Zdroj: Šprintpolom 2015 , autor fotografie: skicool

Vonku sa už pomaly ochladzuje a trochu viac dvíha vietor. To samozrejme nie je žiadny dôvod, aby sme prestali jazdiť, len stačí doplniť šatník o niektoré vhodné doplnky. Ponúkame preto zopár zaujímavých tipov.

Ich vhodným výberom dokážeme pokryť takmer väčšinu poveternostných podmienok na jeseň a svoje široké využite tieto veci nájdu aj na jar, či dokonca ešte neskôr počas chladnejších letných dní – takže investícia nájde takmer celoročné použitie. Vo väčšine prípadov príde v tomto období najviac vhod hlavne ochrana pred vetrom, na veľké zatepľovanie je stále ešte relatívne dosť času.

Bunda Castelli Mortirolo 4

Kým ešte neudrú veľké mrazy, príde vhod univerzálna bunda, ktorá dokáže pokryť väčšinu výjazdov len vďaka vhodnému výberu prvej vrstvy. Medzi také bundy patrí aj Mortirolo 4 od Castelli. Predná strana je tvorená membránou Gore® Windstopper® X-Fast, ktorá neprefúkne a vydrží aj slabšie prehánky. Zadná strana je z materiálu Warmer (fleece bez membrány), takže v nej nebude príliš veľké teplo v miernych podmienkach, prípadne, ak sa zdvihne tempo. Práve pri vyššej intenzite príde vhod aj predné „vetranie“, ktoré je tvorené dvojicou zipsov. Nechýba kvalitný a veľmi ľahko ovládateľný hlavný zips YKK Vislon a silikónový pás na spodku, aby bunda zostala na svojom mieste v každej polohe. Trojica veľkých vreciek pojme všetko potrebné aj na dlhší výjazd a s kratšími dňami nájde využitie aj reflexný pásik na zadnej strane. Bunda je dostupná vo veľkostiach S-3XL a viacerých farebných kombináciách. Cena sa pohybuje okolo 180 € a viac informácií o nej sa dozviete TU.


Krátke nohavice Sportful Fiandre NoRain

Veľmi šikovným doplnkom „klasického“ cyklistického šatníka sú zateplené kraťasy. Vďaka ich kombinácii s rôznymi typmi návlekov môžeme pokryť skutočne široký rozsah teplôt. V podstate na jeseň môžu byť naším spoločníkom takmer pri každom výjazde. Vnútro je tvorené jemným flísom, ktorý je na tele príjemný a vďaka nemu sa hodia aj do nižších teplôt. Pritom ale stále výborne dýchajú, kedže nemajú žiadnu membránu. Vo vlhku príde vhod povrchová vodoodpudivá úprava NoRain, vďaka ktorej bez problémov vydržia prehánky alebo mierny dážď. O pohodlie sa postará kvalitná vložka Bodyfit Pro a o bezproblémové držanie návlekov zase široký silikónový pás na stehnách – ten je ale bez lemu, aby netlačil. Kraťasy majú miminum švov pre čo najlepšiu odolnosť voči vode a tiež reflexné prvky. Cena sa pohybuje okolo 90 € a sú dostupné vo veľkostiach XS-3XL. Viac informácií sa dozviete TU.


Ľahká bunda Kellys Windpack

Keď je príjemne počasie, stačí len tenká bunda na dres ako ochrana pred vetrom, prípadne miernym dažďom. Ak sa neskôr ešte viac oteplí, je možné ju zbaliť a strčiť do vrecka. Pri tejto bunde je odvetranie zabezpečené pomocou vsadenia zo sieťoviny na chrbte a pod pazuchami. Materiál tvoria mikro-polyamidové vlákna s rip-stop úpravou proti zatrhávaniu. Vzadu sa nachádza aj veľké vrecko, do ktorého je možné bundu ľahko zbaliť v prípade, že už nie je potrebná. Je možné zvoliť buď klasické čierne prevedenie alebo veľmi výrazné zelené, ktoré príde veľmi vhod za zhoršenej viditeľnosti – prípadne pri výjazdoch, kde častokrát prichádzame domov s posledným svetlom. Aj preto sú logá v reflexnom prevedení. Cena bundy je 60 € a viac informácií sa dozviete TU.


Návleky na tretry Eleven Hydro light 2

Návleky na nohy patria medzi základné vybavenie akonáhle sa ochladí, zdvihne sa vietor, prípadne začne mrholiť. Dokážu pomerne dlho odolávať vode, čo príde tiež vhod, ak vyrazíme tesne po daždi a cesta je ešte mokrá. Presne do takýchto podmienok je určený model Hydro 2 light od Eleven. Sú veľmi elastické a ľahké, takže sa pekne prispôsobia tvaru tretry a poskytujú ochranu pred vodou a vetrom. Zips majú z bočnej strany, aby netlačil na achilovku a sú použitelné ako na cestné, tak aj na MTB tretry. Nechýba im ani reflexný prvok v zadnej časti. Ak nie sú potrebné, vo vrecku zaberú vďaka svojmu materiálu minimum miesta. Na výber sú 3 veľkosti a cena sa pohybuje okolo 23 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Rukavice Scott Premium RC

Aj pri rukaviciach určených na premenlivé, teda dalo by sa povedať jesenné počasie platí, že dôležitá je v prvom rade ochrana pred vetrom. Na zateplené modely je ešte stále čas. Ideálnym zástupcom sú rukavice Scott RC Premium, ktorých hlavnú (chrbtov) časť tvorí membrána WINDSTOPPER®. Tá je 100% odolná voči vetru, no pritom stále veľmi dobre dýcha. Navyše v pohode zvládne aj malú prehánku. Veľmi vhod príde trochu predĺžené zapínanie rukavíc na manžete, ktoré sa pekne prekryje s vašou bundou alebo návlekmi a nedovolí studenému vzduchu preniknúť k telu. Palec z mikorovlákna sa postará o príjemné utieranie potu, ak si trochu prišliapnete aj mimo hlavnú sezónu. Rukavice stoja okolo 55 €, dostupné sú vo veľkostiach XS-XXL a viac informácií sa dozviete TU.


Návleky na kolená Endura PRO SL

Dobré návleky sú základom v tomto prechodnom období. Tie na kolená nájdu ešte stále dobré uplatnenie ak nie je veľký chlad, prípadne pri MTB, kde nie je taký nápor vetra. Navyše, ak sa ešte v priebehu dňa poriadne oteplí, tak v drese, prípadne v batohu zaberú minimum miesta. Endura Pro SL sú vyrobené z materiálu Thermolite ®, ktorý je teplý, no pritom výborne elastický, takže na kolene nebudú prekážať. Horné „raw“ zakončenie doplnené o silikónové prúžky je veľmi ploché a pod nohavicami sa tak materiál nebude zbytočne hromadiť. Navyše sú návleky opatrené vodeodpudivou povrchovou úpravou, takže odolajú miernemu dažďu a tiež sa na nich bude ďaleko menej držať špina. Sú dostupné v 2 veľkostiach, S-M a L-XL s cenou okolo 39 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Voľné kraťasy Dainese Terratec

Pre bikerov a pre tých, ktorí veľmi nemusia obtiahnuté veci, môžu byť na jeseň veľmi vhodným doplnkom voľné kraťasy. Ak sa oblečú na klasické krátke cyklistické nohavice a doplnia o návleky, je možné pokryť skutočne široký rozsah teplôt. Taktiež budú veľmi dobre chrániť aj pred blatom a vlhkom. Dainese Terratec sú vyrobené z elastického materiálu, vďaka ktorému nebudú pri šliapaní vôbec prekážať. Pritom sú veľmi odolné aj vďaka rip-stop úprave, takže agresívnejšiu jazdu prípadne nejaký ten pád v pohode znesú. Laserom strihané dierovanie v strategických oblastiach zlepšuje vetranie, skrátený spodný lem a elastické panely na zadnej strane kolien sú špeciálne navrhnuté pre lepší komfort pri šliapaní. Praktické je aj malé vrecko na zips. Sú dostupné vo viacerých farbách a veľkostiach XS – XXL. Stoja 109 € a viac informácií sa dozviete TU.


Spodné tričko Polaris Torsion Long Sleeve

Na jeseň a v chladnejšom období je vždy základom vhodne zvolené spodné funkčné tričko, ktoré odvádza pot a udržuje telo v suchu a teple. V podstate v kombinácii s dobrou bundou už nič viac nepotrebujeme. Model od Polaris s dlhým rukávom je kombináciou 2 hlavných materiálov. Prolen® (polypropylén) je použitý v miestach, kde sa najviac potíme a Becool® (nylón) má na starosti spevnenie. Samozrejme nechýba elastan pre čo najlepší „fit“. Vďaka tejto kombinácii materiálov tričko odvádza pot a pritom poskytuje oporu pre pracujúce svalstvo – teda formou vhodnej kompresie. Je dostupné v 3 veľkostiach a cena sa pohybuje okolo 33 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Vesta Cannondale PACK ME

Ľahká a veľmi dobre zbaliteľná vesta nájde uplatnenie ešte pomerne dlhú dobu. Aj keď je pekne a teplo, mala by na jeseň byť s nami minimálne ako záloha proti vetru, prípadne pri neskoršom príjazde, kedy teplota rýchlo klesne. Vo vrecku navyše zaberie oveľa menej miesta ako bunda a pritom chráni to najdôležitejšie – práve ako model od Cannondale s príznačným názvom „pack me“. Má mierne tesný športový strih, ale pritom to nie je úplný extrém. Zadné vrecko poskytne aj dostatok miesta na drobnosti. Nechýbajú ani reflexné prvky pre zvýšenie bezpečnosti. Je dostupná v čiernej alebo typickej „Cannondale“ zelenej farbe. Na výber je samozrejme množstvo veľkostí a cena sa pohybuje okolo 67 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Len stručný výber

To bol len stručný výber niektorých zaujímavých produktov, ktoré určite nájdu v tomto období využitie. Stále treba klásť veľký dôraz aj na ľahkosť, univerzálnosť a priedušnosť. Takže zatiaľ sa ešte môžete vyhnúť ťažkým, resp. výrazne zatepleným veciam, ktoré prídu na rad až neskôr. Pre viac informácií o jednotlivých produktoch prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov.

[Foto na úvode: Šprintpolom 2015 , autor fotografie: skicool]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom PR článok

Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom

Kto povedal, že októbrom sa končí sezóna? Ani väčší chlad, občasné blato a dážď nemusia byť so správnou výbavou žiadny problém.
Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia PR článok

Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia

Jeseň, to nie sú len padajúce listy a romantika babieho leta. Neodmysliteľne k nej patrí aj horšie počasie a do toho je potrebné sa náležite obliecť.
keyboard_arrow_up