Test: Castelli Alpha – pravá zimná bunda so zaujímavou konštrukciou

Väčšina výrobcov zimného oblečenia sa pri navrhovaní svojich modelov určených do zimy a chladu spolieha hlavne na použitý materiál. Lenže v súčasnej dobe stále nemáme k dispozícii materiál, ktorý by dokázal „udýchať“ náročnejšiu záťaž, napr. v dlhšom stúpaní.

V Castelli sa teda rozhodli čo najviac využiť ten najjednoduchší a zatiaľ aj najúčinnejší spôsob – ak je teplo, tak sa treba predsa rozopnúť. Výsledkom tohto jednoduchého princípu je bunda Alpha, u ktorej došlo k oddeleniu vetruodolnej vrstvy od tej „izolačnej“. Ako to funguje? Čítajte ďalej...

Samozrejme, jedná sa už vyslovene o zimnú bundu a teraz si možno hovoríte, kedy som ju vlastne stihol poriadne otestovať, keďže akurát nedávno skončilo leto. Nuž, mám ju totiž od začiatku minulej zimy a za ten čas so mnou podstúpila množstvo „mrazivých“ výjazdov. V podstate som hľadal o čosi teplejšiu alternatívu ku Gabbe (Test: Oblečenie do premenlivého počasia - Castelli Gabba a Nanoflex), ktorá mi už vo väčších mrazoch prišla „studená“. Resp., bolo potrebné sa pod ňu viac obliecť, čo pri tesnom strihu, aký má, už nie je tak pohodlné – čo už, som „presmradený“, ale keď mám jazdiť v zime, rád si to či najviac spríjemním . Každopádne, nižšie nájdete aj porovnanie týchto 2 kúskov...


Konštrukcia a použité materiály

Kompletne celá bunda je tvorená z vonkajšej strany materiálom Windstopper® 150, ktorý nepustí dovnútra vietor a pritom veľmi dobre dýcha. Navyše umožňuje čiastočnú elasticitu v 4 smeroch, takže bunda môže mať priliehavý „fit“. Vnútri nájdete izolačnú vrstvu z príjemného elastického materiálu, ktorá je ako som spomínal, oddelená od ten vonkajšej ochrannej.


Ale len v prednej a bočnej časti trupu. Chrbát je už opäť kompaktný (spojený s vonkajšou vrstvou) a na tomto mieste sa nachádza sieťovaná podšívka. Na rukávoch je situácia opäť trochu odlišná. Z prednej strany, teda tam, kde najviac pôsobí studený vzduch, je opäť použitá izolácia ako na trupe a v miestach, ktoré sú mimo vetra, je už iba samotná „holá“ membrána.


Bunda obsahuje množstvo zaujímavých detailov. V prvom rade riešenie zakončení, teda na spodnej časti a rukávoch. To je tzv. v prevedení „raw“, ktoré je maximálne ploché. Na spodnej časti nechýba ešte silikón (vo forme nápisu). Bunda obsahuje 2 zipsy YKK Vislon, z toho ten vonkajší je umiestnený asymetricky, aby nerobil „neplechu“ s tým vnútorným. V zadnej časti ako sú lopatky, je umiestnená veľká ventilácia tvorená prekrytím materiálu. Okrem klasických a hlbokých 3 zadných vreciek má Alpha ešte dvojicu menších na zips. Jedno malé v prednej časti (napoleonské) a druhé z bočnej strany zadného vrecka. Tam je zároveň umiestnený aj prúžok reflexného materiálu. Na záver ešte veľmi dôležitá časť zimnej bundy – golier. Ten je v zadnej časti zdvojený, aby sa „hýbal“ s krkom a tesnil, aj keď zaľahneme čo najnižšie do oblúkov. Okrem mnou testovanej červeno - čiernej verzie sú dostupné ešte ďalšie 3 farebné kombinácie.



Ako od cyklistického krajčíra

Už prvý letmý kontakt a „ohmatanie“ dáva tušiť, že sa jedná skutočne o TOP kúsok. Bunda je konštruovaná tak, aby sa používala v podstate iba so spodným funkčným tričkom (termoprádlom). Veľkosť som musel zvoliť XXL, teda o číslo väčšiu ako mám pri modeli Gabba. Takže ju oblečiem a... sedí úplne dokonale. Nechcem sa opakovať ale vidno, že bundu skutočne navrhovali cyklisti, čo majú „niečo“ odjazdené. Dĺžka je akurát, nič nikde neplandá, nezavadzia a hlavne všetko sedí, keď sa posadím na bicykel. Je jedno, či zvolíte pohodlný úchop alebo zaľahnete čo najviac – ani sa nepohne. Vpredu je samozrejme kratšia, aby nezavadzala a vzadu kryje presne pokiaľ treba – teda vrátane spodného chrbta. Z veľkej časti má na tom zásluhu spomínané „raw“ zakončenie, ktoré je veľmi ploché a široké. Tvorí ho pevný materiál, a tak trochu sa dá povedať, že oblapí vaše boky ako korzet . Podobné zakončenie majú aj rukávy a vďaka tomu bunda krásne vkĺzne do rukavíc. Pre mňa a moje extra dlhé ruky používam vždy zimné rukavice s dlhým návlekom a pre ostatných bude všetko OK aj s trochu kratšími. Každopádne sa všetko krásne utesní a nehrozia žiadne medzery.


Teplotný rozsah je veľmi individuálny a ťažko ho definovať univerzálne pre všetkých (Castelli napr. uvádza 0-12°C). Bundu si obliekam, keď už vonku naozaj prituhne, teda pod 4°C. Na pohodovejšie jazdenie (napr. klasické najazdievanie) sa dá použiť aj do trochu vyšších teplôt, hlavne, ak ste viac zimomraví. Spodná hranica sa u mňa pohybuje v podstate do -10°C, čo je už taký lilmit, do ktorého neváham vyraziť a kde rozhodujú skôr prsty na rukách – inak nie je problém ísť aj nižšie. Keď sa ale pridá vietor, hneď je pocitovka niekde inde... Píšem o použití iba so spodným tričkom a práve jeho dobrý výber upravuje rozsah požadovaným smerom. Taktiež vďaka materiálu nie je problém ani sneženie, prípadne poriadne hustá hmla – to všetko Windstopper a Alpha zvládne. Bunda nemá podlepené švy, takže na jazdu v lejaku nie je, ale to už tak trochu odporuje zimnému použitiu – preto nemá ani vysúvací zadný diel proti vode a sieťovaný spodok vreciek. Jednoducho, jedná sa o pravú zimnú bundu.

Rozopínať

Mnohých (vrátane mňa) nebaví v zime jazdiť len po rovine a z nohy na nohu, aby sme sa náhodou nespotili. No a práve vtedy príde k slovu spomínaná konštrukcia. Pri kratších stúpaniach bohate stačí len čiastočná manipulácia so zipsom a funkčnosť použitých materiálov. Ak už ale príde niečo dlhšie, tak netreba váhať a celú ju rozopnúť. Vďaka druhému zipsu na izolačnej vložke máte bundu stále pevne na tele no pritom je umožnené, aby vlhkosť mohla čo najrýchlejšie uniknúť a vzduch efektívne chladil telo. Jednoducho, ako keď sa rozopnete, ale bez toho, aby všetko vialo ako Supermanov plášť, navyše, ak máte vo vreckách kopec vecí.

Samozrejme, ak ani to nestačí, je možné postupne povoľovať aj izoláciu. Vďaka spomínaným asymetrickým zipsom sa nestane, aby sa jeden dostal do kontaktu s tým druhým. Takto si môžete všetko pekne prispôsobovať podľa situácie. Navyše, celkové prúdenie vzduchu a odvádzanie vlhkosti podporuje aj spomínané zadné vetranie s veľkými prieduchmi. Je jasné, že vždy sa nejaká vlhkosť nahromadí, ale oveľa menej ako by ste čakali. Svoju zásluhu na tom má aj materiál, ktorý čo sa týka priedušnosti, patrí medzi lídrov na trhu. Ak tempo klesne, cítiť, že postupne človek začína veľmi rýchlo schnúť – opäť veľmi záleží od potivosti každého jedného atď...


Aj keď má Alpha veľmi dobrý a vysoký golier, väčšinou ju nosím v zime so šatkou. Otvoriť bundu a nechať mráz bombardovať holý krk nie je totiž moc dobrý nápad, ale vďaka vhodnej šírke s tým nie je žiadny problém. Vôbec nemám pocit, že by ma niečo škrtilo, a to aj keď mám na tričku vyšší golier a všetko pozapínam. Ale to už je opäť veľmi individuálna záležitosť. Rovnako ako plánované použitie. Mám na mysli cestu alebo MTB. Aj keď zameraním a hlavne strihom sa hodí hlavne na trochu viac športové verzie týchto „odvetví“, čo ale platí asi na väčšinu produktov od Castelli.


Alpha a Gabba – ktorú teda?

Samozrejme, dobrá bunda nie je vôbec lacná záležitosť a nie každý môže mať ideálny kúsok na každé počasie. Práve z toho dôvodu mi napadlo porovnanie s bundou Gabba, ktorá sa taktiež dá veľmi dobre použiť aj v zime. Napríklad tá vo verzii Convertible (s odopínacími rukávmi) je v podstate celoročná záležitosť. Dá sa použiť, keď je vonku 18°C, mrholí a fúka, prípadne s vhodným spodným tričkom, aj keď sa schladí pod 0°C (Bikovanie v zime: 2. časť - Oblečenie ako základ). Veď ja som ju mal napr. aj na Maríkovskom maratóne v lete. Je to teda maximálne univerzálny kúsok, určený aj do psieho počasia. Alpha smeruje už vyslovene na zimné použitie. Ak radi trávite aj v zimnom období dlhší čas v sedle, dokáže poskytnúť neuveriteľný komfort a stále zachovať pocit, že nemáte na sebe vlastne bundu. O to viac, ak jazdíte aj intenzívnejšie v kopcoch, kde smerom hore krásne dýcha a v zjazdoch vás zase udrží v teple. Navyše sa pod ňu nemusíte vôbec vrstviť. Poteší aj viac vreciek, hlavne dvojica na zips ideálna na cennosti. Alpha už totiž nie je robená ako špecialita na preteky.

Asi by som mal uviesť aj nejaké negatívne vlastnosti, no nechcem použiť len slovné spojenie „vysoká cena“, konkrétne 259 €, ktorá ale pri takomto TOP produkte extra nevybočuje od porovnateľnej konkurencie. Možno len spomeniem fakt, že bunda nie je tak univerzálna a určite sa nehodí ako celoročný kúsok. Nič iné mi totiž vážne nenapadá...

Investícia do budúcna

Pri bunde Alpha sa v Castelli rozhodli opäť prísť s niečím trochu odlišným. Nespoliehali sa len na samotný materiál, ale použili osvedčený koncept obyčajného rozopínania, ktorý je stále najviac účinný. Ten následne vyladili do formy, ktorá poskytne v zime komfort používania, aký len tak ľahko nenájdete. Tomu samozrejme zodpovedá aj cena, ale kto veľa jazdí, tak mi určite dá za pravdu, aká investícia je dobrá zimná bunda – navyše, takýto kúsok vám vydrží X rokov. Ja osobne sa už doslova teším, až sa trochu ochladí a budem v nej opäť môcť vyraziť na poriadny „švih“ - a to pokladám asi za najlepšie možné hodnotenie... Viac informácií nájdete na stránke: skprofibike.sk/castelli/bundy-5/14502-alpha-bunda-2.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Castelli PERFETTO RoS 2 – evolúcia pokračuje

Test: Castelli PERFETTO RoS 2 – evolúcia pokračuje

Nový model s prívlastkom dva má prepracovaný fit, obojsmerný hlavný zips a mnoho detailov, ktoré z bundy na prechodné obdobie robia kúsok vhodný aj na zimné výjazdy.
Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
keyboard_arrow_up