Test: Bunda Dainese - malá, ľahká a s využitím počas väčšiny roka

Test: Bunda Dainese - malá, ľahká a s využitím počas väčšiny roka

Jeseň uderila v plnej sile a v niektorých lokalitách už panuje pravá zima. Prechodné podmienky a hlavne chlad s vlkosťou robia z výbavy na túto časť sezóny trošku alchýmiu. V súčasnosti však už mnohí výrobcovia majú zvládnutú kolekciu aj do týchto podmienok, ponuka je široká, ceny nie práve najmenšie, tak, čo si vybrať?

Na vyskúšanie sa nám do redakcie dostal zaujímavý kúsok od talianskej značky Dainese, ktorú väčšina ľudí na Slovensku pozná pravdepodobne skrz chrániče na motorky. Práve tak začínal Lino Dainese v roku 1972 s výbavou pre motorkárov, ale záber značky je dnes sirší a aktívni sú aj v bike segmente s chráničmi, rukavicami, batohmi, oblečením a pod. A práve na ich zaujímavú “zimnú” bundu sa podrobnejšie pozrieme.

Majú aj dosť netradičné logo, ktoré stvárňuje diabla . Pre niekoho to môže byť odraďujúce, ale aspoň si tak vytvárajú silnejšiu fanúšikovskú základňu tých, ktorým sa ich prístup pozdáva. Ďalším aspektom atraktívnosti značky je aj kvalita spracovania a cenová politika, pričom Dainese rúbe vysoko v oboch aspektoch. Kto však siahne po ich výbave, s vysokou pravdepodobnosťou bude spokojný. Aspoň tak hlási osobná štatistika z môjho okolia. Poďme ale k samotnému testu a predstaveniu bundy...

Konštrukcia a strih

Bunda je veľmi ľahká, pričom celkovo to vydá na 243 g pri testovanej veľkosti L. S jej minimalistickou hmotnosťou ide ruka v ruke aj spratnosť, kedy ju zbalíte doslova do mini-minirozmeru. Dizajnovo je jej zbalenie vyriešené veľmi šikovne - do samotného vrecka bundy, takže nemusíte nosiť so sebou žiadny extra obal, ktorý môžete stratiť, prípadne nechcene zabudnúť doma. Farebné prevedenie je dostupné iba čierne, testovaná sivá bola vzorka.

Predný diel bundy je krížom krážom poprešívaný, ale bez podlepených švov, takže bunda dýcha a v rýchlom zjazde obzvlášť. Rozhodne to nebude na klasický sklenníkový efekt nylonovej bundy . Povrch bundy odolá vlhkosti, ktorá hlavne počas sychravej jesene a jari vysoká.


Meriam 171cm, testovaná bunda bola L, pričom ideálne by to bolo s veľkosťou M.

Kapucňa má taký strih, aby v pohode sadla pod prilbu, aj keď máte na hlave teplejšiu čiapku. Pri jazde s kapucňou pod prilbou nikde nič neťahalo, takže aj táto drobnosť môže prísť vhod. Kapucňa sa však nedá zbaliť do límca, ale stále ju budete mať rozbalenú, čo mi ale pri jazde (na prekvapenie) vôbec neprekážalo a ani som o nej vevedel.

Predĺžený zadný diel je overená klasika, ktorú sa naučili robiť snáď všetci normálni výrobcovia bike oblečenia, takže tu je to úplne v pohode. Podobne sú na tom aj predĺžené rukávy, kedy je strih robený na pozícii, že sedíte na biku, takže sa pri natiahnutí rúk nevyhŕňajú rukávy. Navyše, lem rukávov má šikovnú (čiernu) gumičku, ktorá netlačí príliš na ruku, ale pritom dostatočne, aby sa priľnula k rukaviciam, alebo spodnejšej vrstve oblečenia.


Vačky sú dva, po bokoch na zipse. Využiť sa dá aj vnútorná časť vačku po rozopnutí bundy, kde si dávam občas papiere, keď idem po ceste k niekomu po niečo. Ale A4 treba tak či tak zalomiť na polovicu.


Golier nie je úplne tesný, takže vysoký golier od termotrička alebo teplejších vrstiev pod bundu zmestíte bez problémov. Prípadne buffku, ktorá mi robí spoločnosť na každom chladnejšom výjazde.

Na výjazdoch

Bundu som mal zapožičanú na pár týždňov začiatkom roka 2016, kedy bola teplota hlboko pod bodom mrazu, ale aj neskôr, keď sa aj čiastočne oteplilo do plusových hodnôt.


Určenie bundy by som do úplnej zimy nezaraďoval, ale svoje využitie nájde v širokej škále podmienok. Vďaka svojej zbalitelnosti a vlastnostiam príde vhod od leta, kedy sa k večeru môže schladiť. Na jeseň ju budete vyťahovať častejšie, kedy však pod ňu sa bude treba adekvátne obliecť. Bunda nemá sama o sebe veľké výhrevné vlastnosti ako napríklad Castelli Gabba alebo Sportful R&D ZERO, prípadne Fiandre. Má však zateplenie Primaloft Gold 100, ktoré určité teplo vytvára. Pod ňu však niečo v chaldnom jesennom (pod 10°C) počasí treba obliecť, nie iba termonátelník, ale prípadne ešte strednú vrstvu. Záleží však od individuálnych pocitov vnímania chladu, lebo každý ho máme trošku inde.

Odolnosť voči vode má na rukávoch fajn, ale na prednej časti to je už o niečo horšie skrz švy pre prešitý vzor. Zaujímavé video je spracované o vetruodolnosti pre letnú verziu tejto bundy na TU. Materiál bundy je rovnaký, takže odolnosť voči vetru je riadne vysoká.

Plusy

  • ľahkosť
  • všestrannosť
  • vetruodolnosť
  • vodeodolnosť

Mínusy

  • nemožnosť zbaliťkapucňu
  • nepodlepené švy v prednej časti

Zaujímavý kúsok

Celkovo ide o zaujímavý kúsok, ktorý na svoje mešie rozmery a váhu ponúka toho mnoho. Dainese je na Slovensku ešte v začiatkoch budovania povedomia, ale netreba sa obávať tejto exotiky, nakoľko v jej domovskom Taliansku ju stretnete pomerne často. Podobne tomu je aj na západ od našich hraníc, takže nebojte sa experimentovať a skúste to .

Predajcov Dainese nájdete napríklad: Svätý Jur - Cajglovo, Žilina - Bike Vladimír Tichý, Považská Bystrica - Šport 3, Liptovský Mikuláš - Bicyklom po Slovensku, Brezno - SKI-BIKE, SPORT SERVIS, Levice - SLOGER-EU, Trenčín - House of Bike, Bratislava - LiBike, Banská Bystrica - Ride.

Doteraz som nespomenul cenu, ktorá činí 219,00 € a viac o bunde sa môžete dozvedieť TU a ďalšiu dostupnú ponuku na dainese.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte? PR článok

Zimné cyklistické bundy - chránia, hrejú a čo ešte?

Jazdenie v zime má svoje čaro. No dôležitým faktorom je ochrana pred chladom, zrážkami, ale aj vhodné odvetrávanie a viditeľnosť. Opäť prinášame niekoľko tipov.
Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Ako si poskladať oblečenie pre celoročné jazdenie

Začali ste s cyklistikou a radi by ste komfortne jazdili aj vtedy, keď sa ochladí či keď spadne pár kvapiek dažďa? Dnes vám skúsim poradiť, ako si dať dokopy výbavu, ktorá bude dostatočne univerzálna pre širokú škálu teplôt.
Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom PR článok

Jesenná výbava - zvládni blato a dážď s prehľadom

Kto povedal, že októbrom sa končí sezóna? Ani väčší chlad, občasné blato a dážď nemusia byť so správnou výbavou žiadny problém.
keyboard_arrow_up