Zdroj: XC Cross country Skalica 2015

Tohtoročná sezóna sa nám pomaly neúprosne končí a so skracovaním dĺžky slnečného svitu a poklesu vonkajšej teploty tak máme viac času na nekonečný bikerský kolobeh - a to servisovanie a vylepšovanie bicyklov počas dlhých zimných mesiacov. Ako inšpiráciu vám ponúkame drobnú ochutnávku vybraných dielov a vychytávok stojacich za povšimnutie.

Konverzný stred Praxis

Kalifornská značka Praxis je známa svojou snahou prinášať na trh rôzne inovatívne systémy a technológie. K jedným z ich úspešných počinov patrí patentovaný stred, ktorý umožňuje konverziu štandardov typu PF30 a BB30 na osi typu Shimano, Sram GXP a Campagnolo. Jedinečnosť tohto adaptéru spočíva v použití jednodielnej misky spojenej s rozpernou stredovou časťou, do ktorej sa skrutkuje pravá miska ložiska. Výsledný spoj tohto konverzného setu je tak nielen pevnejší vďaka spojeniu oboch častí, ale utiahnutím „extendera“ sa stredová časť stredu pevne zaprie do rámu, čím sa zabráni neželanému pohybu misiek a vôli sprevádzanej nepríjemnými zvukmi a lupaním, ktorými sú press-fitové stredy povestné. Použitie tohto šrobovateľného stredu tak ušetrí váš čas a nervy od neustáleho praskania a lisovania nových misiek do rámu. Cena je od 80 € a viac informácií nájdete TU.


Praxis Cadet – kľuky s puncom originality

Okrem nového karbónového programu ponúka značka Praxis vo svojom portfóliu aj zaujímavé hliníkové kľuky, ktoré svojim tvarom a tuhosťou určite nikoho neurazia – práve naopak! Praxis vyrába svoje kľuky metódou studeného kovania z jedného kusu hliníka. Prevodníky sú lisované rovnako za studena technológiou One-Shot, kedy sa z kusu hliníka pod záťažou 1 000 ton pomocou obrovského lisu stane prakticky hotový prevodník. Takto spracovaný materiál sa vyznačuje excelentnou odolnosťou, vďaka vysokej miere zhutnenia použitého materiálu (konkrétne sa jedná o tepelne upravenú zliatinu hliníka T7075). Práve tieto vlastnosti stoja za tým, že aj firmy ako specialized osádzajú svoje top e-biky prevodníkmi od praxisu. Kľuky Cadet pod typovým označením M30 sú ponúkané ako jednoprevodník typu direct Mount v dĺžkach 170 a 175 mm. Hmotnosť uvedených kľúk sa pohybuje na úrovni 670 g vrátane 30-zubového prevodníka. Cena týchto kľúk je 172,12 € a viac informácií nájdete TU.


Teleskopická sedlovka 9point8 – fall line

Podľa reakcií prvých vlastníkov na fórach sa zdá, že prosby AM-EN komunity o spoľahlivej a bezúdržbovej sedlovke boli vyslyšané. Nová teleskopka od 9point8 zdá sa má ambície ukrojiť citeľný kus z koláča veľkých hráčov na poli teleskopických sedloviek ako RockShox, Kind Shox alebo FOX. Mechanický aretačný systém bez akejkoľvek vôle, plynulé nastavenie chodu v kombinácii s až 200 mm zdvihom a unikátny systém bez použitia hydraulickej kvapaliny robia z tejto vzduchovej sedlovky žhavý uhlík na trhu s teleskopkami. Cena je 504,38 € a viac informácií nájdete TU.


Polaris - obaly na bicykel

Ak patríte k tým typom ľudí, čo si so sebou berú bike aj cez pol planéty alebo potrebujete mať 100%-nú istotu, že transport vášho bicykla sa neskončí žiadnym nečakaným prekvapením, svoju pozornosť by ste určite mali upriamiť na cestovné obaly od značky Polaris, ktorá ponúka produkty kompatibilné pre všetky priemery kolies. Obaly sa vyznačujú premysleným dizajnom, súčasťou ktorého sú viaceré rukoväte, odnímateľné polstrované vaky na kolesá, kvalitné oko pre rôzne typy zámkov a nadštandardne odolné kolieska. Z vybraných obalov dokonca možno odstrániť vnútorné výstuže, ak by ste sa rozhodli šetriť na poplatkoch leteckých spoločností. V prípade, že svoj bike plánujete prepravovať pomocou automobilu, iste vás poteší fakt, že jedna strana transportného obalu je dokonale plochá. Cena sa pohybuje od 389 € vyššie a viac informácií nájdete TU.


Leyzne Macro Drive 600XL – svetný tok o sile 600 lumenov

Pre tých, ktorých vo výjazde neodradí ani hlboká noc je určené predné LED svetlo s výkonom svetelného toku o sile 600 lumenov, ktoré vyčarí dobré podmienky na jazdenie v lese aj po západe slnka. Kompaktné 142 gramové hliníkové telo frézované na CNC stroji je vybavené Lítiovo-polymérovým akumulátorom s dobou svietenia 1,5 – 63 hodín (v závislosti od zvoleného režimu). Integrovanú batériu možno nabíjať prostredníctvom USB-portu a k dispozícii je vám 7 svetelných módov dávkovaných od 600 po 15 lumenov. Zobrazenie zostatku energie v batérii je ľahko rozlíšiteľné pomocou inteligentného trojfarebného podsvietenia ovládacieho tlačidla (100% - zelená, 50% - oranžová, 10% - červená, 5% - červená + blikanie). Svetlo možno jednoducho umiestniť na riadidlá alebo na helmu. Ak si teda potrpíte na vysoký výkon a nízku hmotnosť, toto svetlo by nemalo uniknúť vášmu hľadáčiku. Stupeň krytia IPX7 vám zaručí, že svetlo prežije pod vodou v hĺbke jedného metra počas 30-tich minút. Cena je od 67 € a viac informácií nájdete TU.


Pedále BBB BPD-13 ForceMount TI

Pokiaľ hľadáte dôstojného súpera k odolným SPD stáliciam od Shimana, určite by ste nemali prehliadnúť pedále BBB Forcemount. Titánové osky sa podieľajú na veľmi príjemnej hmotnosti 244 g / pár, ktoré tak robia z týchto pedálov jedny z najľahších SPD-čiek na trhu. Samozrejmosťou tohto systému je možnosť nastavenia predpätia pružín, ktoré spoľahlivo sekundujú tvrdeným nerezovým klietkam, umožňujúcim jednoduché nacvakávanie a vypínanie kufrov (ktoré sú pochopiteľne súčasťou balenia). Pedále sú vybavené odolnými klznými ložiskami na vnútornej strane a priemyselnými ložiskami na strane vonkajšej. Jediným limitujúcim faktorom týchto pedálov je odporúčaná maximálna hmotnosť jazdca do 85 kg. Cena je cca 159.95 € a viac informácií nájdete TU.


Sedlo PRO Tharsis 9.8

Podobnosť s teleskopickou sedlovkou 9point8 je v tomto prípade čisto náhodná. Náhodou však nie je výber tohto „gravity“ orientovaného sedla, ktoré dostalo do vienka technológiu pohlcujúcu vibrácie a poťah z mikrovlákien s bokmi vystuženými kevlarom za účelom dosiahnutia výborného pomeru komfortu a odolnosti. Hmotnosť tohto sedla sa zastavila tesne pod úrovňou 200 gramov, na čom sa podieľajú najmä titánové lyžiny. Dostupné je v čiernej a bielej farbe v rozmere 260x130 mm a za veľmi atraktívnu cenu. Cena je 59.95 € a viac informácií nájdete TU.


Kazeta Sunrace MX-8 Black-Chrome 11-46z

Pri 418%-nom rozsahu jedenásťrýchlostnej kazety SunRace MX-8 už sa už nemusíte rozhodovať, medzi kazetami určenými na XD a klasický Shimano orech. Rozsah tejto kazety je len o chlp menší ako pri použití systému 10-42 zubov. Hladkosť plynulosti radenia zabezpečuje technológia Fluid drive plus. Kazeta je vyrobená z desiatich oceľových pastorkov, ktoré dopĺňa hliníkový 46-zubový pastorok. Najväčších 6 pastorkov je uložených v trojiciach na dvoch samostatných na červeno eloxovaných hliníkových unášačoch. Hmotnosť celku je 482 g a je možné zvoliť medzi čiernym (black chrome) a strieborným (champagne) prevedením. Kazeta je určená pre prehadzovačky Shimano XTR M9000, XT M-8000 a SLX M7000. Cena je 64.40 € a viac informácií nájdete TU.


Kladky Leonardi Factory – jednoduché a elegantné riešenie

Ak zvažujete prechod na jednoprevodník na vašej 10-rýchlostnej Shimano sade pomocou 11-40 resp. 11-42 kazety, vedzte, že okrem špeciálnych ramienok je možné upraviť offset (čiže odsadenie) hornej kladky prehadzovačky aj použitím asymetricky úchytenej kladky. Takýto typ kladky ponúka výrobca Leonardi factory, ktorá je zároveň elegantným riešením ako zabiť dve muchy jednou ranou. Kúpou tohto produktu tak získate na jednej strane novú neopotrebovanú kladu a zároveň umožníte vašej prehadzovačke lepšie kopírovať pastorky s počtom až 42 zubov, pričom nemusíte demontovať mechanizmus trecej spojky na vašej prehadzovačke. Cena je 33.80 € a viac informácií nájdete TU.


Veríme, že vás niektoré z predstavených noviniek zaujali, prípadne poslúžili ako zdroj inšpirácie pri plánovanom zimnom upgrade vášho bicykla a „zbrojení“ na novú sezónu 2017.

[Foto na úvode: XC Cross country Skalica 2015]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia PR článok

Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia

Jeseň, to nie sú len padajúce listy a romantika babieho leta. Neodmysliteľne k nej patrí aj horšie počasie a do toho je potrebné sa náležite obliecť.
Náradie na servis doma aj v teréne PR článok

Náradie na servis doma aj v teréne

Či už plánuješ robiť servis bicykla doma, alebo neplánovane v teréne, polovicou úspechu je výbava. Tá rozhodne, či to bude hotové raz-dva, alebo „trápenka“ na niekoľko desiatok minút.
keyboard_arrow_up