Rady a tipy pri výbere cestného bicykla 2. časť – radenie a brzdy

Ak si trochu spomínate, tak na našom webe bol publikovaný článok - Rady a tipy pri výbere cestného bicykla. Jeho autorom bol Donny a v načrtol v ňom základnú filozofiu pri samotnom výbere najmä z pohľadu vhodného rámu, teda veľkosť, vplyv geometrie a zopár základných tipov. Mojím cieľom je na neho trochu nadviazať a pozrieť sa postupne bližšie na jednotlivé časti.

Veľmi často sa stane, že nás pri výbere osloví viacero modelov. Jeden má karbónový rám a nižšiu výbavu, druhý zase naopak, jeden má Shimano, druhý zase SRAM, atď. Do toho sa nám začínajú motať ešte kotúčové brzdy a prípadne aj elektronické radenie. Možností je teda veru neúrekom až sa v tom človek trochu stráca. Na čo sa oplatí dať pozor a na čom naopak až toľko nezáleží? Môj pohľad je pohľad bežného užívateľa, ktorý chce mať kvalitný cestný bicykel na každodenné jazdenie a tréning bez toho, aby musel na ňom stále niečo riešiť. Bicykel na preteky je samostatná kategória, ale tam už väčšinou každý jeden vie, čo potrebuje. Je mi jasné, že zarytým cestným cyklistom môžu byť niektoré moje názor asi trochu „proti srsti“ .

Campa a nič iné? Tie časy sú už preč...

Možno poznáte tzv. klasikov, ktorí by si v živote nesadli na cesťák osadený niečím iným ako sadou Campagnolo. Ich tvrdenia, že predsa nebudú podporovať nejakých rybárov z Japonska, sa potom šíria medzi ostatných. Samozrejme tým sa nechcem nikoho dotknúť a musím uznať, že Taliani sú, čo sa týka cestnej cyklistiky, jednoducho klasa. Lenže realita je dnes už niekde inde a pri výbere treba nechať predsudky bokom. S podstate z 3 veľkých hráčov, s ktorými sa môžete na 99 percent stretnúť (Shimano, Sram, Campagnolo), je každý na veľmi podobnej úrovni. Netvrdím to len zo svojej vlastnej hlavy, ale počúvam tiež názory skúsenejších z okolia (a z internetu). Ono v podstate tie najväčšie rozdiely, ktoré sú podstatné pre bežného užívateľa sa skrývajú v spôsobe radenia a v tvare pák. Napr. Shimano má o dosť väčšie a mohutnejšie páky ako Campagnolo, čo mne osobne vyhovuje. Niekomu to zase sedí opačne. Ale koniec koncov si človek časom zvykne na jedno aj druhé.


Tak isto je to aj u radenia. Zo začiatku to chce trochu zvyk, ale po pár jazdách už je jedno, či máte SRAM a radíte hore aj dole jednou páčkou, alebo Shimano, kde je na to zase kombinácia malej páčky a následne celej brzdovej páky, prípadne Campagnolo, ktoré má na odradovanie špeciálnu malú páčku z vnútornej strany. Na čo som si napríklad ja osobne dlhšie zvykal po prechode z Campagnola na Shimano bol fakt, že pri brzdení to chce trochu viac cviku, pretože sa hýbe celá páka. Tá je totiž pri SRAMe a Campagnole pevná a slúži iba na brzdenie.


Názor skúsených ale opäť hovorí jasne a aj pravdivo: „Ono je to jedno, zvykneš si na všetko“. Tieto drobné rozdiely sa s príchodom elektriky (elektronického radenia) postupne „stierajú“. Záver toho celého je asi ten, že riešiť, či má vybraný cesťák Shimano, SRAM alebo Campagnolo (samozrejme v podobnej kvalitatívnej úrovni) sa už toľko neoplatí z hľadiska celkových jazdných vlastností a kvality radenia - pokiaľ nie je rozhodujúcim faktorom cena. Ak áno, tak potom je asi najlepšie postupovať od Shimana, cez SRAM až po Campagnolo. Najväčší rozdiel je teda hlavne v ergonómii a ak si predsa len nie ste istí, tak si v hociktorom obchode skúste chytiť páku do ruky a hneď vám bude jasné, ktorým smerom sa uberať...

Čarovná elektrika

Ak práve medzi jednotlivými výrobcami sád nie sú obrovské rozdiely v celkovom vplyve na jazdné vlastnosti, situácia sa dosť radikálne mení pri porovnaní mechanika vs. elektrika. Určite si pamätáte, ako si pomaly táto technológia hľadala cestu medzi srdcia cyklistov a do profipelotónu. No môžeme povedať, že si ju definitívne našla, aj keď samozrejme stále sa nájdu výnimky – ako Fabian Cancellara, ktorý zostal verný mechanickej verzii najmä pre spoľahlivosť a „feeling“ pri radení.

Zdroj cyclingtips.com

Potvrdil mi to aj krátky rozhovor na túto tému s Petrom Velitsom. Tak nejak prišla reč na techniku a jeho názor bol jasný. Viac-menej mu bolo jedno, či jazdil SRAM alebo Shimano, ale už nikdy by sa nechcel vrátiť späť k mechanike. Vraj by to bol trochu ako návrat do staroveku . Je to samozrejme mierne nadnesené, ale niečo pravdy na tom bude. Jednoducho komfort ovládania (najmä na prešmykači) je poriadne návykový, netreba nič ladiť a meniť. Iba nastaviť a jazdiť, žiadne škrtanie prešmyku, občasné dolaďovanie, výmena lanka a pod veci. Vlastne pri novom bezdrôtovom SRAMe eTap odpadajú definitívne aj lanká, resp. káble, vďaka čomu je montáž a nastavenie úplne niekde inde.



Stačí jemné stlačenie páčky, mierne zabzučanie a okamžite máte požadovaný prevod. Baterka vydrží skutočne dlhú dobu a žeby ste niekde ostali s prázdnou, je veľmi nepravdepodobné. Jedine, že sa teda rozhodnete definitívne dlhú dobu ignorovať červené blikajúce svetielko . Navyše si elektrika postupne nachádza cestu aj do nižších cenových kategórií, takže ak sa napr. rozhodujete či áno alebo nie, tak ja osobne by som siahol po moderne. Pritom ale stále platí, že mechanické sady sú pre nás tiež viac ako dostatočné, takže každému podľa chuti.

Brzdy – klasika vs kotúče

S radením tak trochu súvisia aj brzdy. Tu nebolo ešte donedávna čo riešiť, lenže čo kedysi začalo ako nesmelý experiment, je dnes už realita. Kotúčové brzdy sa postupne usadili aj na cestných bicykloch a modelov s nimi stále pribúda.


Cannondale Synapse - správna voľba aj na horšie cesty.

Pôvodne som si tiež hovoril, že to je určite len marketingový ťah výrobcov, ktorý už nevedia čo nové od radosti vymyslieť. Lenže postupne sa všetko doladilo a ak by som si mal dnes vyberať nový cesťák, určite by som sa uberal týmto smerom. A dôvod? V podstate jediné negatívum kotúčov je ich použitie v profipelotóne (pády, mechanická pomoc a pod) a ešte predsudky o tom, ako by mal cestný bicykel vyzerať . Lenže brzdný účinok, dávkovanie, správanie za mokra a v nepriaznivým podmienkach hovorí jasne. No a keďže v pelotóne nepretekám a väčšina výjazdov je sólo, prípadne v malej partii, tak žiadny hromadný pád nehrozí a o predsudkoch som už čosi spomínal pri sadách. Všetko sa ukáže oveľa jasnejšie ak jazdíte takmer za každého počasie a tiež aj v zimnom období.


GT Grade 105 (2016)

MTBIKER Shop cena: 1199.00€ MOC 1308.90€ - zľava 9%

Konštantný brzdný účinok a spoľahlivosť v akomkoľvek počasí je pre hobíka jednoznačné plus. Navyše, zbaviť ráfik zodpovednosti za brzdný výkon má tiež veľké výhody – nielen pre výrobcov ráfikov. Ak máte kvalitné (napr. karbónové) kolesá, určite si ich nebude chcieť zbytočne drať keď je mokro a na cestách kopec štrku a piesku. Navyše, práve pri karbóne je spomínaný brzdný účinok za mokra nižší, načo netreba zabúdať, ak vážite napr. okolo 90 kg a viac. Vďaka kotúčom je možné mať bez obáv jedny poriadne kvalitné kolesá úplne na všetko bez akýchkoľvek problémov s brzdením a obmedzením v životnosti.

Zdroj - bicycling.com

Jednoducho, ak je systém dobre spravený a všetky muchy vychytané (čo už viac-menej aj je), ponúkajú kotúčové brzdy pre bežných jazdcov veľa výhod a vôbec sa ich netreba báť. Zvyknúť si na citlivejšie a jemnejšie ovládanie je tiež iba úloha na pár výjazdov. Každopádne, v tomto prípade má vždy navrch čisto hydraulické prevedenie pred mechanickou verziou. Predsa len, keď už kotúčovky, tak so všetkým, čo ku tomu patrí. Celkovo, ohľadom výberu bŕzd je dobré myslieť dopredu, pretože dodatočná výmena je dosť komplikovaná a finančne náročná. Ale tiež platí to isté, čo som písal pri elektronickom radení. Finálne zhodnotenie záleží od mnohých faktorov a ak je ním napr. cena, tak verte, že ráfikové brzdy ešte budú mať dlhú dobu stále čo ponúknuť a jazdiť sa na nich tiež dá veľmi dobre .

Je celkom zaujímavé sledovať, ako sa postupne menia názory na výber komponentov aj v takom konzervatívnom segmente ako je cestná cyklistika. Osobne mám cestný bicykel, ktorý má mechanické Shimano 105 a klasické ráfikové brzdy (Test: Cestný bicykel Specialized Tarmac Elite 2015). Jazdí sa mi na ňom výborne. Ale kebyže mám teraz vyberať znovu, tak určite by som neváhal a siahol po kotúčových brzdách. Nie preto, lebo mi to príde „cool“, ale najmä vzhľadom na výhody, ktoré z toho vyplývajú. Ohľadom výberu vhodnej sady si vôbec nemusíte robiť starosti. Každý výrobca už to má vyladené a najväčšie rozdiely sú v ergonómii radenia, ale ako som spomínal vyššie – v pohode si zvyknete na každú jednu. Veľké zmeny v komforte ovládania prichádzajú s elektrickým radením a ak máte možnosť po ňom siahnuť, neváhajte. To bolo teda zopár postrehov z mojej strany k tejto téme.

Cestné bicykle, komponenty a príslušenstvo nájdete v MTBIKER shope - mtbiker.sk/shop/bicykle/cestne-bicykle.

Nabudúce sa pozrieme napríklad na kolesá a plášte, ktoré sa takmer najväčšou mierou podieľajú na celkových jazdných vlastnostiach.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií PR článok

Giant TCR - 28 rokov pretekárskych ambícií

Giant, jeden z lídrov v cyklistických technológiách, predstavuje už 10. generáciu svojho ikonického radu cestných bicyklov TCR. Čo sa dá ešte vylepšiť na vylepšenom?
keyboard_arrow_up