Test: Science in Sport (SiS) – produkty anglického špecialistu na vlastnej koži

Test: Science in Sport (SiS) – produkty anglického špecialistu na vlastnej koži

Výrobcovia športovej výživy sa vždy zamerajú na to základné, teda na dopĺňanie tekutín, energie a na regeneráciu. Každý kvalitný výrobca má svoje tak trochu špecifické produkty. Na praktické vyskúšanie sa mi tento raz dostali tie od anglického Science in Sport, u nás viac známeho pod skratkou SiS.

SiS nie sú na poli výživy žiadnym nováčikom. Špecializované produkty pre športovcov prinášajú od roku 1992 a za ten čas sa táto spoločnosť stala jedným z lídrov na trhu. Najväčší úspech prišiel na olympiáde v Londýne, kde až 24 medailistov používalo práve ich doplnky. Z cyklistického „hľadiska“ je najzaujímavejšie partnerstvo s teamom SKY. Vďaka ich prístupu a finančným možnostiam si vyberajú len tých najlepších partnerov a na poste výživy je ním už dlhé roky práve SiS. To už vypovedá o celkovej kvalite a prístupe.

Samozrejme ponúkaných produktov je naozaj široké spektrum a mne sa do ruky dostali v podstate tie, ktoré tvoria stabilný základ. No nechýbal ani jeden tak trochu špecifický a dosť neobvyklý produkt. Zaujímal ma v prvom rade celkový dojem, komfort používania a či spozorujem určitý rozdiel oproti tomu, na čo som viac zvyknutý. Ako vždy píšem pri podobných článkoch, je to naozaj veľmi subjektívne...

SiS Go Isotonic

Asi najväčšou zaujímavosťou pri tomto produkte je fakt, že sa jedná priamo o izotonický gél. V podstate to bol prvý skutočne izotonický gél na trhu, na čo sú v SiS patrične hrdí. Čo to pre nás ale znamená? Poznáte klasické železné pravidlo, že každý jeden gél je potrebné zapiť dostatočným množstvom tekutiny, aby ho naše telo dokázalo rýchlo absorbovať a nenastali tráviace ťažkosti. No a práve skutočnosť, že je izotonický, znamená možnosť jeho konzumácie aj bez tohto zapíjania tekutinou. Cieľom je hlavne predísť stavu, kedy sa človek „prelieva“ tekutinami – napr. počas poriadne horúceho preteku, keď často lejeme do seba vodu ako do suda. Vtedy nám môže ďalšie zapíjanie skôr priťažiť, pretože množstvo vody, ktoré naše telo dokáže spracovať za určitý čas je obmedzené a práve pri veľkom teple je ľahké túto hranicu prekročiť. Gél príde vhod aj pri skutočne poriadne intenzívnom výkone. Mal som ho so sebou napríklad pri behu Stupava Trophy, kde poslúžil výborne v strede 17 km trate.


Vodu som si neniesol a v tom vypätí sa piť ani príliš nedalo, takže prišlo veľmi vhod, že to netreba zapíjať. Vďaka tomu je gél aj ďaleko menej agresívnejší. Mám na mysli, že to nie je super sladká lepkavá hmota, ale konzistencia je veľmi riedka a viac podobná skôr poriadne hustému nápoju.

Jeden gél dodá telu 22 g sacharidov, ktoré sú najmä vo forme maltodextrínu. Celkovo to je 86 kcal na 60 ml gélu. Práve daňou za veľmi rýchlu absorbciu a „izotonickosť“ je menšia energetická „nálož“. Takže na pokrytie/dopĺňanie nárokov pri dlhšom výkone ich bude treba o čosi viac, na čo je dobré myslieť. Taktiež balenie je čistá jednorázovka a žiadne odkladanie na neskôr nehrozí a v podstate ani nemá zmysel . Chuťovo sú tieto gély výborné a naozaj z nich nie je cítiť „umelinu“. Potešia formy balení, kde sú príchute rôzne namixované a naozaj je z čoho vyberať.

Inak možno to bol práve tento gél, pre ktorý zbehol mimo pravidiel do teamového auta Ritchie Porte a podal ho svojmu lídrovi, neskoršiemu víťazovi Tour de France 2013, Chrisovi Froomovi. Ten totiž dostal vtedy „hlaďáka“ počas záveru etapy na Alpe d"Huez . Jedno balenie stojí cca 1.89 € a viac informácií nájdete na stránke: okrcycles.com/science-in-sport/go-isotonic-energeticky-gel.

SiS Go Energy Bar

Keď sa nejde príliš vysoké tempo, prípadne sa jedná o dlhý výjazd/pretek, príde vhod ľahko stráviteľná tyčinka. A práve na ňu sa kládol dôraz pri výrobe Go Energy Bar. Pritom sa nezabudlo ani na chuť, ktorá je tiež celkom dôležitá, ak máte do seba niečo „natlačiť“ po pár hodinách v sedle, kedy často žalúdok nespolupracuje už tak, ako má . Tyčinka vo veľkosti 40 g dodá 4,7 g proteínov, 25 g sacharidov a celkovo 139 kcal. Obsahuje teda aj relatívne vyšší obsah bielkovín (12% z obsahu), čo ju predurčuje práve ako ideálny „snack“ na dlhšie výkony. Tyčinka nemá polevu, a preto sa hodí aj keď poriadne pečie slnko a tiež vôbec nestráca svoj tvar. Obsahuje kúsky ovocia a každá príchuť je jasne identifikovateľná. Musím povedať, že mi naozaj veľmi dobre chutila – a nemyslím si to len ja .


Na výber je opäť široká paleta príchutí, takže je možné tyčinky pekne striedať a „neprejesť“ sa jednej konkrétnej. Go Energy Bar stojí cca 1.49 € a viac informácií nájdete na stránke: okrcycles.com/science-in-sport/go-energy-energeticka-tycinka.

SiS Go Electrolyte

Veľmi dôležitým prvkom pri cyklistike, ak nie aj kľúčovým, je pitný režim. Pri kratších a intenzívnych výjazdoch je to častokrát to jediné, čo potrebujeme a pri tých dlhších zase kľúčový faktor „úspechu“. Okrem samotných tekutín a minerálov je možné prijať aj relatívne veľké množstvo sacharidov vo veľmi ľahko prístupnej forme.


Práve preto je výber vhodného nápoja takpovediac základom. SiS Go Electrolyte kombinuje teda 2 základné zložky – energiu a základné minerály. Na jednu dávku (500 ml) dodá 36 g sacharidov – teda približne polovica toho, čo je naše telo schopné za jednu hodinu využiť. Takže sa jedná o skutočne významný zdroj energie, na ktorý netreba zabúdať. Aby to všetko fungovalo ako má, je potrebné, aby naše telo dokázalo túto energiu bez problémov prijať. Tiež je veľmi vhodný najmä vyšší obsah sodíka, ďalej kalcia a magnézia, ktoré vo veľkom množstve strácame potom. Pomer riedenia je teda 40 g prášku na 500 ml. Nápoj má skutočne výraznú chuť a je cítiť, že sa nejedná len o „zafarbenú“ vodu. K dispozícii som mal príchuť citrón-limetka a čierne ríbezle.


Prvá spomínaná je veľmi osviežujúca a vhodná, najmä ak je poriadne teplo. Hlavne, ak sa podarí udržať nápoj aspoň trochu chladný . Čierna ríbezľa je zase taká skôr „hutnejšia“. Lenže vnímanie chutí je samozrejme extrémne individuálne. Ako som spomínal, nápoj je veľmi sladký a dodáva aj slušnú dávku energie - ideálne sa hodí na intenzívne tréningy/preteky. V podstate stačí so sebou ešte nejaký gél a do 2 hod. máte všetko potrebné. A hlavne, opäť necítiť z nápoja umelinu. Treba ale dať pozor a nenaliať do seba veľa naraz – ak sa pije postupne po menších dúškoch, je veľmi dobre stráviteľný a nevadí ani celkové väčšie množstvo za deň. Na výber je ešte tropická a jahodová príchuť, pričom 500 g balenie stojí 14.90 € a viac informácií nájdete na stránke: okrcycles.com/science-in-sport/go-electrolyte-instantny-prasok-500g.

SiS Whey 20

Veľmi zaujímavým a ojedinelým produktom, ktorý som spomínal v úvode, je práve tento gél. Asi najlepšie slovné spojenie je proteínový gél. Jedno 78 ml balenie dodá telu 20 g bielkovín vo forme srvátkového hydrolyzátu, ktoré sú pre naše telo veľmi rýchlo využiteľné. Navyše, až 7 g z nich tvoria BCAA, ktoré hrajú významnú úlohu pri ochrane pred katabolizmom – teda pred požieraním seba samého. Načo je ale vhodná takáto forma namiesto tradičného potréningového nápoja? Hlavnou výhodou je „prenosnosť“. Teda, vhodné uplatnenie nájde všade tam, kde nie je možné okamžite po tréningu ľahko doplniť potrebné živiny - ideálne by sme mali prijať bielkoviny do 30 min. po ukončení aktivity. Oproti tyčinke má zase výhodu, že táto forma je pre telo rýchlejšie využiteľná. No a netreba zabúdať ani na rôzne „extrémne“ akcie, kde nájde uplatnenie aj počas. Nemusí sa vyslovene jednať len o cyklistiku, možností je veľa. Napríklad pri horolezectve a viacdňovom pobyte v horách (nemám na mysli opekanie a pod. ), kde nie je také ľahké sa dostať ku všetkému potrebnému a zároveň chceme byť „naľahko“.


Každopádne, chuťou a konzistenciou sa nejedná o úplne klasický gél, skôr má bližšie ku paste alebo jogurtu . Je relatívne hustý, vďaka čomu dokáže jedno balenie pomerne slušne zasýtiť. Samozrejme, nejedná sa o produkt, ktorý si človek bude dávať ako „pamlsok“ ale vzhľadom na nižší (v podstate takmer žiadny) obsah cukru to vôbec nie je zlé. Vďaka tomu sa veľmi hodí aj do nízkosacharidovej diéty. Pri rozumnom používaní sa jedná o veľmi šikovný doplnok – samozrejme, z „ekonomického“ hľadiska nebude ideálny ako každodenný po-tréningový rituál, ale to je myslím jasné. Je dostupný v príchuti citrón alebo jahoda a cena balenia 12 ks je 31.90 €.

SiS Protein Bar

Už z názvu je asi každému jasné, že sa jedná o proteínovú tyčinku. Na stránkach SiS je možné sa okrem iného dočítať aj o teórii a princípoch športovej výživy. Jedným zo základov je fakt, že naše telo dokáže jednorázovo efektívne spracovať približne 20 g bielkovín. Platilo to aj pre vyššie spomínaný gél, ktorý obsahoval presne 20 g, a to isté platí aj pri tejto tyčinke ktorá dodá rovnako 20 g. V tomto prípade sa jedná už o zmes srvátkového, kazeínového a sójového proteínu a svojím zložením sa hodí ako po tréningu, tak aj ako náhrada menšieho jedla v priebehu dňa. Prípadne sa určite nestratí ako „traťovka“ pri celodennom výlete, kedy dodá telu aspoň nejaké bielkoviny, na ktoré počas takýchto dní častokrát veľa nemyslíme. Navyše dodá aj sacharidy, konkrétne opäť 20 g na jednu tyčinku a tiež aj nejaké tuky .


Vďaka zloženiu v kombinácii s cukrom má tyčinka naozaj výborná a „prirodzenú“ chuť. Mne osobne príde mäta a čokoláda osviežujúca oproti klasickým príchutiam, ale na výber je ešte aj verzia čokolády a orieškov. Na druhej strane, tyčinka nebude úplne ideálna pre tých, ktorí sa snažia z nejakého dôvodu obmedziť sacharidy na minimum, keďže ich obsahuje relatívne vyššie množstvo.

Záverom

Môj celkový dojem z týchto produktov je naozaj veľmi pozitívny. Bolo zaujímavé postrehnúť najmä celkové rozdiely v príchutiach – je to opäť trochu niečo iné. Napríklad ríbezľová príchuť pri nápoji Go Electrolyte bola veľmi výrazná (čo som myslel, že bude problém), ale pritom mi nespôsobovala žiadne ťažkosti, čo je pomerne významný ukazovateľ kvality. Celkom netradičný bol proteínový gél, ktorý je veľmi ojedinelý, no svoje miesto určite nájde najmä u tých, ktorí to s tréningom myslia vážne. No a ak máte občas problémy s trávením gélov, určite stojí za vyskúšanie Go Isotonic, ktorý netreba vôbec zapíjať vodou. V podstate jediným nedostatok pre bežného užívateľa tak bude jedine vyššia cena produktov, ktorá už odráža dlhodobý vývoj a kvalitu značky. Samozrejme, presný obraz si vytvoríte až na vlastnej koži, no pri doplnkoch výživy je najlepšie, že tento proces je veľmi jednoduchý a nenáročný. Športovci, ktorých podporuje SiS získali na práve skončených olympískch hrách v Riu celkovo 34 medailí (17-14-3). Viac informácií nájdete na stránke: okrcycles.com/science-in-sport.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
Video: Fakty a mýty o energetických géloch a proteínových tyčinkách

Video: Fakty a mýty o energetických géloch a proteínových tyčinkách

Koľko musí športovec trénovať a pretekať, aby potreboval pomoc energetických gélov? Čo je ich najväčší benefit a čo si všímať v ich zložení?
keyboard_arrow_up