Zdroj: Facebook Peter Sagan

Petra Sagana čaká v nedeľu v katarskej Dauhe jedna z najväčších výziev jeho čoraz úspešnejšej kariéry. Získať v cestnej cyklistike titul majstra sveta je veľký počin, ale obhájiť ho je takmer rarita. V histórii majstrovských bojov kategórie mužov, ktorá siaha až do roku 1927, sa stalo len päťkrát, aby cyklista hneď o rok získal znova dúhový dres. Zatiaľ naposledy to dokázal Talian Paolo Bettini v sezónach 2006 a 2007. Petra Sagana však tieto reči príliš nezaujímajú a tlak si nepripúšťa.

"Viacerí jazdci zvíťazili dvakrát a niektorí dokonca aj trikrát. Nie je to nič historické. Prišiel som sem nie preto, aby som sa zapísal do histórie, ale odovzdať maximum a dobre si zajazdiť. Nemám čo stratiť, nejakým tlakom sa nezaoberám," uviedol Peter Sagan na piatkovej tlačovej konferencii v Dauhe, citujú ho aj internetové portály Cyclingnews a Velonews.

Vzhľadom na vysoké teploty, ktoré panujú v dejisku svetového šampionáty počas celého týždňa, budú preteky s profilom rovným ako doska špecificky náročné. Sagan na otázku, aký vývoj sa dá predpokladať na trati dlhej 257,5 km, odpovedal vyhýbavo. "Nie som ten, čo vie predpovedať budúcnosť. Podmienky budú pre všetkých rovnaké. Ak je teplo, musíme jazdiť v teple, ak fúka vietor, rovnako sa s tým musíme všetci vyrovnať. V týchto podmienkach v Katare by možno bolo pre mňa lepšie, keby skrátili pôvodnú dĺžku pretekov. A možno nám aj zaprší, ale to len žartujem. Môžeme polemizovať donekonečna, ale až preteky ukážu, aké to bude. Jasné je len to, že víťaz bude hovoriť iba o tom, že to bolo skvelé. Uvidí sa v nedeľu," skonštatoval Peter Sagan. K téme katarské teplo pridal aj zaujímavú informáciu z tréningov, kde si vyskúšal špeciálne náramky na ochladzovanie tela. "Nie som si istý, či to pomáha," cituje Petra Sagana denník SME.

Zatiaľ čo silné cyklistické národy nastúpia do vrcholných pretekov sezóny v plnej zostave, teda s 9 jazdcami, slovenský líder a obhajca titulu sa bude môcť spoliehať iba na osvedčenú dvojicu - Michaela Kolářa a brata Juraja, ktorí mu pomáhali aj vlani v Richmonde. Sagan dobre vie, že väčšinu triumfov si vybojoval svojou šikovnosťou, taktickou zrelosťou a zrýchlením v správny moment v koncovkách pretekov. Preto diskusiu o tom, že iní budú mať vďaka početnejšej podpore pred ním výhodu, už dávno neberie ako niečo negatívne, čomu treba prikladať osobitnú pozornosť. "Nevýhoda pre mňa? Uvidíme v nedeľu. Možno bude pre mňa lepšie, keď budem niekde skrytý a v prípade potreby sa zavesím aj na svojich súperov," odpovedal Peter Sagan na tému trojčlenného slovenského družstva.

Čerstvý víťaz hodnotenia WorldTour priznal, že dlho uvažoval, kde nasmeruje svoje kroky v záverečnej príprave pred majstrovstvami sveta a napokon usúdil, že zostane vo svojom monackom sídle a okolí. "Nevedel som, kde mám trénovať. Potom som si uvedomil, ako málo som počas roka doma, preto som sa rozhodol, že budem trénovať v Monaku a do Dauhy priletím až na poslednú chvíľu," podotkol slovenský favorit.

Doteraz odskúšaný profil na svetovom šampionáte v Dauhe s 15,2 km dlhými okruhmi na umelo vytvorenom ostrove Perla Kataru bude tiež súčasťou pretekov mužskej kategórie elite, ale vzhľadom na dĺžku pretekov sa pretekári pozrú aj do púšte. Zamieria tam v úvodných 150 km na ceste z Dauhy a práve to budú dôležité chvíle, ktoré môžu priniesť veľa nepríjemností spojených s prípadnými pádmi či komplikáciami s vetrom. "Ten môže byť dôležitým faktorom najmä v prvej časti pretekov, kým prídeme na okruh. Nie sú tam stromy či domy, niet sa kde schovať. Bude to lotéria," cituje Sagana SME.

Všeobecný názor, že nedeľňajšie preteky sú šité pre klasických šprintérov, nevyvracajú ani tí, ktorí favorizujú Petra Sagana. On síce nie je týmto typom pretekára pre etapové koncovky na úplnej rovine, ale svojím umom a šikovnosťou si často dokáže vytvoriť výhodnú pozíciu do záverečné špurtu. "Ak sa bude rozhodovať v šprinte väčšieho balíka, každý bude chcieť zvíťaziť. Favoritmi sú všetci," lakonicky skonštatoval Peter Sagan.

Nedeľňajšie preteky sa začnú o 9.30 h SELČ. V štartovnej listine figuruje 199 mien vrátane šprintérskych veličín Marka Cavendisha, Andrého Greipela, Marcela Kittela, Alexandra Kristoffa či Nacera Bouhanniho. Chýbať by nemal ani tradičný Saganov rival a tohtoročný olympijský víťaz z Ria de Janeiro Greg van Avermaet či vo skvelej forme jazdiaci Tony Martin, ktorý získal v Dauhe titul majstra sveta v oboch časovkách. Ak sa zachová pôvodná dĺžka pretekov 257,5 km, najlepší v cieli sa očakávajú po 15.30 h SELČ.

Prehľad ostatných 10 majstrov sveta v kategórii mužov - elite

2006 (Salzburg/Rak.): Paolo Bettini (Tal.)
2007 (Stuttgart/Nem.): Paolo Bettini (Tal.)
2008 (Varese/Tal.): Alessandro Ballan (Tal.)
2009 (Mendrisio/Švaj.): Cadel Evans (Aus.)
2010 (Geelong/Aus.): Thor Hushovd (Nór.)
2011 (Kodaň/Dán.): Mark Cavendish (V. Brit.)
2012 (Valkenburg/Hol.): Philippe Gilbert (Belg.)
2013 (Florencia/Tal.): Riu Costa (Portug.)
2014 (Ponferrada/Šp.): Michal Kwiatkowski (Poľ.)
2015 (Richmond/USA): Peter Sagan (SR)

[Foto na úvode: Facebook Peter Sagan]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Video: Saganovu poctu nepokazil ani pád. MSR v cestnej cyklistike Tlmače 2023

Najvtipnejšie momenty a najväčšie víťazstvá Petra Sagana podľa jeho kolegov? Čo by robili po kariére cyklisti, štartujúci na MSR v Tlmačoch 2023?
keyboard_arrow_up