Praxis Works – špecialista na pohon

Praxis Works je v našich končinách ešte relatívne nepoznaná, no veľmi kvalitná značka s jednoduchými, ale zato výborne fungujúcimi technológiami. Americká firma z Kalifornie má len niečo málo cez 10 rokov a za tú dobu sa špecializovala na pohon, a to hlavne na stredové zloženia, kľuky a prevodníky. Svoje portfólium však už po novom rozširuje aj na zapletané kolesá.

Moderné technológie dovoľujú výrobcom rámov používať rôzne varianty stredových zložení. Tu nastáva hlavný problém, ktorý sa spoločnosť Praxis Works rozhodla riešiť – kompatibilita stredových zložení a kľúk.


Značka Praxis Works sa asi najviac spája s úspešným riešením redukcie z BB30/PF30 na Shimano HTII alebo Sram GXP. Taktiež je dostupné Campagnolo a 30mm osy (Race Face / Rotor / Praxis). Ide o jednoduchý a dokonale fungujúci systém, kde sa ložiská nachádzajú von z rámu a sú väčšie, čo zvyšuje tuhosť samotného stredového zloženia v spojení s kľukami. Najväčším plus je najmä ľahká inštalácia. Netreba nič lepiť s použitím Locktite, iba jednoducho nalisovať do rámu ľavú časť stredového zloženia a dotiahnutím pravej strany dokončíme montáž. Potom už zostáva iba nahodiť kľuky ako do klasického HTII stredového zloženia. Výmena alebo demontáž je tiež veľmi jednoduchá, stačí odšróbovať pravú časť a vyraziť ľavú stranu. Pri inštalácii aj demontáži je veľkou výhodou, že nehrozí žiadne poškodenie rámu.


Praxis ConvBB


Ponuka stredových zložení od spoločnosti Praxis Works


Stredové zloženia Praxis Works. Stačí si už len vybrať




Ďalšou kategóriou, v ktorej značka Praxis Works vyniká, sú kľuky. Ich ponuka je bohatá a prevedenie či kvalita spracovania je opäť na vysokej úrovni ako sa v prípade špecialistu na pohon patrí.

V ponuke nájdeme 3 rôzne technicky a materiálovo odlišné modely:
  • Zayante (cestné), Alba (cestné + vykované z jedného kusu) a Girder (MTB) s dutou konštrukciou.
  • Cadet (MTB) vykované z jedného kusu.
  • Lyft (MTB) s karbónovou konštrukciou.

Ponuka cestných kľúk

Všetky metódy spracovania kľúk sú typickým znakom výrobného procesu Praxis, čoho výsledkom je najmä výborná tuhosť. Práve za ňu si napríklad model Zayante vyslúžil niekoľko ocenení v rôznych testoch. V kombinácii s ich patentovaným stredovým zložením sa jedná o jeden za najtuhších systémov, navyše za rozumnú cenu.

Praxis Works Alba M30 a Praxis Works Zayante M30

Ponuka MTB kľúk

Praxxis Works sa taktiež drží trendov a požiadavok trhu a ponúka karbónovú verziu kľúk. Zatiaľ sa jedná o model určený pre MTB s názvom Lyft. Cieľom bolo zachovať tuhosť a trochu ubrať na hmotnosti oproti hliníkovým modelom. Lyft tiež ponúka direct Mount prevodníky s wave tech profilom zubov, čo je v podstate ich vlastný návrh populárnych narrow-wide systémov. Sú určené pre 1x10/1x11 a prispôsobené pre 49 mm a 52 mm reťazovú linku.

Praxis Works LYFT M30 Thru

Praxis Works Cadet M30

Praxis Works Grinder M30

Prevodníky

S kľukami neodmysliteľne súvisia aj prevodníky. Za tie roky sa tie od Praxis Works stali synonymom pre ľahkosť radenia a výdrž, či už v teréne, alebo na ceste. Je to najmä vďaka unikátnemu výrobnému procesu, kedy sú prevodníky vytvorené kovaním. Prevodník sa teda najskôr vykove a až následne obrába, čo veľmi zásadne ovplyvňuje životnosť a ich tuhosť. Tento postup využíva Praxis ako jediný v obore. V ponuke nájdete klasické cestné a MTB verzie pre rôzne spôsoby uchytenia a tiež prevodníky pre systémy bez prešmykača s NW profilom zubov.


10sp MTB kazeta

  • 11-13-15-17-19-21-24-28-34-40
  • 11-28 sú z ocele a 34-40 z tvrdenej anodizovanej zliatiny 7075-T6 Al
  • Vhodná pre 1x10 alebo 2×10


Chain guide


Zapletané kolesá

Novinkou v ponuke tejto kanadskej firmy sú najmä zapletané kolesá. Aj pri nich sa snažia aplikovať svoj praktický prístup. Kolesá majú byť v prvom rade ľahké, ale zase nie na úkor odolnosti, stability a dobrej servisovateľnosti. Momentálne sú v ponuke 2 MTB modely (pre 29 aj 27,5 palcové kolesá), ktoré pokrývajú trailové jazdenie, all mountain a XC. Tretím je set určený pre cestnú cyklistiku a cyklokros. Čo určite zaujme, sú karbónové modely so širokým profilom ráfika, vďaka ktorému má guma ešte lepšie jazdné vlastnosti. U nich je navyše ponúkaný aj tzv. crash replacement program, takže ak sa vám podarí zničiť ráfik, dostanete za 300 € komplet nové koleso. Vnútornosti pri nábojoch sú v réžii DT Swiss, čo je v podstate stávka na istotu.


Ponuka kľúk, stredových zložení a prevodníkov u Praxis Works je skutočne rozsiahla na to, aby pokryla požiadavky aj tých najnáročnejších užívateľov. Moderné technológie, jedinečný výrobný proces prevodníkov kovaním a CNC spracovanie kľúk zaručuje maximálnu tuhosť pri zachovaní najnižšej možnej váhy. Navyše nechýba ani zástupca karbónovej moderny. Do portfólia značky sa dostávajú aj kvalitné zapletané kolesá, ktoré nasledujú súčasné trendy a vďaka konštrukcii budú užívateľom slúžiť mnoho rokov. Aj preto sú výrobky tejto spoločnosti často sériovo osadené na mnohých kvalitných modeloch bicyklov svetových značiek.

Bližšie informácie sa môžete dozvedieť na stránkach protocycles.cz alebo u výrobcu Praxis Works.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete? PR článok

Blíži sa obdobie trenažérov - čo všetko u nás nájdete?

Počasie ešte stále praje výjazdom, no pomaly sa blíži ten čas, keď je tma priskoro a teploty spadnú opäť nižšie. Vtedy sa už oplatí vytiahnuť aj trenažér. Že nemáš? Pozri našu ponuku…
Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Video: Bolesti a zlé šliapanie kvôli nohám - návšteva podológa

Väčšina ľudí má asymetrické telo, rôznu dĺžku nôh a deformované chodidlá. Ako vyzerá vyšetrenie a aké sú možné riešenia?
keyboard_arrow_up