Lechnica - ďalšia trailová nádej

Nedávno sme s manželkou a dcérkou využili slnečný septembrový víkend a zašli sa s bikami pozrieť na prebiehajúcu výstavbu trailu v obci Lechnica. Je to neveľká obec s 250-timi obyvateľmi na severe Slovenska obklopená Pieninským národným parkom.

Vstupuje sa do nej cez známejšiu obec Červenený Kláštor. Pod majestátmi vrchov Tri koruny nájdeme gotický kláštor s múzeom, kúpele, či goralských pltníkov, ktorí vo svojich pltiach vodia návštevníkov po rieke Dunajec cez nádherný prielom Dunajca. Všadeprítomní cyklisti napovedajú, že cez prielom Dunajca vedie aj atraktívna cestná cyklo trasa. Je to pohraničná obec, čiže po prechode mosta na druhý breh Dunajca sa už nachádzate v Poľsku. Celý región dýcha Goralským folklórom a každý rok priťahujú návštevníkov z oboch krajín aj folklórne slávnosti. Región Zamaguria naozaj má čo ponúknuť.


Obec Lechnica už nejakú dobu dáva v komunite bikerov na známosť, že sa v nej budujú nové singletraily, a že každá pomoc je vítaná. Vlastne v dobe keď sme Lechnicu navštívili ešte nebol prvý z trailov úplne dokončený, ale od 29. septembra 2016 je po polroku ručnej driny trail kompletne dokončený a plne jazditeľný. Dostal meno GRIFTOF po najvyššom vrchu, od ktorého sa odvíja. Rozhodli sme sa preto miestnym aktivistom pomôcť trochu upozorniť na ich snahu, priblížiť ich plány a rovnako poukázať na potenciál regiónu. Ako sme sa neskôr dozvedeli od kamošov zo Slovenskej Mountainbikovej Asociácie (SloMBA), hlavným iniciátorom stavania trailov je starosta obce pán Jozef Musala. Podelím sa s vami o naše pocity z návštevy a potom pána starostu vyspovedáme.

Upozorňujem, že v dobe návštevy a písania tohto článku trailu chýbal ešta cca 1km úsek, takže informácie nie sú už aktuálne a momentálne si môžete užiť jazdu po 8,7km dlhom traili. S jazdou po ceste, ktorá uzatvára okruh, je celková dĺžka 10,9 km. A že sa s posledným kilometrom naozaj pohrali sa môžete presvedčiť sami pri návšteve Lechnice. Ale poďme ku našej návšteve...

Po telefonáte nás potešilo, že SloMBáci sú akurát v rezorte, a že nás bude mať kto po existujúcom traili povodiť. Boli sme zvedaví na prostredie a atmosféru tohto krásneho kúta Slovenska. Necelá hodinka autom a už parkujeme na konci dedinky za posledným domom. Kamoši majú dnes oddych a šli splavovať neďaleký Dunajec. Tak sadáme na biky a využívame čas prehliadkou Červeného Kláštora a kúpaním v Dunajci. V tento obedný čas je tu aj tak pekelne horúco, tak sa nám to aj hodí. Okolo štvrtej prichádza telefonát, stretávame sa s kamošmi v Lechnici, kde sú ubytované a už stúpame zvážnicou za dedinkou do hory. Asi po dvoch kilometroch nás Jano slávnostne pozve na úvod ich úsilia – výstupovú trasu trailu. Všetci sme sa zhodli na tom, že stúpanie na 803 m vysoký vrch Griftof, kde začína klesanie trailu, je veľmi príjemne urobené. Mierne stúpania striedajú rovnejšie úseky, točka, zase mierne do kopčeka a takto až do hora. Žiaden zo stúpavých úsekov vás nenechá vydýchať pľúca na doraz.


Ale je to fakt pohodka, vystúpala to aj naša 11-ročná dcérka. Na vrchole chvíľka oddychu a nastavovania do zjazdu a už sa spúšťame zábavným chodníčkom, ktorý sa vlní okolo stromov, chvíľku ide dolu, aby vás zase trochu spomalil do kopčeka, a tak stále smerom na vedľajší menší kopec Šajba. V polceste nás čaká krátky výstup a znova klesáme ďalej ku vrchu Kama. Padavé rýchle úseky s klopkami, následne spomalenia, sem-tam menší skok či dropík a krásne výhľady na pohorie Pienin... to všetko tam už teraz môžete nájsť, presvedčte sa na vlastné oči v galérii. Trail po viac ako 6 kilometroch končí a Jano nám ukazuje jeho budúce pokračovanie. Hoci brigádnici robia, čo sa dá, ku dokončeniu prvého z trailov chýba ešte asi kilometrový úsek. Schádzame teda s dobrým pocitom po lúke do dedinky. Poďme sa ale na plány a doterajšie skúsenosti opýtať priamo pána starostu Jozefa Musalu, ktorý sa podľa slov očitých svedkov, sám nebojí chopiť náradia.


Dobrý deň pán starosta, predstavte na úvod čitateľom MTBIKRA vašu obec.
Dobrý deň. Polohovo sa obec nachádza v regióne Zamagurie, okres Kežmarok, Prešovský kraj. Čo sa týka histórie, tak obec Lechnica je jednou z najstarších obcí Zamaguria, na ktorej území sa v minulosti nachádzal Lechnický kláštor, dnes známy ako Červený Kláštor.

V súčasnosti je to menšia obec, čo sa týka počtu obyvateľov, ale s obrovským potenciálom pre rozvoj cestovného ruchu. Veľký, 1 243-hektárový a dobre rozložený kataster s pekným reliéfom predurčuje obec pre rozvoj turistiky a agroturistiky. Tomu aj venujeme pozornosť a snažíme sa rozvíjať obec v tomto smere.


Čo vás motivovalo vytvárať v okolí Lechnice traily pre horské bicykle?
Motiváciou bol predovšetkým rozvoj cestovného ruchu v obci. Bral som do úvahy potenciál a krásnu prírodu, ktorú obec ponúka. V neposlednom rade som sledoval aktuálne trendy a požiadavky turistov. Keďže je cyklistika na výraznom vzostupe, prišla táto iniciatíva a pustili sme sa do budovania singletrackových tratí.

Ako to s trailom vyzerá aktuálne a ako vám to so stavaním išlo doteraz? Dá sa už jazdiť?
Aktuálne stále kopeme – podotýkam, všetko ručne. Sme už vo finálnej fáze okruhu, kde nám chýba dokončiť približne 1 km trailu. Začínali sme v apríli, kedy u nás ešte snežilo a pršalo. Práca bola a je náročná, nakoľko ako som už spomínal, celý trail kopeme ručne bez akejkoľvek mechanizácie.

K druhej časti otázky – áno, jazdiť sa dá. Postupne, ako sme trail budovali a prišli sme k tzv. EXIT-om, tak sa daný úsek spojazdnil. Vzhľadom na to, že je to najdlhší okruh na Slovensku (cca 9 km trailu a 2 km po ceste), je možnosť využiť EXIT 1 resp. EXIT 2 ako únikovú trasu do obce – je to však lesná traktorová cesta. Tieto únikové trasy môžu slúžiť pre cyklistov v prípade nepriazne počasia, resp. v prípade fyzickej vyčerpanosti. Zatiaľ je to všetko bez značenia, lavičiek, infotabúľ a pod. To máme v pláne pripraviť v zime, aby na jar bol trail pripravený na oficiálne otvorenie.


Aké sú plány s trailami do ďalšej budúcnosti? Môžu sa bikeri tešiť na ďalšie singláče?
Bikeri sa určite môžu tešiť na ďalšie kilometre trás. Už v roku 2017 plánujeme ďalší okruh približne 6 km trailu a 2 km po ceste. Tohtoročný a budúcoročný okruh radíme k ľahším – teda pre rodiny s deťmi, to je azda najvačšia klientela. Následne v r. 2018 chceme urobiť aj zjazdy typu DH, resp. zábavné zjazdové trate s rôznymi prekážkami pre náročnejších cyklistov. Predpoklad je 2 trate približne 2 km dlhé. Do r. 2018 by tak malo byť hotových cca 19 km trailov. Čo bude po r. 2018 neviem povedať, keďže je to volebný rok. V každom prípade – keď budem starostom naďalej, tak budem robiť všetko pre to, aby výstavba tratí pokračovala. Vízia je niekde na 30 km trás, čo je veľmi slušné číslo na slovenské pomery. Všetko však bude záležať od dostatku finančných prostriedkov a v neposlednom rade od návštevnosti – aby bolo pre koho stavať. Priebežne sa musíme zameriavať aj na služby, lebo návštevník je stále náročnejší. Nič však nieje šibnutím čarovného prútika a vybudovanie takého areálu skutočne zhltne pár rokov a samozrejme množstvo síl.


Dá sa niekde nájsť mapa, prípadne hotové jazditeľné traily a plánované úseky?
Najneskôr do mesiaca, keď už bude prvý okruh hotový, prebehne presné polohové a výškové zameranie. Následne bude zverejnená mapa trailu spolu s plánom výstavby na budúci rok. Je to všetko veľmi náročný proces, na ktorý som de facto sám. Povolenia, sponzori, kopanie, marketing, stránka (zatiaľ len na Facebooku, do konca roka chceme revitalizovať stránku obce a bude tam aj priečinok "Singletrails Lechnica"). Tomu všetkému sa musím okrem všetkých ostatných aktivít obce venovať. Najväčšou pomocou mi je Ján Tekeľ zo združenia SloMBA, ktorý chodí jeden – dva dni v týždni trasovať a dozerať na pracovníkov.

Lechnica nie je veľká obec, ako vnímajú projekt obyvatelia obce?
Na moje veľké prekvapenie, občania vnímajú tento projekt veľmi pozitívne. Teda zatiaľ som nemal možnosť stretnúť sa s negatívnym hodnotením. Spočiatku som sa obával, či ľudia nebudú mať výhrady k tomu, že trasa bude vedená cez ich súkromné pozemky, no práve naopak, ľudia sa tomuto projektu stavali od začiatku kladne. Mnohí z nich si trať pochvaľujú a nie sú to len cyklisti, ale aj hubári. Chodník vo veľkej miere využijú aj poľovníci či lesníci po pochôdzkach lesom. Ale tak ako je to všade, nemôžem povedať, že do budúcna sa nenájde niekto, komu táto aktivita bude vadiť, lebo nikdy nie je 100% ľudí uspokojených a stotožnených s aktivitami, ktoré obec robí.


Kde hľadáte podporu a motiváciu do stavania?
Mojou motiváciou je urobiť z Lechnice turisticky atraktívnu a vyhľadávanú obec. Tým, že sa turisticky zatraktívni obec, zatraktívni sa aj celé Zamagurie a stane sa vyhľadávanejším regiónom. Už teraz tu turista nájde rôzne možnosti trávenia voľného času a naše traily budú tou ďalšou vynikajúcou možnosťou. Nesmieme však zaspať na vavrínoch a musíme vytvárať ďalšie a ďalšie aktivity rôzneho zamerania, aby turista tento kraj nielen navštívil, ale aby sa doňho aj opätovne vrátil.


Ďakujeme za rozhovor, želáme Lechnici do budúcnosti čo najviac nadšených bikerov, brigádnikov či návštevníkov a aby sa vám plány plnili.
report_problem Našiel si v texte chybu?
warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Trailcentrum priamo v 4. najväčšom meste na Slovensku? 10 tratí rôznych obtiažností v krásnom lese – presne tieto slová definujú OKO TRAILS v Žiline.
Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Video: MTBIKER na trailoch - Bojnicko - Dubnické cyklotrasy

Bojnice su známe predovšetkým ich histórou a zámkom. Vedeli ste, že sa neďaleko nachádza aj parádne trailcentrum, ktoré je vhodné takmer pre všetkých?
Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Video: MTBIKER na trailoch - Bikepark Kubínska hoľa

Čo môžete očakávať od strediska Kubínska hoľa v okolí Dolného Kubína?
keyboard_arrow_up