Zdroj: Facebook Peter Sagan

Sagan do svojej rozrastajúcej sa zbierky cenných triumfov pridal víťazstvo na majstrovstvách Európy

Sagan ovládol šprintérsku koncovku v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom vo francúzskom Plumelci. Na trati dlhej 236,3 km dosiahol slovenský rýchlik výsledný čas 5:34:23 h. Druhý skončil v rovnakom čase Francúz Julian Alaphilippe a na treťom mieste prišiel do cieľa Španiel Daniel Moreno.

Veľké ambície mali vo finiši, ktorému predchádzalo 1,7 km dlhé stúpanie na Cadoudal, aj Čech Petr Vakoč a Portugalčan Rui Costa. Napokon ich úsilie stačilo na piate, resp. šieste miesto. Z ostatných Slovákov skončili najlepšie Juraj Sagan na 56. a Marek Čanecký na 60. mieste s mankom 3:43 min na víťaza.

"Aký krásny pocit vyhrať majstrovstvá Európy v slovenských farbách," objavila sa na twitteri prvá reakcia Petra Sagana. Neskôr Sagan v rozhovoroch v dejisku ME povedal: "Prišiel som sem s tým, že niečo dokážem. Rozhodne to však nebolo jednoduché. Ten kopec pred koncom sme museli vyšliapať sedemnásťkrát a 236 km nie je maličkosť. Bolo to náročné pre každého, najmä v posledných dvoch okruhoch. Tento titul si veľmi vážim, ale na oslavu nebudem mať prakticky vôbec čas. Už zajtra budem na štarte pretekov Eneco Tour, kde chcem pozbierať nejaké body do poradia WorldTour. Potom sa zasa sústredím na majstrovstvá sveta." Na otázku, čo hovorí na to, že je prvým majstrom Európy v kategórii elite, pobavene odpovedal: "Minulý rok majstrovstvá Európy neboli?" Citoval ho belgický portál Sporza.

Finiš


Posledné kolo


Slávnostný ceremoniál


Vyjadrenie po preteku


Sagan aj v tomto roku nazbieral niekoľko pozoruhodných úspechov

Na jar sa stal víťazom prestížnej belgickej klasiky Okolo Flámska, neskôr na Tour de France vyhral tri etapy a po piaty raz získal zelený dres určený pre víťaza bodovacej súťaže. Na olympijských hrách v Riu de Janeiro na chvíľku presedlal k horským bicyklom (až 35. miesto po dvoch defektoch), ale pred vyše týždňom ovládol tentoraz kanadskú klasiku Grand Prix Cycliste de Québec. A to bol podľa vlastných slov hendikepovaný nedostatočným tréningom po menšej chorobe. Saganovi momentálne patrí druhá priečka v rebríčku UCI WorldTour, kde ho na čele predstihol víťaz Vuelty Nairo Quintana. Slovenský pretekár sa však hodlá vrátiť na čelo v budúcom týždni, keď v Holandsku a Belgicku absolvuje etapové preteky Eneco Tour.

V premiére súťaže mužskej elite na majstrovstvách Európy sa predstavila početná slovenská zostava v zložení Peter a Juraj Saganovci, Michael Kolář (všetci Tinkoff), Marek Čanecký (Amplatz-BMC), Martin Mahďar a Patrik Tybor (obaja Dukla Banská Bystrica). Majstrovské preteky v Bretónsku mali solídne obsadenie, hoci viaceré esá svetovej cyklistiky chýbali. Okrem úradujúceho svetového šampióna z vlaňajšieho Richmondu Petra Sagana preteky absolvovali aj traja ďalší majstri sveta Poliak Michal Kwiatkowski (2014), Portugalčan Rui Costa (2013) a Belgičan Philippe Gilbert (2012). Nechýbal ani víťaz Vuelty 2015 Talian Fabio Aru, či šampión Európskych hier v Baku 2015 Španiel Luis León Sánchez.

V pretekoch, ktoré sa jazdili na okruhoch v Plumelci a jeho okolí, sa zrodilo niekoľko viac či menejčlenných únikov, ale pri zvonení do posledného 13,7 km dlhého okruhu bol pelotón pohromade. Potom však zaútočil Talian Moreno Moser s klubovou príslušnostou ku Cannondalu-Drapac a utvoril si náskok niekoľkých stoviek metrov, 10 km pred cieľom to už bolo 20 sekúnd. Moser nepoľavoval v úsilí a 6 km pred páskou bol jeho náskok už polminútový. Za ním však favoriti na čele s Petrom Saganom a Poliakmi zvýšili úsilie a 2 km pred cieľom už mali na dohľad Mosera. Na záverečnom kopci Cadoudal s dĺžkou 1,7 km a priemerným sklonom 6,2% mal Talian k dobru už len 10 sekúnd. Potom zaútočili Švajčiar Mathias Frank a Talian Davide Villella a 1 km pred koncom sa únik Mosera skončil. Záverečných 300 m pred cieľom Sagan už z dobre pripravenej pozície vyrazil dopredu ako šíp a nedal šancu konkurencii.

Výsledky - ME v cestnej cyklistike - Plumelec (Fr.)

Elite muži (236,3 km): 1. Peter Sagan (SR) 5:34:23 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.), 3. Daniel Moreno (Šp.), 4. Samuel Dumoulin (Fr.), 5. Petr Vakoč (ČR), 6. Rui Costa (Portug.) - všetci rovnaký čas ako víťaz, 7. Tony Gallopin (Fr.), 8. Philippe Gilbert (Belg.), 9. Diego Ulissi (Tal.), 10. Luis León Sánchez (Šp.) - všetci +3 s,...56. Juraj Sagan, 60. Marek Čanecký obaja +3:43,...95. Patrik Tybor, 98. Michael Kolář, 99. Martin Mahďar (všetci SR) všetci +13:02.

[Foto na úvode: Facebook Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up