Špecificky ladené bicykle pre nežnejšie pohlavia

Ešte pred pár rokmi sa na ženy v cyklistike príliš nemyslelo a pod pojmom „ženský bike“ sa skrýval bežný model s kratším predstavcom, prípadne v inej farbe. Dnes je situácia poriadne odlišná a takmer každý výrobca ponúka bicykle so špecifickou geometriou, pružením a komponentami.

Bicykle upravené pre ženy nesú niekoľko spoločných znakov, ktoré ich odlišujú od „klasickej“ produkcie. Tou najväčšou a najdôležitejšou zmenou je v prvom rade geometria. Rámy sú trochu kratšie a lepšie prispôsobené ženskej anatómii. Mnohé z bicyklov majú taktiež vidlice (prípadne aj tlmiče), ktoré sú vyladené na nižšiu hmotnosť, vďaka čomu je pruženie príjemne aktívne v celom rozsahu – teda, pokiaľ mu to dovolíte. Úprava je veľmi často aj v riadení a používajú sa iné predstavce, prípadne trochu užšie riadítka. No a veľmi dôležité je sedlo, ktoré tvorí kľúčovú časť celkového pohodlia. Kdeže ženy sú väčšinou nižšie ako muži, tak sa stále viac do popredia dostávajú aj 27,5-palcové veľkosti, ktoré najmä pri malých rámoch majú svoje opodstatnenie. Naopak, nie je problém pre športovú jazdu siahnuť aj po 29-palcových modeloch, ktoré taktiež vďaka upravenej geometrii ponúknu dostatočnú obratnosť a pri HT aj pomerne veľkú porciu komfortu. Jednoducho, na ženy sa v cyklistike myslí stále viac a viac, a to vo všetkých „kvalitatívnych“ kategóriách.

LIV Obsess Advanced

Hlavne na svižnú športovú jazdu a samozrejme preteky je určený model od LIV, teda špecialistu na ženské bicykle, ktorý spadá pod značku Giant. Základ tvorí karbónový rám z vlákien T-700, ďalej 27,5 palcové kolesá a geometria, ktorá bez problémov zvládne technické pasáže, ktoré na XC pretekoch neustále pribúdajú. O komfort sa stará vidlica Fox 32 Float SC Performance so zdvihom 100 mm a diaľkovým ovládaním. Športové zameranie vhodne dopĺňa jednoprevodník v ľahšom 30z prevedení, ktorý spolupracuje s radením a prehadzovačkou Shimanom SLX/XT vo verzii 1x11. Brzdy sú taktiež od Shimano, konkrétne veľmi spoľahlivý a účinný model SLX. Doplnky vrátane karbónovej sedlovky a dámskeho sedla sú z dielne Giant. Cena sa pohybuje okolo 2 499 € a viac informácií sa dozviete TU.


Kellys Desire 70

Rýchly športový bicykel postavený na 29-palcových kolesách má v ponuke aj slovenský Kellys. Samozerjme, geometria je upravená špecificky pre dámy – LSG (lady sport geometry). Vpredu pracuje vzduchová vidlica RockShox Recon Silver so zdvihom 100 mm. Kľuky Shimano s prevodníkmi 36/22 v kombinácii s 10-rýchlostným systémom poskytnú dostatok ľahkých prevodov. Kolesá sú kombináciou nábojov Novatec a ráfikov KLS vlastnej produkcie. Z nej je napríklad aj sedlo uspôsobobené svojím tvarom pre ženy. Cena biku sa pohybuje okolo 1 099 € a viac informácií sa dozviete TU.


Rock Machine Catherine 70

Pre dámy je uspôsobený model Catherine 70, ktorý je postavený na 27,5-palcových kolesách, takže ani veľmi malé veľkosti nebudú problém. Bicykel má hliníkový rám zo zliatiny 6061, na ktorom je osadená vidlica Suntour XCM HLO so zdvihom 100 mm. O spoľahlivú zmenu prevodov sa postará kombinácia komponentov Shimano, rovnaký výrobca je aj na poste bŕzd. Tie sú samozrejme hydraulické a na ich ovládanie je potrebná minimálna sila. Sedlo je samozrejme uspôsobené pre ženy a poskytne komfort aj počas dlhších výletov. Cena sa pohybuje okolo 569 € a viac informácií sa dozviete už čoskoro na stránkach výrobcu TU.


Ghost Lanao 7 AL

Ľahko ovládateľný bicykel, s ktorým si užijete zábavu ako na pohodových výletoch, tak aj na pekných singletrackoch, ponúka nemecký Ghost pri Lanao 7 AL. Samozrejmosťou je geometria špecificky prispôsobená ženám, takže komfortný a pritom ľahko športový posed nebude problém. Bicykel je postavený na 29-palcových kolesách, ktoré umožnia rýchlu športovú jazdu. Vzduchová vidlica RockShox 30 sa dá pekne prispôsobiť a ponúkne 100 mm zdvihu. Dostatok prevodov vrátane tých ľahších ponúkne sada Shimano (SLX/XT) v prevedení 2x11 s kazetou v rozsahu 11-42. Doplnky ako riadítka a predstavec sú z vlastnej produkcie rovnako ako pohodlné sedlo. Cena sa pohybuje okolo 1 029 € a viac informácií sa dozviete TU.


Corratec X-Vert 650B Miss C

Nemecký Corratec ponúka pre dámy športový model bicykla X-Vert 650B Miss C, ktorý ponúkne príjemnú športovú geometriu. Základom je ľahký hliníkový rám na 27,5-palcových kolesách, ktorý je osadený vidlicou RST Omega so zdvihom 100 mm. Vidlica má mäkšiu pružinu a je preto vhodná aj pre nižšiu hmotnosť. Prevody má na starosti Shimano Deore/Altus v prevedení 3x9 a na poste sa nachádza hydraulický model Tektro Auriga. Kolesá ako aj doplnky sú z vlastnej produkcie ZZYZX. Samozrejmosťou je aj ženské sedlo. Cena sa pohybuje okolo 799 € a viac informácií sa dozviete TU.


Cannondale Scalpel-Si Carbon Women"s 2

Pri návrhu novej verzie populárneho Scalpelu mysleli aj na ženy. Výsledkom je model Women"s 2, ktorý ponúka rovnaké technológie ako „mužský“ kolega, ale s väčším dorazom na nežnejšie pohlavie. Takto sa im dostáva do rúk skutočná zbraň na XC a v podstate aj pre náročnejší technický terén. Bicykle sú ponúkané len ako 27,5-palcové verzie, ktoré by práve ženám mali o čosi viac vyhovovať. Karbónový rám má zdvih 100 mm, rovnako ako vidlica Lefty, ktorá je taktiež z karbónu. Systém pohonu má z veľkej časti na starosti Shimano vo verzii XT a v prevedení 2x11. Kolesá sú kombináciou ľahkých ráfikov ZTR Rapid a nábojov Lefty/Formula. Kľuky dodal opäť Cannondale (model Si) rovnako ako mnohé ďalšie doplnky. Cena sa pohybuje okolo 3 999 € a viac informácií nájdete TU.


Lapierre Edge SL 627W

Ideálny bicykel pre každodenné jazdenie, prípadne športovú jazdu, nájdete v modeli Edge SL 627W. Základom je ľahký hliníkový rám na 27,5-palcových kolesách, ktorý má samozrejme prispôsobenú geometriu pre ženy. Vďaka nej sa môžete pustiť aj na hravé singletracky, kde poskytne potrebnú stabilitu v ovládaní. Vidlica RockShox 30 Silver pracuje so 100 zdvihom a kedže je vzduchová, môžete si ju ľahko prispôsobiť. Komponenty pohonu sú od Shimana, konkrétne zo sady Deore a SLX v prevedení 2x10. Hydraulické brzdy sú od rovnakého výrobcu. Väčšina doplnkov je z vlastnej produkcie vrátane pohodlného sedla. Cena sa pohybuje okolo 999 € a viac informácií sa už čoskoro dozviete už čoskoro na stránkach výrobcu TU.


Canyon Neuron WMN AL 9.0 SL

Výborný trailbike určený špeciálne pre ženy ponúka Canyou pri modeli Neuron WMN AL 9.0 SL. Zdvih 120 mm nad 27,5 kolesami je ideálny voľba pre športovú jazdu, ktorej cieľom je vždy nejaký náročný trail, prípadne krásny singletrack. Vidlica RockShox Sid RLT spolupracuje s tlmičom Monarch XX, ktorému nechýba ani hydraulické ovládanie priamo z riadítok. Ľahké kolesá dodal DT Swiss v prevedení XM 1501 Spline One. Na poste pohonu je Shimano XT vo verzii 2x11, takže rozsah nebude žiadny problém pri presunoch ani v náročných stúpaniach. Brzdy sú od SRAMu, konkrétne veľmi ľahký model Level Ultimate. Samozrejmosťou sú špecifické ženské doplnky ako napr. sedlo SDG. Cena sa pohybuje okolo 3 199 € a viac informácií sa dozviete TU.


Specialized Era FSR Comp Carbon

Legendárny model Epic od Specialized asi netreba príliš predstavovať. Práve od neho je odvodená verzia Era, ktorá ponúkne všetky jeho výhody prispôsobené nežnejšiemu pohlaviu. Najmä pre svoj inteligentný systém „brain“, ktorý automaticky podľa terénu otvára alebo zatvára pruženie, sa hodí hlavne na športovú jazdu a o pretekoch ani nehovoriac. Základom je kvalitný karbónový rám postavený na 29-palcových kolesách. Tlmič aj vidlica majú „ženský“ tunning pre čo najlepšie prispôsobenie. Kolesá sú z vlastnej produkcie a nesú označenie Roval Control, pohon obstaralo Shimano (SLX/XT) vo verzii 2x11. Rovnakú značku majú aj brzdy, spestrením sú zase kľuky od kanadského Race Face. Cena sa pohybuje okolo 3 699 € a viac informácií sa dozviete TU.


Ako vidno, na ženy dnes myslí takmer každý výrobca a ponúka špecifický ladené modely. Stačí si už len vybrať podla preferovaného štýlu buď bike na nenáročné jazdenie, športovú jazdu a preteky, prípadne poriadny stroj do hôr. Pre podrobné informácie o jednotlivých modeloch prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Dámske bicykle do 2 500 € - na cestu aj do terénu PR článok

Dámske bicykle do 2 500 € - na cestu aj do terénu

Pohyb na dvoch kolesách je skvelá a zdravá aktivita spojená s dobrodružstvom. Prinášame výber dámskych bicyklov z našej ponuky pre rôzne kategórie.
XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny PR článok

XC bicykle na prvé preteky - na tréningy aj maratóny

Máte už niečo natrénované a za sebou aj nejaké prvé súťažné skúsenosti? Narazili ste na limity svojho bicykla? Vyberte si u nás svoje nové pretekárske „náčinie“...
Dámske oblečenie - funkčné, pohodlné a štýlové PR článok

Dámske oblečenie - funkčné, pohodlné a štýlové

Dámy, vybavte sa kvalitným, štýlovým oblečením z našej ponuky, alebo posuňte tento článok „vašej polovičke“, ako inšpiráciu k darčeku. Napríklad len tak, z lásky.
keyboard_arrow_up