Pro Cycling Manager 2016, virtuálna verzia Tour de France a manažmentu

Súčasne s Tour de France na reálnych cestách vo svete hier pribudla herná novinka Pro Cycling Manager 2016. Hra vyvíjaná pod licenciou Tour de France je tak jednak absolútnym manažérom z pohľadu majiteľa klubu, no zároveň hrou, ako inak, pretekárskou, odohrávajúcou sa priamo na jednotlivých etapách najslávnejších cyklistických pretekov. Azda najviac rezonujúca športová tematika v súčasnosti je práve cyklistika a úspechy Petra Sagana. Práve on bude zrejme tou najžiadanejšou postavou z pomedzi všetkých cyklistov v hre pre slovenského hráča.

Najskôr manažérska hra

Porovnávať skutočné bicyklovanie s hraním počítačovej hry sa naozaj nedá. To je jasné zrejme každému. Napriek tomu je niekoľko dôvodov, pre ktoré nie je na škodu dať tejto hre šancu. V prvom rade je totiž herným manažérom. Posledných pár rokov práve v súvislosti so športom vzniklo viacero úspešných, aj menej úspešných manažérov. Obmedzujú sa na administratívu, správu klubu so všetkým reálnym aj málo pravdepodobným. Aj Pro Cycling Manager začína v prípade hry „kariéry“ na úrovni správy klubu s vlastným rozpočtom a ďalšími nástrojmi. Hráč má tak možnosť okúsiť blízke pocity a zodpovednosť pri stavbe tímu. Rieši výber klubu, výber jazdcov, má možnosť porovnávať medzi vlastnosťami a schopnosťami jednotlivých cyklistov. Ide tak zároveň o akúsi databázu všetkých mien, vrátane tých menej úspešných. Oblasti, ktoré sú často skryté alebo ani nemáme šancu dozvedieť sa o nich niečo viac, sa zdajú byť oveľa jasnejšie. Hra, ktorá sa objavuje na našom trhu, je len v anglickej verzii. Chýba slovenčina, alebo čeština, čím sa možno zúži rozsah hráčskej základne u nás. Nakoniec však nikoho nečaká komplikovaná angličtina. Celé rozhranie hry si vo väčšine vystačí s jednoduchými ukazovateľmi a jasným grafickým znázornením. Nulová znalosť v angličtiny však zážitok z hry určite môže naštrbiť.


Šliapanie do pedálov

Obmedziť hru len na administratívu, zháňanie sponzorov a financovanie klubu by ju nakoniec zrejme pochovalo mimo pozornosť akčnejších hráčov a tých, pre ktorých je cyklistika niečo viac, ako len dve kolesá a pedále. Základným kameňom hry sú reálne preteky na trati, v ktorých vediete svoj tím vpred. Aj v jednoduchom režime priamej hry bez akejkoľvek komplikovanej správy vášho tímu sa viete rýchlo dostať na trať konkrétnej etapy súťaže. Terén, aký sa nachádza v reálnej etape, môžete očakávať aj v hernej podobe. Vlastnosti horskej etapy, prevýšenie, náročnosť. Hra sa to snaží kopírovať a priniesť podobný zážitok. Aj misie ďalších sprístupnených pretekov, ako napríklad La Vuelta, nie sú tvorené len tak zhruba, ale berú si z reálnej podoby tratí, keď nie všetky detaily, aspoň základné vlastnosti. Práve fakt, že hra prezentuje jednotlivé etapy aj s číselnými údajmi a faktami, dodáva na autenticite spojenej s Tour de France.

Počas hry viete spravovať jednotlivých hráčov tímu. Orientovať ich, podporovať, posilniť, alebo v prípade potreby aj obmedziť. V čase, kedy nepredpokladáte zvraty v umiestnení, si jednoducho siahnete po správe času a môžete si celý dej zrýchliť. Majitelia silnejších počítačov sa tak môžu pozerať aj po grafickej stránke na zaujímavú šou veľmi rýchlych jazdcov, schopných vytáčať zákruty v obrovských rýchlostiach. Toto zrýchlenie je len systémové, nie reálne voči jazdcom, skôr pre potreby vašej hry. Prípadne môžete dej aj celkom zastaviť s celou hrou. Týka sa to však len režimov hier určených len pre hráča manažérskych a voľných hier. Nepremenlivé úseky etáp sa dajú veľmi rýchlo skrátiť a rýchlejšie tak ubiehajú akékoľvek preteky mimo online hry.


Čo sa týka zákrut, je to samozrejme hra, čiže to nerobí reálny sklon a ani nespomaľuje do takej miery, aby jazdca nevyhodilo z cesty. Hlavne pri manažérskom spravovaní celých pretekov hráč rýchlosť priamo neovláda, len dokáže dať pokyn na zrýchlenie, zabratie, predbiehanie, útok, zavesenie za iného a iné strategické ťahy. Pri PS4 verzii, ktorá je menej administrátorská, či manažérska, ale viac rieši vlastné ovládanie, sa hráč nakláňa automaticky, no brzdenie či spomalenie je vhodné. V rámci režimu Pro Cycling na PC verzii, ktorá je menej manažérska v rámci celého tímu, si hráč sám za seba rieši všetko svoje a keď nedá pozor, v zákrute si vie narobiť problém. Hlúpym, či zámerne chybným krokom v nastaveniach sa dá spomaliť. Hra vás však stále drží na ceste.

Online proti zvyšku sveta alebo hra z pohľadu cyklistu

Le Tour sú medzinárodné preteky. Medzinárodnými však môžu byť pokojne aj tie v hre v rámci online režimu. Vývojári samotní vkladajú veľa nádejí do multiplayer online režimu hry, aj keď na Slovensku sa ešte nedávno objavovali technické problémy a výpadky. Pri online režime je však jasné, že pozastaviť hru bude komplikovanejšie. Aj samotných nastavení je trochu viac, keďže nepochybne bude o niektorých cyklistov bitka a na trati sa skrátka nemôže objaviť 14 Saganov a 20 Cavendishov. O niečo menej komplikovaným herným režimom však bude pohľad na celú vec zo strany aktéra, cyklistu, s názvom PRO CYCLIST. Vyberiete si tím, riešite tréningy a súhlasíte, alebo nesúhlasíte s niektorými novinkami. Ste to vy, čo ide na súťaži za seba a mierite vpred. Nuž a v prípade úspechu vami vytvorená postava do posledného detailu vytvára vo svete cyklistiky dobré meno a stúpa čím ďalej, tým vyššie. Povedzme, až na stupienok víťazov.


Playstation 4 je trochu iné

Hra vychádza na počítač pod názvom Pro Cycling Manager 2016 a na herné konzoly pod názvom Tour de France. Stále však ide o rovnakú hru, aj keď s určitými rozdielmi v ovládaní a prvkoch. Najmä hra pre PS4 je viac akčnejšia v prípade režimu vlastného „boja“. Zapája hráča priamo do trate, zároveň do ovládania svojej postavy a bicykla. Zážitok z takejto hry je výborne ukázaný na viacerých videách:




Zážitky, hoci len tie virtuálne

Autori hry sa inšpirovali hrou, v ktorej nedostanú zabrať nohy, ako skôr ruky a myseľ. V nie veľmi komplikovanej angličtine sa nachádza rozhranie s výberom herného režimu, niekoľkých nastavení a následne ďalších nastavení už podľa konkrétnej hry. Manažment je rozsiahly, avšak po naučení sa jeho ovládania sa zdá byť čoraz jednoduchší a kratší. K dispozícií je množstvo ukazovateľov, ktoré síce môže hráč celkom odignorovať a rozbaliť ich môže v prípade zámernej úpravy. Spustené preteky sú však o niečom inom, ako len písmenkách a grafoch na obrazovke. Kým prvá časť dokáže naučiť mnohé o fungovaní tímov v pozadí, o spôsobe možného zhodnocovania členov tímu a stratégie, ďalšia časť je už o stratégii priamo na trati. Počas hry na obrazovke vidíte vlastnosti jazdcov, vlastnosti trate a čas. Môžete zobraziť niekoľko možných krokov, ale čo je hlavné, nestaráte sa o samotné pedálovanie, alebo nakláňanie v zákrutách. Vašou úlohou je sledovať stav členov tímu a jeho potrieb.

To celé funguje na masovej automatike. Svojich jazdcov, alebo jazdca však stále môžete vidieť zozadu, či spredu. Máte rozhľad okolo. Výkonnejšie počítače vtedy prinášajú úchvatný pohľad na grafiku. Okolie, ktoré nie je pri sledovaní jazdcov také podstatné, je mierne rozmazané. O tento efekt sa hra snaží pri všetkých grafických kartách. V rukách máte ako manažér, či majiteľ klubu všetko neustále. Hudba však naopak nijako výnimočne neprekvapí. Možno ani nezaujme, keďže sa ťažko trafí do hráčskeho vkusu jej používateľov.


Najzábavnejšie úseky hry:

  • Nepochybne dojazd do cieľa alebo ešte predtým finálne súboje.
  • Sledovanie vlastností jazdy v rámci tímovej spolupráce na trati.
  • Prejazd miestami, ktoré sa snažia priblížiť skutočné miesta na daných etapách.
  • Nespratní drzí fanúšikovia vstupujúci do dráhy sa nedajú zraziť päsťou, ani iným spôsobom, ale snáď sa to raz podarí.
  • V rámci manažovania tímu určite zaujímavé sponzorské ponuky, ktoré pomôžu ušetriť výdavky klubu.

Nedokonalosti hry:

  • Hráčska verejnosť má ešte problémy pri online hre s padaním a nedokonalosťami.
  • Na vychutnanie si hry je potrebný výkonnejší počítač, alebo herná konzola.

Čo však určite poteší:

  • Pre cyklistického nadšenca cenný zdroj informácií o cyklistoch a tímoch, vlastnostiach a peripetiách pozície hlavného manažéra cyklistického tímu.
  • Zážitky pri manažovaní stratégie nie len v rámci tímu, ale aj priamo na pretekárskej trati.
  • Snaha o dôverné prevedenie dát a vzhľadu konkrétnych etáp Tour de France.

Autor článku: Tomáš G.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
keyboard_arrow_up