Zdroj: Facebook Peter Sagan

Sagan opäť víťazom etapy na Eneco Tour a už je lídrom celkovej klasifikácie

Sagan sa stal tesným víťazom štvrtkovej štvrtej etapy na etapových pretekoch Eneco Tour zaradených do kalendára World Tour. Úradujúci majster sveta i Európy sa presadil v záverečnom finiši klasikárskej 201 km dlhej etapy z Aalteru do Sint-Pieters-Leeuw, keď po stúpaní do mierneho kopca po dlažobných kockách zdolal iba o centimetre nemeckého šprintéra Andrého Greipela z tímu Lotto Soudal.

Na treťom mieste skončil Nór Alexander Kristoff z Kaťuše. Druhý slovenský účastník pretekov a tímový kolega Sagana z Tinkoffu Erik Baška obsadil 168. pozíciu s mankom 16:28 min.

Dvadsaťšesťročný Sagan triumfoval aj v stredajšej 3. etape a vďaka ďalším desiatim bonusovým sekundám sa stal priebežným celkovým lídrom Eneco Tour. Pred austrálskym špecialistom na časovky Rohanom Dennisom v službách BMC Racing má náskok siedmich sekúnd. Tretí s odstupom 12 sekúnd je Holanďan Jos van Emden z družstva LottoNL-Jumbo. Baškovi patrí 161. priečka, zaostáva o 17:17 min.

Už len 11 bodov

Do hodnotenia World Tour si Peter Sagan vo štvrtok pripísal šesť bodov a na vedúceho Kolumbijčana Naira Quintanu z Movistaru má už len 10-bodové manko. Sagan si zároveň upevnil pozíciu vedúceho muža bodovacej súťaže Eneco Tour, v nej má pohodlný 28-bodový náskok pred Holanďanom zo zoskupenia LottoNL-Jumbo Dylanom Groenewegenom. V piatok je na programe tímová časovka, ktorá môže výrazne prehovoriť do celkovej klasifikácie.

"Nevedel som, že som vyhral, pretože to bolo s Greipelom veľmi tesné a musel som čakať na definitívne výsledky. Som veľmi šťastný, opäť som si to dobre načasoval, išlo sa do protivetra. Mal som menší problém s Démarom, ale v šprintoch to tak býva. Ak som urobil niečo zlé, ospravedlňujem sa, ale myslím si, že som nepochybil. Bol som vo svojej línii a súper jazdil veľmi agresívne. Tešia ma ďalšie získané sekundy, zajtra chceme predviesť kvalitnú tímovú časovku. Chceme sa tu prezentovať čo najlepšie," povedal po etape Peter Sagan.

Do úvodného úniku štvrtkovej "klasikárskej" etapy sa dostala štvorica jazdcov Brian van Goethem (Roompot), Mark McNally (Wanty-Groupe), Bert van Lerberghe (Topsport-Vlaanderen) a Sjoerd van Ginneken (Roompot). Utvorili si náskok necelých piatich minút, ale na prvom zo šiestich úsekov dlažobných kociek, tzv. pavé, začal klesať. Medzitým spadol hviezdny klasikár Tom Boonen a previezli ho do nemocnice. Podľa informácií na webe Cyclingnews cyklista tímu Etixx-QuickStep trafil výmoľ počas toho, keď jedol.

Náskok úniku stále klesal a pelotón ho definitívne dostihol pomerne skoro - už 65 km pred cieľom. Odvtedy sa dopredu pokúsilo dostať viacero jazdcov, vrátane lídra pretekov Dennisa, ale úspešný bol až pokus dvojice z Astany Andreja Grivka a Dmitrija Gruzdeva. Tí si držali konštantný náskok niekoľkých sekúnd. Niečo vyše 20 km pred cieľom zaútočili veľmi silní časovkári Tony Martin (Etixx) s Tomom Dumoulinom (Giant-Alpecin), ale pelotón ich dostihol asi o 10 km. Najväčšiu porciu bonusových sekúnd na Zlatom kilometri si podelili Grivko s Gruzdevom.

K vedúcej dvojici Astany sa potom pridal Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Šesť kilometrov pred cieľom mali náskok 11 sekúnd, ale pomaly klesal. Tri kilometre pred páskou sa vydal dopredu Stuyven, jeho snaha trvala asi 1000 metrov. Potom ešte prišlo k pádu, ktorému sa len tesne vyhol Peter Sagan. Vo finále prišlo k tesnému šprintu, Sagan sa predieral pomerne zozadu a napokon sa o centimetre tešil pred Greipelom.

Finiš


Výsledky - Eneco Tour 2016 - štvrtok

4. etapa (Aalter - Sint-Pieters-Leeuw, 201 km): 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 4:42:12 h, 2. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal, 3. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 4. Arnaud Démare (Fr.) FDJ, 5. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 6. John Degenkolb (Nem.) Giant-Alpecin - všetci rovnaký čas ako víťaz,... 168. Erik Baška (SR) Tinkoff +16:28 min
Poradie po 4. etape: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 13:17:29 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +7 s, 3. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +12, 4. Andrej Grivko (Ukr.) Astana +20, 5. Jasha Sütterlin (Nem.) Movistar, 6. Martin Elimger (Švaj.) IAM Cycling - obaja +21,... 161. Erik Baška (SR) +17:17 min
Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Tinkoff 94 bodov, 2. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo 66, 3. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša 49

[Foto na úvode: Facebook Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Pozvánka: Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Tlmačoch - poslednýkrát s Petrom

Tohtoročné národné majstrovstvá sa uskutočnia na Slovensku v Tlmačoch a chýbať nebude ani Peter Sagan.
keyboard_arrow_up