Celoodpružené bicykle 2017 v cene okolo 3 000 €

Okolo cenovej hladiny 3000 € už začína byť situácia na poli celoodpružených bickyklov (FS) veľmi zaujímavá. Hmotnosť ide dole a nechýbajú ani sofistikované riešenia, ktoré dokážu správanie biku ľahko prispôsobiť rôznym situáciám. Či už sa jedná o športové náčinie alebo poriadny trailbike...

Nevýhoda celoodpružených bicyklov je najmä ich o čosi vyššia cena. Kvalitný bike si totiž vyžaduje vyššiu investíciu ako jeho pevný kolega v podobnej výbave. Okolo hranice 3 000 € už začína byť situácia veľmi zaujímavá, pretože bicykle v tejto kategórii už môžu ponúknuť aj pomerne kvalitnú výbavu. Vďaka nej ide dole napríklad aj celková hmotnosť, ktorá má na jazdný prejav výrazný vplyv. Samozrejme sa nájdu aj výnimky, ktoré dobrú výbavu ponúknu aj v nižšej cene a opačne. Do nášho prehľadu sme zahrnuli ako modely s karbónovým rámom, tak aj hliníkové verzie, kde je zase lepšia výbava. Taktiež už nie je problém si vybrať veľmi dobrý stroj pre enduro a AM jazdenie alebo pre športovú jazdu. Práve pri nej už je nízka hmotnosť veľmi dôležitá, inak výhody zadného odpruženia príliš nevyniknú, resp. budú potlačené do úzadia.

Canyon Lux CF 6.9 PRO Race

Čistokrvným XC strojom na preteky je model Lux. Pri jeho konštrukcii bol kladený zámer na efektivitu a nízku hmotnosť. Tomu napomáha ľahký karbónový rám doplnený karbónovou zadnou stavbou, kde je taktiež využitá pružnosť materiálu namiesto tradičných čapov pri ose kolesa. Vidlica Rockshox SID aj tlmič Monarch sú v prevedení XX a umožňujú hydraulický lock-out pomocou diaľkového ovládania. V tejto kategórii bicyklov sa tiež najlepšie uplatnia aj použité 29-palcové kolesá. Kolesá sú z dielne DT Swiss, presnejšie model X 1700 Spline Two. Pohon má na starosti sada Sram GX v prevedení 1x11, ktorá je doplnená o brzdy Level T od rovnakého výrobcu. Doplnky ako riadítka, predstavec a sedlovka sú z vlastnej produkcie. Cena sa pohybuje okolo 2 999 € a viac informácií sa dozviete TU.


Kellys Eraser 70

Veľmi zaujímavým kúskom pre milovníkov endura a technického jazdenie bude model Eraser od Kellysu. Ponúka 27,5-palcové kolesá a hlavne jeden z najľahších celokarbónových rámov z pevných vlákien High-Modulus so zdvihom 160 mm na trhu, vďaka ktorému má celý bike 12,9 kg. Vpredu pracuje etalón v tejto kategórií vidlíc – model RockShox Pike RC, ktorú dopĺňa tlmič od rovnakej značky s názvom Monarch Plus RC3. Bicykel je postavený na sade SRAM NX s jednoprevodníkom, ktorý pri technickom jazdení nájde svoje uplatnenie. Brzdy sú taktiež od amerického koncernu v prevedení Guide R a kotúčmi 180/180 mm. Samozrejmosťou je integrovaná teleskopická sedlovka od Kind Shock, konkrétne LEV Integra. Doplnky ako sú riadítka, sedlovka a predstavec dodal kanadský Race Face. Cena bicykla sa pohybuje okolo 3 199 € a keďže sa jedná o model 2017, viac informácií sa dozviete už čoskoro na stránke výrobcu TU.


Ghost FRAMR 7

Ghost so svojím modelom FRAMR 7 asi najlepšie spadá do kategórie trail-bike. Dalo by sa povedať, že je to v podstate obojživelník, ktorý sa nestratí ani v najťažších stúpaniach a pritom ponúkne zábavu v nasledujúcom zjazde. Táto verzia ponúka karbónový rám s hliníkovou zadnou stavbou so zdvihom 130 mm a tlmičom RockShox Deluxe RT. Vpredu má rovnaký zdvih na starosti vidlica Pike RC. Univerzalite napomáha aj voľba dvojprevodníka v prevedení Shimano XT (2x11), vďaka ktorému nebudú chýbať prevody ani v strmých stúpaniach, prípadne tie ťažšie pri presunoch k obľúbeným trailom. Taktiež na poste bŕzd sú overené a neraz ocenené brzdy Snimano XT v prevedení 180/180 mm. Nechýba ani teleskopická sedlovka Kind Shock LEV Integra s vnútorným vedením. Kolesá sú kombináciou nábojov Ghost a ráfikov Race Face ARC. Tento model stojí na našom trhu okolo 3 550 € a viac informácií nájdete TU.


Corratec Inside Link140 Z

Medzi veľmi univerzálnu kategóriu trailbikov patrí aj model Inside Link140 Z od nemeckého Corratecu. Navyše, vďaka vlastnej technológii 10 HZ je tento model do kopca maximálne efektívny, bez nežiadúceho pohupovania a strát energie. Pritom v zjazde je 140 mm, ktoré ponúka maximálne využitých. Bike je postavený na 27,5-palcových kolesách a hliníkovom ráme. Vpredu pracuje vidlica Rockshox Sektor taktiež so 140 mm doplnená o tlmič Monarch R so spomínaným systémom 10 HZ. Pohon má a starosti Shimano v kombinácii Deore/XT, rovnako aj na poste bŕzd. Kolesá sú z vlastnej produkcie ZZYZX, rovnako ako základné doplnky – teda riadítka, predstavec a sedlovka. Cena sa pohybuje okolo 2 990 € a viac informácií sa dozviete TU.


Rock Machine Blizzard 70

Tento 29-palcový model ponúka zdvih 120 mm nad obomi kolesami a svojím charakterom spadá už trochu viac do športového jazdenia. Veľmi dobré využitie nájde aj na náročných maratónskych trasách. Vďaka „veľkým“ kolesám a geometrii sa nestratí ani na traili, kde príde veľmi vhod jeho odolná konštrukcia. Hliníkový rám pracuje s tlmičom Rockshox Monarch RL, vpredu sa o komfort a efektivitu stará model Reba RL. Milovníkov technickejšieho jazdenia poteší sada s jednoprevodníkom v kombinácii radenia Sram GX a prehadzovačky XO1. A ešte väčšiu radosť budú mať z teleskopickej sedlovky, ktorá je v základnej výbave. Zaujímavosťou sú kľuky Race Face Aeffect s 32-zubovým prevodníkom. Brzdy dodalo pre zmenu Shimano, konkrétne model BR-M615. Na poste kolies je rýchly a odolný zapletaný set Red Power 29 od Fulcrum. Cena bicykla sa pohybuje okolo 2 499 € a viac informácií sa dozviete TU.


GT Force Expert

Poriadnou zbraňou do náročného terénu je model Force Expert od amerického GT. V podstate sa jedná o zástupcu kategórie All mountain, prípadne enduro. Kolesá rozmeru 27,5, zdvih 160 mm a geometria ho k tomu jasne predurčujú. Hlavným benefitom je prepracovaná technológia odpruženia Angle Optimized Suspension (A.O.S.), ktorá ponúka efektivitu a stabilitu v každej situácii. Odolný rám je z hliníkovej zliatiny a spolupracuje s tlmičom Fox Float DSP. Vpredu má 160 mm na starosti Rockshox Pike RC Boost. Kolesá sú kombináciou nábojov Shimano a odolných ráfikov WTB, na poste pohonu pracuje nové Shimano SLX vo verzii 1x11. To má na starosti aj brzdy s kotúčmi o priemere 203 mm vpredu a 180 mm vzadu. Teleskopická sedlovka je samozrejmosťou, konkrétne model Kind Shock Lev Integra. Doplnky vrátane kľúk Affect dodalo Race Face. Cena sa pohybuje okolo 3 500 € a viac informácií nájdete TU.


FELT Edict 3

Jasným zameraním modelového radu Edict je rýchlosť a maximálna efektivita. Jedná sa o bicykle určené hlavne na XC a maratóny, kde s ich pomocou zvládnete bez problémov aj tie najťažšie trate. Ľahký karbónový rám z kategórie UHC Performance ponúkne 100 mm zdvih, ktorý je v kombinácii s 29-palcovými kolesami tak akurát. Odpruženie je efektívne vďaka technológii Felt FAST™ a spolupracuje s tlmičom Rockshox Monarch RT. Vpredu je bike osadený vidlicou Rockshox Reba, ktorá hospodári s trochu väčším zdvihom - 120 mm. Široké 720 mm riadítka sú už štandardom a ponúknu výborné ovládanie v náročnom teréne. Pohon má na starosti nové Shimano SLX vo verzii 2x11 a vďaka tomu nebude problém si ho prispôsobiť aj na jednoprevodník. Cena sa pohybuje okolo 3 199 € a viac informácií nájdete TU.


Lapierre Zesty AM 427

V roku 2016 dostali legendárne modely Zesty prepracovanú a viac progresívnu geometriu. Dlhšia predná stavba, kratší predstavec a širší kokpit znamenajú istejšie ovládanie aj v strmom technickom teréne. Odpruženie OST + je efektívne, no pritom aktívne, keď je potrebné. Model AM 427 má základ v hliníkovom ráme so zdvihom 150 mm, ktorý stojí na 27,5-palcových kolesách. Vzadu pracuje tlmič RockShox Monarch RT doplnený o vidlicu YARI RC od rovnakého výrobcu a s rovnakým zdvihom - 150 mm. Pohon je zložený hlavne z komponentov od Shimana v prevedení Deore vrátane bŕzd. Kľuky Race Face Aeffect s jednoprevodníkom len podtrhujú zameranie biku. Na poste kolies je kombinácia ráfikov Mavic a nábojov Formula. Teleskopická sedlovka Kind Shock Cruxi ponúkne zdvih 100 mm. Cena biku sa pohybuje okolo 3 299 € a keďže sa jedná o model 2017, viac informácií sa neskôr dozviete TU.


CUBE Stereo 140 HPA Race 27.5

Ideálnym predstaviteľom pravého trailbiku je model Stereo 140. Bicykel je postavený na 27,5-palcových kolesách a základ tvorí hliníkový rám so zdvihom 140 mm. Dôležitá je najmä geometria, ktorá je ako stvorená pre zábavu na tých najkrajších singletrackoch. Navyše, tento model umožní sa k nim aj dostať, teda nie je problém s jeho pomocou zdolať aj náročnejšie stúpania – napríklad vďaka tlmiču Fox Float DPS s troma jazdnými režimami. Vpredu pracuje vidlica Fox 34 Float, ktorá taktiež umožňuje ľahké prispôsobenie. Na poste pohonu nájdete nové Shimano XT vo verzii 2x11 a rovnaká je aj pri brzdách. Kolesá tvorí spoľahlivý zapletaný set Fulcrum Red 66. Nechýba ani teleskopická sedlovka z vlastnej produkcie. Cena sa pohybuje okolo 2 900 € a viac informácií nájdete TU.


Bike treba aj chrániť



Po kúpe biku je potrebné trochu myslieť aj na jednu menej príjemnú vec. Samozrejme, netreba pripománať, že v prvom rade je potrebné si dávať na bike pozor a nikdy ho nespúšťať z očí, a to pri výjazde alebo, ak ho necháme len tak upnutý na nosiči bez dozoru. Každopádne, trochu znížiť riziko môžeme pomocou výrobku Datatag, ktorý ponúka možnosť trvalej ochrany. Tá by mohla potencionálneho zlodeja odradiť, prípadne pomôcť pri následnom hľadaní a identifikácii. Určite sa oplatí trochu investovať (doporučená cena je 34,90 € s DPH) najmä pri kúpe nového a už relatívne drahšieho biku. Viac informácií o možnostiach tejto technológie nájdete na datatag.sk.

Široké možnosti

V tejto kategórii sa otvárajú už naozaj široké možnosti, či už pri športových bikoch alebo u tých, ktoré sú určené hlavne do poriadneho terénu. Nie je problém zohnať ani model postavený na karbónovom základe, prípadne hliníkový s dobrou výbavou. Je teda z čoho vyberať a pre bližšie informácie prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov – keďže sa jedná o modely 2017, u niektorých výrobcov je treba ešte chvíľu počkať, než budú zverejnené na ich stránkach všetky informácie.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
XC bicykle - stvorené na maratóny PR článok

XC bicykle - stvorené na maratóny

Ak máš na pretekoch tie najvyššie ambície, treba mať natrénované. Ruku k dielu dokáže priložiť aj poriadny bicykel.
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
keyboard_arrow_up