WC

  • Nakoľko okraj nohavíc je tesne pod pupkom, vďaka šikovnému strihu a otvoru nižšie, bude rýchle odskočenie oveľa pohodlnejšie ako bez tejto vychytávky.

Viac o nohaviciach nájdete na stránke: endurasport.com/products/?ProductID=796.

Záverečný verdikt


Predstavený set môžem hodnotiť po stovkách najazdených kilometrov v ľahšom, ale aj náročnejšom AM teréne iba pozitívne. Svoju funkciu plní spoľahlivo a navyše aj to dobre vyzerá. Dostatok vreciek, výborná povrchová úprava ako aj celkové kvalitné spracovanie z vás rýchlejších jazdcov nespravia, ale určite nebudete musieť myslieť na to či vyletí telefón z vačku, či budete mokrí pri prvých kvapkách z oblakov, alebo prejdených kaluží.

A aby sa nezabudlo, cena vrchných nohavíc je približne 68 € a vnútorné sa predávajú taktiež za rovnakú cenu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
keyboard_arrow_up