Nový Ghost SLAMR 29er

K dlhoočakávaným novinkám nemeckého Ghostu patrí nesporne model SLAMR 29, ktorý sa pre rok 2017 dočkal kompletného prepracovania. Kto sleduje novinky z dielne „duchov“, určite vie, že koncept 29-palcovej modelovej rady SLAMR absentoval v ponuke výrobcu, a tak logickým krokom bola úplne nová modelová rada s modernou trailovou geometriou postavená na obľúbenej dizajnovej platforme prevzatej z dvadsaťsedmičiek.

Tešiť sa môžete na 5 nových modelov, pričom dva sú postavené na karbonových a tri na hliníkových rámoch. Spoločným menovateľom všetkých dvadsaťdeväťpalcových modelov je použitie 148 mm Boost osí, čo umožňuje kompatibilitu rámov, jednak s 29“ kolesami ako aj s „polotučnými“ 27,5+ pluskovými kolesami na strane druhej. Okrem rámov si úpravou a vyladením prešli aj nové tlmiče pod označením Metric, ktoré dostali po novom lineárnejší chod vhodnejší pre ostré trialové nasadenie. Novým aspektom je aj spolupráca s firmou Cane Creek, ktorá dodáva pružinový tlmič Double-barrel na najvyšší 140 mm model SLAMR X. Ostatné modely bez prívlastku X disponujú jednotným zdvihom 130 mm vpredu aj vzadu.

Dizajn a geometria

Charakteristický dizajn s ostro tvarovanou profiláciou trubiek typický pre biky od Ghostu efektne dokresľujú siluety pohoria po bočných stranách hornej rámovej trubky. Geometria vychádza z prevažnej časti z dvadsaťsedempalcových súkmeňovcov, samozrejme upravená pre potreby 29“ kolies. Nový SLAMR tak dostáva do vienka výborný mix položenej (68°) a krátkej hlavovej trubky (105 mm vo veľ. M), doplnenej o krátku (438 mm) zadnú stavbu v kombinácii s dlhším reachom a nízkym standoverom, čo dáva novému SLAMR-u výborné predpoklady na obratný a dobre ovládateľný trailbike postavený na veľkých obručiach s výbornou priechodnosťou terénom. Vnútorne vedená kabeláž a možnosť použitia Side-swing prešmykačov reflektujú najnovšie trendy v cyklistickom priemysle.

SLAMR LC 10



Výbava a osadenie

Spomínaným piatim modelom kraľuje model SLAMR LC 10, postavený na light karbónovom ráme osadenom 12-rýchlostnou sadou SRAM X0 Eagle s rozsahom kazety 10-50 zubov. O pruženie sa stará vidlica RockShox Pike RCT3, ktorej sekunduje tlmič Deluxe od rovnomenného výrobcu. Samozrejmosťou v tomto segmente je prítomnosť teleskopickej sedlovky s vnútorným vedením a možnosť uchytenia prešmykača pomocou odmontovateľného adaptéru typu Direct Mount. Okrem spomínaných teleskopiek majú všetky biky osadené 35 mm predstavce doplnené o 760 mm široké rajdy, ktoré vám budú dostatočnou oporou aj v tom najrozbitejšom zjazde. Zaujímavosťou je, že väčšinu nábojov, riadidiel a predstavcov montovaných na nové SLAMR-e dodáva Ghost pod svojim vlastným logom.

Čo sa týka nižších modelov SLAMR 75, tie sú potom vystavané na mixe aktuálnych dvojprevodníkových sád Shimano SLX/XT a pruženie zabezpečuje opäť RockShox vidlicami Pike RC, resp. Yari v prípade Alu modelu SLAMR 5.

SLAMR X – 29er na steroidoch



Pre tých, ktorým by nestačilo 130 mm zdvihu, Ghost pripravil dvojicu „trial-killerov“ s prívlastkom X. Oproti klasickým SLAMR-om tak máte v rámci zdvihu navrch o 20 mm vpredu, resp. 10 mm vzadu. SLAMR X9, ktorý je v hierarchii SLAMR-ov X postavený vyššie sa tak môže pýšiť spomínaným pružinovým Double-barellom a 150 mm vidlicou Fox Float s tuhými 36 mm nohami. Prémiové kľuky Race Face Atlas doplnené o vodítko a bash-guard roztáčajú 46-zubovú kazetu XT. Druhé X-ko s názvom SLAMR X6 s výnimkou kľúk od Race Face dáva prednosť americkému sramu, z ktorého dielne pochádzajú brzdy Guide, pohon GX a vidlica RockShox Yari s tlmičom Super Deluxe RC3.

SLAMR X9 a Cane Creek



Cenová politika

Maloobchodné odporúčané cenovky aktuálnych SLAMRov na sezónu 2017 začínajú na zaujímavých 2 649 € za najnižší hliníkový model SLAMR 5, za akciových 2 949 € za karbónový model. Top model SLAMR 10 môže byť váš za baťovských 4 999 € a dvojica X-kových SLAMR-ov vás vyjde na 2 799 € za hliník, respektíve 3 449 € za karbónový model.

Suma sumárum

Dostávate tak veľmi dobre vybavený bike s viac, než obstojnými trailovými ambíciami, ktorý poletí rovnako dobre hore kopcom ako aj dole za rozumnú cenovku vzhľadom na výbavu. Ak teda hľadáte spoľahlivý bike pre všetko, ktorý sa nezľakne celodenných výletov ani náročnejšieho terénu a zároveň nechcete robiť kompromisy na úkor výbavy, zástupcovia rady SLAMR 29 by rozhodne nemali chýbať na zozname vašich adeptov na nový bike.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: Mondraker Raze Carbon R - „drvič“ trailov

Unboxing: Mondraker Raze Carbon R - „drvič“ trailov

Radi „krotíte“ traily v plnej rýchlosti, ale nepohrdnete ani hrebeňovkou či dobývaním kopcov? Trail bike Mondraker Raze R má čo ponúknuť aj tým náročnejším jazdcom.
E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy PR článok

E-biky Ghost - nemecké rýchle šípy

Elektromobilita sa aj v cyklistickom svete hlási o slovo a značka Ghost ju ochotne vypočula. Pre rok 2023 si prichystali niekoľko kolekcií elektrobicyklov s rôznym využitím.
Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
keyboard_arrow_up